Отидете към основна версия

7 618 67

Станишев: Изборите са провал за БСП

  • сергей станишев-
  • бсп

„Позитано“ 20 трябва да отговори за разделителните линии в партията

Изборите за Европейски парламент са разочарование за БСП. Това заяви пред журналисти в Брюксел лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Той не пропусна да припомни, че това е вторият вот от този през 2017 г., който БСП губи. Вече е ясно, че има разделение в партията и трябва да се даде ясен отговор кой е виновен, призова Сергей Станишев.

Той предупреди, че говореното срещу Европа е разрушително и не води до добър резултат.

Ще имаме очевидно 5 евродепутати, което е с един повече. Важно е да си направим трезв анализ на причините, коиото не ни позволиха да спечелим тези избори при положение, че само преди един месец в проучванията водехме. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Преди време, когато отново имаше ситуация, много благоприятна за БСП и всички очакваха победа, ние пак загубихме. Тогава покрай добрия резултат – увеличението от 40 на 80 депутати, не са направи анализ на ситуацията и на загубата", заяви Станишев.

"Имаме нужда от бърз и задълбочен анализ на причините, които не ни позволиха да бъдем припознати, като алтернатива на ГЕРБ на тези избори. Има няколко фактора за това – загубихме много време за вътрешни разправии преди кампанията и това не беше коригирано и по време на нея. Имаше паралелни кампании на всички кандидати, което трудно привлича периферии. Делихме твърдите избиратели на БСП и това е слабост, която трябва да бъде отчетена", каза той.

"Всички ме питаха защо сме извън парламента. Ние пропуснахме възможност да говорим смислено и да водим битката на тепиха чрез парламентарни дебати", добави лидерът на ПЕС.

"Причината за ниската активност е, че в България не се състоя истински европейски дебат. Както виждате навсякъде в Европа има увеличение на активността. Навсякъде се водиха дебати за бъдещето на Европа. Тук това беше пропуснато и всичко се превърна в нещо като състезание и репетиция за местни и парламентарни избори", каза той.

"Мрачните прогнози за европейското ни политическо семейство не се опровергаха. Не се случи така, че националистическата вълна да стане цунами. Ще има увеличаване на броя на депутати от националистически партии, но няма да е такъв тайфун, както се очакваше. Ще имаме много солидна група, очакваме между 147 и 155 депутати в ЕП", каза Станишев.

"Във вторник събираме нашите министър-председатели, за да обсъдим стратегия за преговорите. Социалната промяна в Европа е важна", заяви той.

"Няма разцепление в БСП, а разделение. Този, който копае окопи между БСП и европейското политическо семейство, се прострелва в краката. Това важи и за ситуацията в партията. Воля трябваше да прояви ръководството на партията, за да се тушира напрежението и да има вътрешно обединение. Трябва единен отбор, за да тръгнат след теб хората. Във вторник ще се провежда заседание на Националния съвет, но не знам дали това не е опит да се отбиват нещата с формални решения. Важно е да се направи анализът защо се повтаря втори път. Избори, които изглеждат като поднесени на тепсия, се губят. Местните избори чукат на вратата. Убеден съм, че БСП ще се представи добре на тях, ако предприеме правилните действия", заяви лидерът на ПЕС.

"Кой как поема личната си отговорност не е мой въпрос. За БСП е важно да се преосмисли политическата линия. Не е тайна, че близо година и половина се говори доста евроскептично. Първо трябва да решим на кого говорим - дали на 60% българи, които са проевропейски настроени или на 20%, които са евроскептици", каза Станишев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове