Last news in Fakti

26 Май, 2019 22:49 6 415 34

Кичашки за ФАКТИ: "Позитано" катастрофира

  • европейски избори-
  • бсп

Хората видяха нагледно, че БСП не е готова да намери добро управленско решение за смиряване на различията вътре в собствената си къща

Кичашки за ФАКТИ: "Позитано" катастрофира - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имах възможност буквално часове преди изборите да коментирам ексклузивно за ФАКТИ какви бяха очакванията ми за резултата от евровота. Очакваното и постигнатото се покри почти едно към едно. Няма да се впускам в прекалени детайли по отношение на малките политически сили, тъй като за да сме съвсем точни в анализа във връзка с тях трябва да изчакаме окончателните данни от ЦИК. Но относно големите политически сили, там дори и да има някакви леки флуктуации в процентите, съотношенията са ясни и безспорни.

Нека започнем с големия победител. ГЕРБ и персонално Бойко Борисов са безапелационните победители. Разликата между управляващите и вторите на вота е значителна и очевидна. Въпреки почивните дни и обстоятелството, че не малко от избирателите на ГЕРБ бяха на път, управляващите регистрираха сериозна победа. Този безапелационен резултат се дължи на два фактора – таймингът на скандала „Апартаментгейт“ и най-вече – личният ангажимент на Бойко Борисов.

ГЕРБ влезе в кампанията в условията на най-тежката политическа криза от създаването си. Вторият човек в партията – Цветан Цветанов - бе разжалван и изваден от институционален и организационен оборот. Ежедневно валяха оставки и падаха управленски глави. Въпреки това обаче тази криза бе преодоляна успешно и това се дължи на поне две съществени причини. От една страна на ГЕРБ им помогна времевият график на скандала „Апартаментгейт“.

Ако имотният резил се беше разиграл десет дни по-късно, ГЕРБ нямаше да успее да регистрира толкова лесна победа. От друга страна обаче е по-големият фактор за победа – Бойко Борисов. Той, типично в свой стил, обиколи страната три пъти, стисна повече ръце от половината си листа взети заедно и участва изключително активно в медийното пространство. И това даде резултат. Днес вече и на най-злонамерения критик на управляващата партия е ясно, че ГЕРБ – това е Борисов и Борисов – това е ГЕРБ.

Никакво значение нямаше, че Цветанов бе изваден от традиционната си функция на шеф на щаба на ГЕРБ. Неговото отсъствие не се забелязва по електоралния резултат. Единственият силен човек в ГЕРБ, на когото се дължат както успехите, така и провалите на партията е Бойко Борисов. Той не се поколеба да използва остатъчната си харизма и енергия, за да постигне резултат. И дали това ни се харесва или не – няма значение, защото такива са фактите.

От другата страна на медала обаче се намира БСП и Корнелия Нинова. „Позитано“ катастрофира на тези избори и това трябва да се каже ясно. Разликата между тях и първите е значителна и осезаема. Особено на фона на посочените по-горе скандали и проблеми вътре в ГЕРБ. За втори път (след последните парламентарни избори) БСП успя да загуби „нарисувани“ избори. Няма опозиция, която да е мечтала някога за по-благоприятна ситуация. Но БСП допусна една традиционна за „Позитано“ грешка – изолира се до твърдото си електорално ядро.

Да, безспорно Корнелия Нинова успя да мобилизира и нажежи електората на БСП до червено. Но простата електорална математика е безапелационна – този електорат, колкото и да е нажежен и активен в социалните мрежи и форуми, не е достатъчен, за да донесе победа на червените. БСП е печелила тогава и само тогава в последните години, когато се е отваряла за политическия център и когато е търсила да разшири електоралното си влияние към свободните и непартийни избиратели.

Това на тези избори не се случи. Дори обратното – „Позитано“ сякаш направи и невъзможното да изолира и алиенира всички свои потенциални съюзници и приятели. Нещо повече – ръководството на левицата направи всичко по силите си да се скара не просто с външните на партията, но и със собствените си партийни „другари“. Позорният водевил около неуспешният опит за изваждане на Сергей Станишев от листата изпрати горчив сигнал до обществото. Хората видяха нагледно, че БСП не е готова да намери добро управленско решение за смиряване на различията вътре в собствената си къща, а какво остава да има капацитет да играе сложната игра на управление на цялата държава.

Тепърва ще видим какъв е преференциалният резултат на Станишев, но ако той е силен и размести листата на столетницата, тогава шамарът за Нинова е още по-звучен. Допълнително лош знак бе изпратен с използването на т.нар. „гражданска квота“. БСП упорито се опитва да използва „гражданската квота“ не по нейното предназначение. Вместо да сложи в нея външни на „Позитано“ лица, които имат своите различия с левицата и могат да привличат външни гласове, тя традиционно започна да залага на хора, които са пряко или косвено свързани с ръководството.

Като цяло БСП успя да се постави в условията на блестяща изолация и това бе разчетено ясно от избирателя, който наказа Корнелия Нинова и приближените ѝ. Избори не се печелят с високомерие и прекалено самочувствие, а с предлагането на реална управленска алтернатива, която да звучи солидно и да може да привлече политическия център към себе си. Неуспехът на БСП да убеди избирателите да я подкрепят създава два водещи сценария за нейното развитие занапред - или партията ще направи задълбочена реформа на начина си на управление, или това ще отвори широко пространство за нови политически проекти. Ще видим.

Относно другите участници в надпреварата, следва да се отбележи очаквано стабилния резултат на ДПС. Движението просто успя да се върне на терен и в кондиция след краха на групичката около Местан и регистрира един очаквано добър резултат. ВМРО също заслужават поздравления за доброто представяне, но относно тях и „Демократична България“ следва да се изчакат окончателните резултати, за да може да коментира по-подробно тяхното позициониране.

Като цяло е важно да се отбележи, че европейските избори са една моментна снимка на настроенията на избирателите по отношение на точно този тип вот. Те не са индикатор непременно за резултати на местните или парламентарни избори, но са един добър ориентир за кондицията на политическите сили. Коя партия анализира правилно и точно своето представяне, тепърва ще видим от поведението на партийните водачи. Но едно трябва да е ясно – избирателите дават доверие само там, където успеят да видят себе си и интересите си защитени. Който е разбрал тази истина е регистрирал победа. Който не е разбрал е загубил. Толкова е просто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХРОНИЧНА БЕСЕПЕРАСТИЯ

    53 38 Отговор
    ИМА ЛИ ВОЙ НА БЕСЕПЕРАСТКИ ТРОЛЧЕТА.???
  • 2 БЕСЕПЕРАСТКИ КАВАЛ

    64 19 Отговор
    БОЙКО ПАК НИ ГО НАТЪРТИ ЧЕТВЪРТИТ.!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вуна

    39 40 Отговор
    Групировката гроб по ЛОШО ЩЕ катастрофира!

    Коментиран от #14

  • 5 Шаолина

    24 14 Отговор
    Тоя да не се обажда много че точно електората който предствлява от,, агенцията за дискриминация" гладуваха за ГЕРБ. Господина от Видин който завършил право в,, Нов Български уневерситет" и защитава циганите и правата им има най малко право да дава оценки! Мнението на Цветелин Кънчев е по меродавно от това на тази персона!
  • 6 СТАТИСТИКА

    33 18 Отговор
    5% разлика са 70 000 гласа от Столипиново и Максуда! Днес черните избираха за Евро парламент. Интересна ще е точно статистикста от тези два цигански Бастиона. Тогава ще ви се изяснят много неща!

    Коментиран от #8, #29

  • 7 Философа

    30 17 Отговор
    ТОЗИ Е ЕДИН СОРОСОИД, КОЙТО ЗАЩИТАВА МАЛЦИНСТВАТА В БЪЛГАРИЯ!!! ДНЕС БЪЛГАРИЯ КАТАСТРОФИРА ПОКАЗА СЕ МНОГО ЛОШИЯ МАНТАЛИТЕТ КОЙТО ОПРАВДАВА КРАЖБИТЕ ОТ ВАШИЯ ДЖОБ ЗА СМЕТКА НА БЪДЕЩЕТО НА ВАС И ДЕЦАТА ВИ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СТАТИСТИКА

    17 8 Отговор

    До коментар #8 от "дада":

    Да извадят статистиката от тези 2 квартала. Нищо друго не искам. обаче няма да се случи защото е лоша оферта!

    Коментиран от #11

  • 10 Западните Балкани

    38 9 Отговор
    Падението на БСП е нещо добро за България. Не може да защитаваш някаква лява идея, когато в партията ти на ръководни постове са Гергов (после с подарък от 41 милиона от Борисов), Станишев с предложението Пеевски да стане шеф на ДАНС. Това, което е жалко, че повечето хора не намериха сили да отидат да гласуват, за да може повече и различни хора да влязат в Евро Парламента. Така че това не е някаква огромна победа на ГЕРБ, т.к. при под 30% гласували, 30 % победа е всъщност 10% от гласоподавателите, т.е. около 500000 души и наистина това са повечето цигани. Борисов не се превъзнасай, а вкарай в затвора хората като Цветанов, Цецка, Доган и тогава ще ви се зарадваме. Засега си един късметлия. А Нинова да разпусне БСП, не стават.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гогол

    3 0 Отговор
    Кучешко сърце ....!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БСП ДПС Евророма

    33 11 Отговор
    Не е виновен ни Станишев, ни Курнела. Който и да дойде, БСП ще продължава да запада, защото е една отживелица с фалшиви ценности. Единственото стойностно, което могат да направят за страната, е да се разпуснат.

    Коментиран от #20

  • 16 що не се гръмнеш бе

    17 16 Отговор
    БОКО мутрафоня са мята с фургони по махалите, събира гласове като пчеличка и пак едва спечели, при 50 % избирателна активност - няма шанс да спечели... не се перкайте с тия умрели избори, дет никой не вълнуват.

    Коментиран от #31

  • 17 Дебил

    22 17 Отговор
    Гласува само администрацията и калинките на герб.които са на държавна асла.за да не си загубят чиновническата служба.

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    14 8 Отговор

    До коментар #17 от "Дебил":

    Повтаряш едно към едно изреченото от Свиленски, бившия мъж на генерал Деси. И ако наистина мислиш като него наистина си 80%.
  • 19 макдоналдс тръмп

    5 2 Отговор
    не се нервете бе ,те други ше лапкат по 10000 евра ,не вие ,с нищо няма да Ви стане по добре ,а и те нищо не могат а и не искат да направят за вас там други ора дърпат конците те милите, ИЗБРАНИТЕ ТЕ ЗА МАНГИЗИТЕ БЕ ....
  • 20 262

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "БСП ДПС Евророма":

    БСП може да се разпусне само и единствено по нареждане от кремъл.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Deja vu

    21 5 Отговор
    БСП даже много гласове извадиха. В нормалните европейски държави просто вече няма социалистически партии. Няма нужда от тях. Партия, която единствено афишира спомени, е излишна. Без нея другите партии ще се нормализират.

    Коментиран от #24

  • 23 КОСТОВ

    16 10 Отговор
    ОТ КУРНЕЛИЯ СТАВА ПРЕКРАСЕН ПОГРЕБАЛЕН АГЕНТ !
  • 24 Чъки

    7 9 Отговор

    До коментар #22 от "Deja vu":

    Изибщо няма соц. партии??!!! само където ПЕС набира сила и вече почти се е изравнило с ЕНП. ЕС е залят от лява вълна като почнем от Финландия, Испания, Италия...
  • 25 Тръмп

    13 4 Отговор
    БСП е развъдник за кучки,нищо повече!!!:):):)
  • 26 Здравейте

    8 1 Отговор
    Ще Ви кажа няколкото "причини" поради което БСП изяде такъв шут, не, че тия "причини" ще се засрамят,или пък ще си направят отвод, имах си хас. Тия "причини" пари трябва да печелят, а заплатата си ще я използват за семки. А "причините" са СтаниШеф, ВиГенин. Е сега ще видите какви убавини ще направят за България. Ревностно ще изпълняват разпорежданията на Сорос, и неговите виждания за България. Както СтаниШев каза в ЕП - Според новият европрйски ред е нужно да се премахнат нацооналните граници, и националната идентичност. И АЗ КАКВО СЕ ОЧУДВАМ, ТО ТУКА Е ПЪЛНО С ДЕБИЛИ, И ТЕЗИ ДЕБИЛИ ПРАТИХА ТИЯ ДВАМА "ЛОДКАРИ ОТ ЛЕВИЯТ БРЯГ" В ЕП КАТО ДЕПУТАТИ. ПЪЪЪЪЪЪЛЕН ДЕЕЕЕБИЗЪМ.
  • 27 Чоу

    13 3 Отговор
    Безкрайно квичене се чува тази сутрин. Не са спали горките. Даже Деси и Фстмака Ужков се скриха
  • 28 Българин

    4 1 Отговор
    Ами......скучно е в коментари.....То не бяха Ругатни Омраза,Вой,Заплахи,Обиди......Сега е скучно.....Чакаме да видимНовата им Директива,Опорки и финансиране и ще почнат....Сега е скучно в Коментари....
  • 29 Byg

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "СТАТИСТИКА":

    Въпреки циганските гласове които си напазаруваха шумкарите , компартията пак загуби , за пореден път. Нищо не става от тия комунисти , очакваха победа , а те даже губят още един евродепутат , смешници , пред затихване са.
  • 30 Време е

    0 5 Отговор
    Крайно време е тиквата да получи един "масивен инфаркт" и да се пресели във вечните ловни полета.Шайката му бързо ще се разтури.
  • 31 семкар

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "що не се гръмнеш бе":

    Никой не вълнъват ама най важните решения и най големите пари идват от европа дали никой не вълнуват а
  • 32 САНДО

    2 0 Отговор
    хахха даже бсп да спечели изборите в България. В Европа са паричките и какво им гласува герб тва ще получат.Комуняга европеец демек фурнаджийска лопата хахахахаххаахха
  • 33 Руски специалист в командировка

    3 2 Отговор
    И как няма?? Мургавата госпожа още ли не е подала оставка??Вие българите не сте народ, а най-глупавото племе на планетата. По-глупави сте дори от южноамериканските индианци, които никога не са излизали от джунглата и не са виждали градове. Заслужавате си робството от турците. Освободихме ви веднъж, но вие пак паднахте под турско робство.
  • 34 ira

    1 1 Отговор
    Смела жена. Не всички са подлизурки, както сме свикнали.