Отидете към основна версия

7 646 27

Българинът няма да плаща за това

  • технически паспорт-
  • наредба-
  • отпада

Отпадат техническите паспорти за сградите

Отпадат техническите паспорти за жилищните сградите, съобщи адв.Драгомир Ошавков, който е бивш депутат в 45-ото НС. В краткия живот на предходния парламент Ошавков започна работа за промяната на прословутата Наредба №5, припомня Флагман.бг. Проблемът бе сериозен, защото от 2022 година всеки собственик на жилище трябваше да плати между 500 и 2000 лева, за да извади държавния паспорт за апартамента си.

Искането бе императивно – ако собственикът не го направи, общината наема фирма, която обследва сградата, а след това администрацията да си търси парите по надлежния ред.

Добрата новина е, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство публикува проект за промяна в Наредба №5, в който е написано, че отпада изискването за издаването на паспортите за стари жилищни сгради.

Остава ангажиментът за общинските и държавни здания, но срокът е отложен до края на 2032 година.

Поводът за промяната на наредбата са постъпили сигнали от организации, както и народни представители, сред които бе и Ошавков, става ясно от съобщението в сайта на МРРБ.

„Радвам се, че е отпаднала и тази възможност, която първото правителство на Бойко Борисов бе заложило в наредба - кметовете да възлагат на собствена фирма издаването да обследва сградите и след това да събират парите от гражданите по реда на чл.417 от ГПК – като бързо производство. Сериозна бе опасността след 2022 година огромен брой хора да се събудят с голям дълг към самата община, заради това, че не са извършили нещо, което някой им е вменил“, коментира пред Флагман.бг Драгомир Ошавков.

„Това е една добра практика, която се надявам и новото правителство да запази. Министърът на регионалното развитие и благоустройство се е вслушал в обществената реакция, което е похвално. Няма как да не ми прави впечатление, че това отношение на настоящата държавна администрация силно се различава от предишната. Спомням си по време на кампанията, че един кандидат-депутат обещаваше на избирателите си, че ще реши този проблем като отложи срока на СМР-то, а се видя, че има друго решение“, допълни Ошавков.

Според него се е възприет най-добрият подход – първо да се издадат паспорти на общинските и държавни сгради, а след това на частните жилища.

„Държавата може да поиска от гражданите да направят нещо едва след като те са се погрижили за собствените си сгради. Всичко останало е цинично. Не може да караш гражданите да правят обследвания на собствените си сгради, преди да си оправил своите“, коментира още адвокатът.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 38 гласа.

Свързани новини