29 Юли, 2021 09:30 7 534 27

Българинът няма да плаща за това

  • технически паспорт-
  • наредба-
  • отпада

Отпадат техническите паспорти за сградите

Българинът няма да плаща за това - 1

Отпадат техническите паспорти за жилищните сградите, съобщи адв.Драгомир Ошавков, който е бивш депутат в 45-ото НС. В краткия живот на предходния парламент Ошавков започна работа за промяната на прословутата Наредба №5, припомня Флагман.бг. Проблемът бе сериозен, защото от 2022 година всеки собственик на жилище трябваше да плати между 500 и 2000 лева, за да извади държавния паспорт за апартамента си.

Искането бе императивно – ако собственикът не го направи, общината наема фирма, която обследва сградата, а след това администрацията да си търси парите по надлежния ред.

Добрата новина е, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство публикува проект за промяна в Наредба №5, в който е написано, че отпада изискването за издаването на паспортите за стари жилищни сгради.

Остава ангажиментът за общинските и държавни здания, но срокът е отложен до края на 2032 година.

Поводът за промяната на наредбата са постъпили сигнали от организации, както и народни представители, сред които бе и Ошавков, става ясно от съобщението в сайта на МРРБ.

„Радвам се, че е отпаднала и тази възможност, която първото правителство на Бойко Борисов бе заложило в наредба - кметовете да възлагат на собствена фирма издаването да обследва сградите и след това да събират парите от гражданите по реда на чл.417 от ГПК – като бързо производство. Сериозна бе опасността след 2022 година огромен брой хора да се събудят с голям дълг към самата община, заради това, че не са извършили нещо, което някой им е вменил“, коментира пред Флагман.бг Драгомир Ошавков.

„Това е една добра практика, която се надявам и новото правителство да запази. Министърът на регионалното развитие и благоустройство се е вслушал в обществената реакция, което е похвално. Няма как да не ми прави впечатление, че това отношение на настоящата държавна администрация силно се различава от предишната. Спомням си по време на кампанията, че един кандидат-депутат обещаваше на избирателите си, че ще реши този проблем като отложи срока на СМР-то, а се видя, че има друго решение“, допълни Ошавков.

Според него се е възприет най-добрият подход – първо да се издадат паспорти на общинските и държавни сгради, а след това на частните жилища.

„Държавата може да поиска от гражданите да направят нещо едва след като те са се погрижили за собствените си сгради. Всичко останало е цинично. Не може да караш гражданите да правят обследвания на собствените си сгради, преди да си оправил своите“, коментира още адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    109 0 Отговор
    Нали плащаме данък сгради. Държавата да си поеме паспортите.
  • 2 Българка

    133 0 Отговор
    Насилственото плащане за бутафорен (само на хартия) технически паспорт на вече обитавани жилища си беше държавен рекет от бойковото правителство
    Браво на служебния кабинет и на МРРБ, че са корегирали и отменили този пладнешки грабеж
  • 3 иванов

    94 0 Отговор
    Всяка една сграда построена независимо къде има документация И ТЯ Е В ОБЩИНАТА....Велики приказки за този паспорт....Един лист хартия....Някои "специалисти" витаят в някакво измислено пространство от тях....с цел скубане на пари....Паспортите са НАЛИЦЕ - ОБЩИНАТА....За какво се плаща ДАНЪК СГРАДИ.....
  • 4 Патриот

    72 0 Отговор
    Браво! Има светлина в тъмнината...

    Коментиран от #13

  • 5 #####

    26 2 Отговор
    Наредба №5, в който е написано, че отпада изискването за издаването на паспортите за стари жилищни сгради .КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА, ЧЕ НОВОТО СТРОИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПЛАЩА ЗА ТАКЪВ ПАСПОРТ?

    Коментиран от #14, #22

  • 6 гадно

    54 2 Отговор
    От шайката изпусна момента мислеха , че вечно ще са на власт.
  • 7 Ама той

    60 2 Отговор
    Бойко се чудеше по какъв друг начин да одере хората.Така било по европейски .-Паспорти за сгради.Димек "народе плащай, пък аз ще крада по европейски"
  • 8 Бокич

    48 0 Отговор
    едно крадне бате отпадна, добре, че и ти отпадна, че още колко щеше да ни рекетираш и лрадеш по мутренски не е истина
  • 9 evroKvadrat

    9 25 Отговор
    е нали ги продавате по 1800 eur/м2 кво ревете за некви 2о0о леа смешници

    Коментиран от #20

  • 10 Само заради

    39 0 Отговор
    тази новина си струваше кауна и кръвожадните му калинки да се отекат в мръсния канал . НИКОГА ПОВЕЧЕ ТОВА РАКОВО ОБРАЗУНАНИЕ ГРОБ НА ВЛАСТ.
  • 11 Гербераси долни

    42 0 Отговор
    Сега симпатизантите на Гроб напук да си направят такива паспорти ,да се изръсят ,за да ни покажат колко положително е управлението на Герб.

    Коментиран от #12

  • 12 А така,

    28 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гербераси долни":

    Като свършат с паспортите, цялата хунта под строй и с песен да отива да пази границата след като вожда им договори пускане на хиляди талибани към нашата граница като беше на килимчето при турския султан.
  • 13 Димов

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    Има, защото хората почнаха да си задават въпроси, да роптаят на глас срещу неправдата и да си търсят правата, както и да протестират срещу несправедливостите. Така се дресират управници. Да знаят, че насреща им има хора, не г08еда.
  • 14 Димов

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "#####":

    Едно е сигурно - няма да спрат, да опитват.
  • 15 Gen Gurko

    25 3 Отговор
    Точно това е една от причините НИКОГА, ама НИКОГА да не пусна глас за гербав, защото това са РЕКЕТЪОРСКА и крадлива ОПГ. Браво на служебното правителство на президент Радев, и г-жа министър Комитова, както и на г-н адвоката Ошавков. Няма да го забравим. А идват избори за президент и г-н Радев може да разчита на мен. Толкоз.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 9 Отговор
    Ха, нямало да плащат гражданите, а държавата, че то държавата да не е на извънземните?

    Коментиран от #19

  • 17 Хахахахахаха

    3 4 Отговор
    няма думи....това е нашата тъпа кочина....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нашата не е на гражданите.
  • 20 Строител

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "evroKvadrat":

    Новите сгради си имат паспорти. 2000 лв е за кочини като твоята и на тия беличките от Столипиново, дето не знаят кирпич с ли е или с тухли. А като ти е много 1800 eur/м2 и ревеш, сам си построй жилище. Нали разбираш от всичко. Може и без пари да ти излезе.

    Коментиран от #24, #26

  • 21 да ама не

    3 0 Отговор
    уж нема да плащаме ама домсъвета събраха парите от всички
  • 22 kkk

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "#####":

    Означава нещо елементарно- ТИ като собственик не правиш нищо. От няколко години вече новите жилища които се строят ИМАТ такъв паспорт- това си е задължителна част от строителните книжа. Тоест:

    Въведените в експлоатация сгради от един момент нататък ИМАТ такъв паспорт, а тези които са строени преди това и нямат паспорт си остават така и НЕ ПРАВЯТ НИЩО. Схванахте ли вече?
  • 23 lupi67

    2 2 Отговор
    В случая това не е правилно (отпадането на това изискване за обследване на стари сгради). Нали си спомняте какво стана само преди 2 месеца в Маями. Жилищния блок (14 етажа) се срути ей така както си спяха хората в него. И това при положение че тук в САЩ има такова обследване на сградите на всеки 30 години (сега го намалиха на всеки 5 години). И всичкото това обследване се плаща от собствениците на жилищата защото сградата де факто е тяхна а не на общината или държавата. И като си помисля какви блокове има в БГ и колко са стари и как нищо не се прави по поддръжката им, направо косата ми настръхва. Казвам го това защото живея в САЩ и знам са какво става въпрос.

    Коментиран от #25

  • 24 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Строител":

    Ако сам си го строи ще му излезе 20 пъти по-евтино, но ще го полазят твоите аркадаши от строителен надзор и община и ще го скъсат от глоби, че не си е платил рушветите/таксите и не е минал по каналният ред, който задължава хората да си дават парите на строители като тебе.
  • 25 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "lupi67":

    И като почнат в България да облседват старите панелки...... Като почнат да ги укрепват....... Че като им отпуснат пари за работата, а те само замажат отгоре с фибран и мазилка и приберат парите..... Гледай как се удължава експлоатационен срок на сграда и се обезопасява за поколенията, ама по нашенски.
  • 26 Пишман бизнесмен

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Строител":

    Я тихо бе мишок,продавай си кочините на балъците и се радвай,ако някой се хване
  • 27 Cassaro

    0 0 Отговор
    Дано не се зададе някое сериозно земетресение в България ,че ще стане ужас с незнайното сградно състояние ...! Чак тогава ще вдигнат данъците и ще си компенсират парите от там ..В БГ данък сгради е много нисък поне за сега поглеждайки съотношението Цена сграда-Данък сграда..това е истината , но Бай Ганьо не иска да плаща за ТиКвизи нИща! Има си други преоритети той...