Last news in Fakti

20 Август, 2021 21:11 3 293 17

Наредбата за техническите паспорти на сградите беше недоразумение

  • технически паспорт-
  • сгради-
  • кожухарова

Необходим е план за съставяне на технически паспорти на сградите публична собственост

Наредбата за техническите паспорти на сградите беше недоразумение - 1
Снимка: М. Богданова ©

Наредбата за техническите паспорти на сградите беше едно недоразумение. Тя дълбоко показваше неразбиране на това за какво служат техническите паспорти. От десет години насам ние създаваме технически паспорти при въвеждане в експлоатация на всички нови строежи, като задължителен документ. Тази наредба искаше да обхване всички съществуващи стари сгради, насила да им създадем технически паспорти.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолата Комитова по време на днешния парламентарен контрол на въпрос, зададен ѝ от депутата Мартин Димитров (ДБ), който се отнася до необходимостта от приемането на план-график за поетапно издаване на технически паспорти за общински и държавни сгради. Народният представител изрично поздрави от парламентарната трибуна министър Комитова за смелостта ѝ бързо да реши спорната наредба. „Така трябва. А можехте да кажете, че това не е в прерогативите на служебното правителство и не сме длъжни да го обсъждаме. Но Вие не го направихте, за което приемете моята и на хилядите български граждани благодарност“, посочи в пленарната зала депутатът Мартин Димитров.

В разясненията по въпроса, регионалният министър уточни, че съгласно Закона за устройство на територията, смисълът на този паспорт е да се изисква за стари сгради, само при намерение за извършване на строително-монтажни работи като саниране, реконструкция, реновиране и т.н. Затова Наредбата за техническите паспорти на строежите е променена. Остава обаче изискването за съставянето на такива за всички държавни и общински сгради, публична държавна и общинска собственост, но с десетгодишен срок – до 2032 г., подчерта арх. Комитова.

Регионалният министър обясни, че част от тези сгради ще влязат за реновиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Други сгради ще се реновират по други програми, свързани със Закона за енергийната ефективност. Така за част от сградите ще трябва да се съставят паспорти. Тя обърна внимание, че съгласно нормативните изисквания ще трябва да се направят и енергийни спестявания за всички отопляеми и охлаждаеми сгради.

МРРБ не отговаря за всички сгради публична собственост, но може съвместно с Агенцията за устойчиво и енергийно развитие да се направи план, за да не се случи така, че всичко трябва да се прави в края на срока, а постепенно да се създадат необходимите документи, каза още Комитова.

Всъщност срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващи строежи - публична държавна и публична общинска собственост се удължава до 31.12.2032 г. За останалите съществуващи строежи не се предвижда задължителен срок за съставяне на технически паспорти. Това гласи окончателният текст на промените в Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, които вече са обнародвани в „Държавен вестник“.

Регионалният министър отговори и на въпроси, свързани с инвестиции за рехабилитация на ВиК мрежата на територията на Севлиево и възстановяване на водоподаването в с. Совaта, общ. Свищов. Арх. Комитова обясни, че за областите Габрово и Велико Търново със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в момента се изготвят регионални прединвестиционни проучвания, които ще дадат точна оценка на необходимостта от ВиК мрежите и ще определят приоритетните обекти за европейско финансиране през следващия програмен период. Предмет на обследване на тези прединвестиционни проучвания са и водопроводите за населените места, за които бяха въпросите на народните представители към министъра.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    57 1 Отговор
    Да благодарим на Комитова че спести много пари и нерви на измъченият български народ.
  • 2 PVM

    57 0 Отговор
    Всичко това беше поредната схема за масово шантажиране ,изнудване и ограбване на хората ,за мащабна корупция ...

    Клептокрация !!!
  • 3 Хаджи Генчо

    45 2 Отговор
    Да не намерят и на г-жа Комитова чуждо гражднсво!

    Коментиран от #5

  • 4 mi6osp

    35 0 Отговор
    Не беше недоразумение. Борисов опита да приложи основен принцип на бай Тошо : " Създавай на хората повече битови проблеми, за да не се занимават с политика! "
  • 5 Шопо

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаджи Генчо":

    И я това подозирам
  • 6 Gen Gurko

    36 1 Отговор
    Недоразумение като цялото управление на мутрорекетъорите гербави. Повече власт тези бандити няма да видят. Дай Боже! Амин!
  • 7 Банана цунами

    26 4 Отговор
    Недоразумение е ВСИЧКО след падането на соца. Нещастници.

    Коментиран от #12

  • 8 Безумието на герб

    21 1 Отговор
    Е всеобхватна.
  • 9 страничен

    17 1 Отговор
    Хайде сега и еко стикерите за колите ги обявете за недоразумение!
  • 10 Анонимен

    10 3 Отговор
    Огромно при това, виж задължително застраховане е по разумно!!
  • 11 ...

    6 10 Отговор
    Техническите пакпорти - неободими или не са олицетворение на некадърността на тази държава. Години наред трябваше да има такива паспорти, а сега се оказва, че не са необходими. Това в нормална държава може ли да се случи. Вижте как изглеждат градовете ни. Липсват всякакви критерии и в градоустройството и в това как се поддържа градската среда. Не може да нямаш ресурс и желание да се поддържат нормални тротоари, улиците да се почистват през куп за грош безконтролно от мургави работнички, властта да не намира възможности за поддържане на безобразните междублокови терени и България да се числи европейска държава. Няма по-занимарени градове от българските. Заради беднотия ли или заради немарливост отговорете си сами. Ние сме азиатци в сравнение с останалите страни в Европа. Но на кого му прави впечатление?...
  • 12 ...

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Банана цунами":

    Соцът създаде античовешките панелни комплекси, които превърнаха страната в едно голямо гето...

    Коментиран от #14

  • 13 Гертруд

    2 3 Отговор
    Сериозно недоразумение! Да накараш циганина и помака да си изкара законен документ от незаконното строителство от плевни, коптори и ЗАЙЧАРНИЦИ. Няма как, ако ТОЙ определя МИЗАТА!
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "...":

    Що бе? По царско време в какво живяхте? В землянките и колибите ли?
  • 15 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Не е било "недоразумение". Просто на някого му е хрумнало, как да събере по-вечко пари , за да приключи автомагистрала "Хемус" и да започне я" Черно море", я Видин - Ябланица, я Русе - В.Търново......
    Ами пенсиите на дъртаците как да се увеличат...... Масрафи много - пари няма. Сиромаха вика: Не ми стигат 2 лева да си купя кило сирене, Съдията дума: Не ми стигат 20 хиляди , за ди взема "Мерцедес". И двамата нямат пари - всеки със дерта си !
  • 16 Рене

    3 1 Отговор
    Обследването е европейска ограбваща директива , която се мъчат да наложат силово и у нас . Това , че в момента е отложена може да ни радва , но ще дойде момента , в който ще ни я приложат без да разберем тихо по терлички. Хубаво е , че се вдигна шум, и тези работили в чужбина обясняваха за какво иде реч.
  • 17 дада

    1 0 Отговор
    Това беше добре обмислен обир-рекет на населението!