Last news in Fakti

20 Юли, 2021 10:12 3 845 13

Обществено обсъждане за жилищните сгради

  • технически паспорт-
  • наредба-
  • обществено обсъждане

МРРБ публикува проект за промяна на Наредбата за техническите паспорти на строежите

Обществено обсъждане за жилищните сгради - 1
Снимка: М. Богданова ©

Във връзка с постъпили реакции на омбудсмана на Република България, на организации и граждани, на народни представители по повод изтичащия срок, определен за съставяне на техническите паспорти на съществуващи строежи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Проектът предвижда технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на Закона за устройство на територията. Това ще става при строително-монтажни работи, обхващащи целия строеж. За тях се изисква издаване на разрешение за строеж. Паспорт ще се съставя и при извършване на СМР, които обхващат част от обекта, но засягат конструкцията му.

Според предложеното изменение, съставянето на техническите паспорти на съществуващи строежи – публична държавна и публична общинска собственост, ще се извършва в срок до 31.12.2032 г.

Целта на изменението е да облекчи бизнеса, гражданите и централните и общински администлации от допълнително натоварване с разходи в условията на икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е 14 дни.

Документите могат да бъдат намерени в секция „Проекти на нормативни актове“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    29 0 Отговор
    Ново изнудване на гражданите. За какво плащаме данък сгради?

    Коментиран от #8

  • 2 Naga

    8 1 Отговор
    Това е добра новина!
  • 3 ХХХ

    30 0 Отговор
    Оставете хората на мира най-после.Писна ми от
    паспортизации на сгради сертификации на газови
    уредби и еко сертификати, това само увеличава
    броя на чиновниците и дрането на народа без никакви
    ползи.
  • 4 SH BG

    26 1 Отговор
    А отмяна на безсмислените "екостикери" кога?...

    Коментиран от #7

  • 5 Какво става тука бе....

    13 0 Отговор
    В градовете има архитектурен т химически архив на всички сгради и кооперации държавата да създаде държавна служба за паспортизация на сградите плаща се данък сгради плаща се ДДС ББР раздава на 8 фирми 1 млрд лева значи има пари за държавна служба за паспортизация на сградите като за целта може да се вдигне и данък сгради с което и гражданите да се включат в паспортизацията а на края ще полеем паспортите на сградите с шотландско уиски Passport
  • 6 Верно ли

    6 2 Отговор
    Cпoрeд прeдлoжeнoтo измeнeниe, cъcтaвянeтo нa тeхничecкитe пacпoрти нa cъщecтвувaщи cтрoeжи – публичнa държaвнa и публичнa oбщинcкa coбcтвeнocт, щe ce извършвa в cрoк дo 31.12.2032 г. Браво!!! Какво плюете - по-добре ли щеше да ви бъде до края на годината! И това е изискване на ЕС и сме получили европейски средства за Бойковото саниране, дето пак заминаха по чекмеджетата и дето ние ще трябва да връщаме, ако ги няма тези паспорти!
  • 7 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "SH BG":

    Когато ги продадат всичките и напълнят джоба на някое наше момче.
  • 8 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Той данък не е за такива работи. Той се усвоява от едни избиратели, които още нямат възможност да си узаконят шапроните.
  • 9 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    Паспорти само за ново строителство. Построените сгради сгради си имат актове съгласно съществуващия закон. Ако някой е вземал пари от ЕС да бъде любезен да си ги отчита или върне, това обикновените граждани не ги касае, за да се опитват да ги притесняват и рекетират. Няма каво да обсъждам това за частния си имот, построен според изискванията към момента. Всеки закон действа само занапред. Между другото това се отрази нйа гербавите рекетъори много зле на изборите. Не сме го забравили. Аман!
  • 10 Сеирджия

    1 4 Отговор
    Данък апартамент трябва да се вдига! Много станахте СОФЕАНЦИТЕ, а всички сте от селата. Данъците трябва да са високи за баланс. Това за София!
  • 11 ПРАЗНОСЛОВИЕ

    1 0 Отговор
    ОБЯСНЕТЕ ЩЕ ЗАДЪЛЖИТЕ ЛИ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА АПАРТАМЕТИТЕ УСВОЙЛИ БАЛКОНИ И СЪОТВЕТНО ПРЕМАХНАЛИ ПРЕЧЕЩИТЕ НОСЕЩИ СТЕНИ ДА ГИ ВЪЗСТНОВЯТ ПОНЕЖЕ ТЕЗИ СТЕНИ СА ЕЛЕМЕНГ ОТ ПРОТИВОЗЕМЕТСНАТА ЗАЩИТА НА ЗДАНИЯТА.ПРЕЧАХЕТО ИМ ВОДИ ДО РАЗРУШЕНИЯ НА КОНСТРУКЦИЯТА И ПРИ МАЛКИТЕ СТЕПЕНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ.
    ТОВА Е СМИСЛА НА Т ТЕЗИ ОБСЛЕЕДВАНИЯ – ИИНАЧЕ СА БУУЕЗСМИСЛЕНИ.
  • 12 КВО ПРАЙМ

    0 0 Отговор
    КАКВО ПРАВИМЕ С АПАРТАМЕНТИТЕ УСВОИЛИ БАЛКОНИ ОСТЪКЛЕНИ С ПАСТМАСОВ ДОГРАМА И ПРЕМАХНАЛИ НОСЕЩТЕ СТЕНИ УАСТВУВАЩИ В ПРОТИВОЗЕМЕТРЪСНАТА СИСТЕМА НА ЗДАНИЕТО.
    ИЛИ НАНОВО ЩЕ ЗАТВОРЯТ ОЧИ: СГНС КМЕТА ГЛАНВНИЯ АРХИТЕКТ И УПРАВЛЕНИЕ "АРХИТЕКТУРА".ТОЗИ ВЪПРОС ИСКА РЕШЕНИЕ ПРЕДИ МАСОВИ РАЗРУШЕНИЯ И ЖЕРТВИ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДОРИ И ОТ "ВРАНЧА"

    Коментиран от #13

  • 13 За пореден път

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "КВО ПРАЙМ":

    питам какво правим с неграмотниците, които дращят по форумите с комсомолски плам?