Отидете към основна версия

1 152 0

Лекари се надяват да има програма за скрининг на рака

  • лекари-
  • онкология-
  • рак-
  • здравка валерианова

Националната онкологична болница празнува 62 години, съобщи изпълнителният й директор доц. Здравка Валерианова пред БНР.

"Това е болница с национално значение. Това е една добра болница с всичките негативи и позитиви, които може да носи една болница. 62 години е достоен юбилей, опитахме се да го направим така, че да остане в съзнанието на всички, които работят и са работили там. Още има живи хора сред тях, проф. Станко Киров, прекрасен лекар, който е един от основателите на тази болница. Целта ни беше да покажем, че който има минало и го показва и не се срамува да го показва, той има и настояще и бъдеще", заяви Валерианова. Тя съобщи, че са написали книга под редакцията на проф. Иван Черноземски за историята на тази болница.

"Когато се пише история, тя трябва да се пише с любов. Вече 1 юни ще бъде рожденият ден на болницата, защото на този ден е назначен първият директор на Националната онкологична болница", поясни Валерианова.

"Липсва контрол на рака, виждате какво става със здравеопазването. Най-важното е, че е опитваме да дадем най-доброто на всички наши пациенти. Опитваме се в сграда, която не е направена за болница, борим се да има контрол на рака, да дадем нужното лечение на нашите пациенти.

Надявам се да има програма за скрининг на рака. Екип от специалисти разработва и програма за контрол на заразните болести. Над 60% от хората в света страдат от болести като рака, от болести на сърдечно-съдовата система, от болести, причинени от тютюнопушенето и алкохола, от които болести се умира, много се умира. Целта е в профилактиката, там е разковничето", категорична е Здравка Валерианова.

"С парите е много трудно, но се радвам, че една такава тежка болница няма просрочени дългове", каза още директорът на Националната онкологична болница.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини