Отидете към основна версия

8 330 18

Добро менажиране на жилищния фонд би помогнало да не се получават гета

  • георги харизанов-
  • менажиране-
  • жилищен фонд-
  • гета

Омразата не носи никаква полза, смята Георги Харизанов

Снимка: ИДП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обичам прагматичния подход към живота и към събитията, дори и към емоциите. Омразата не носи никаква полза. Тя не може да изгражда. Няма прагматични причини да мразим циганите, защото това е едно обобщаване за няколкостотин хиляди души, много от които не дават никакъв повод за негативни чувства към тях.

Това заяви пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. Не можем да мразим българите заради Цветан Василев даде пример той.  Напоследък въпросът е изострен заради няколко битови инцидента, изтъкна Харизанов:

Това са изключително на ниско ниво конфликти, които обаче се разрастват, защото циганското население живее компактно, живее задружно, чувства се отритнато от обществото и, всеки път когато възникне такъв конфликт, след 2 минути се връщат 300  - 400 души.

Според Харизанов има 3 адекватни мерки за интеграция на етноса, които държавата може да предприеме – пресичане на социалното стимулиране на ранното раждане и „професионалното майчинство“, стимулиране на образованието, отново чрез социални плащания,  както и  управлението на общинския жилищен фонд по начин, който да не допуска сформиране на компактни ромски общности.

Едно добро менажиране на този жилищен фонд би помогнало да не се сформират компактни гета. Включително и тези във „Виетнамски общежития“ са настанени там от общината  с настанителни заповеди и сега общината трябва да потърси друго място, където тези хора да бъдат преместени, за да бъдат съборени опасните сгради.

Когато преместите гетото от едно място на друго, вие не решавате проблема по абсолютно никакъв начин. Вторият вариант обаче е  в същите тези сгради, естествено след ремонт, да бъдат настанени социално слаби българи, а в единичните общински жилища, които останат свободни след преместването да бъдат настанени роми. Тогава вече ще има разпръскване и решаване на проблема с компактното гето и всички негативи, които то носи.

Незаконните постройки трябва да бъдат събаряни, категоричен е Харизанов, който изтъкна, че на местата където се е стигнало до прилагане на мярката, не е настъпил етнически конфликт.

Когато циганинът е сам и живее в един вход с 20 български семейства, повярвайте ми, вие виждате съвсем различна и много по-добра версия на същия човек.

Обръщането на разговора в посока полицията по принцип е грешно, съгласи се Харизанов със слушателско мнение. Слабообразованите българи имат същите проблеми като циганите и също като тях грабват сопите и отиват да се бият, защото нямат перспектива и са отритнати от живота, направи паралел той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Аз НЕ мразя циганите

    Съжалявам, но не мразя циганите. Някой веднага би казал, че имам всички основания да мразя. И сигурно е прав, не знам. Не мразя циганите ко ...
    16.06.2015
    19 399
    104