Last news in Fakti

20 Юни, 2015 18:08 8 322 18

Добро менажиране на жилищния фонд би помогнало да не се получават гета

  • георги харизанов-
  • менажиране-
  • жилищен фонд-
  • гета

Омразата не носи никаква полза, смята Георги Харизанов

Добро менажиране на жилищния фонд би помогнало да не се получават гета - 1
Снимка: ИДП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обичам прагматичния подход към живота и към събитията, дори и към емоциите. Омразата не носи никаква полза. Тя не може да изгражда. Няма прагматични причини да мразим циганите, защото това е едно обобщаване за няколкостотин хиляди души, много от които не дават никакъв повод за негативни чувства към тях.

Това заяви пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. Не можем да мразим българите заради Цветан Василев даде пример той.  Напоследък въпросът е изострен заради няколко битови инцидента, изтъкна Харизанов:

Това са изключително на ниско ниво конфликти, които обаче се разрастват, защото циганското население живее компактно, живее задружно, чувства се отритнато от обществото и, всеки път когато възникне такъв конфликт, след 2 минути се връщат 300  - 400 души.

Според Харизанов има 3 адекватни мерки за интеграция на етноса, които държавата може да предприеме – пресичане на социалното стимулиране на ранното раждане и „професионалното майчинство“, стимулиране на образованието, отново чрез социални плащания,  както и  управлението на общинския жилищен фонд по начин, който да не допуска сформиране на компактни ромски общности.

Едно добро менажиране на този жилищен фонд би помогнало да не се сформират компактни гета. Включително и тези във „Виетнамски общежития“ са настанени там от общината  с настанителни заповеди и сега общината трябва да потърси друго място, където тези хора да бъдат преместени, за да бъдат съборени опасните сгради.

Когато преместите гетото от едно място на друго, вие не решавате проблема по абсолютно никакъв начин. Вторият вариант обаче е  в същите тези сгради, естествено след ремонт, да бъдат настанени социално слаби българи, а в единичните общински жилища, които останат свободни след преместването да бъдат настанени роми. Тогава вече ще има разпръскване и решаване на проблема с компактното гето и всички негативи, които то носи.

Незаконните постройки трябва да бъдат събаряни, категоричен е Харизанов, който изтъкна, че на местата където се е стигнало до прилагане на мярката, не е настъпил етнически конфликт.

Когато циганинът е сам и живее в един вход с 20 български семейства, повярвайте ми, вие виждате съвсем различна и много по-добра версия на същия човек.

Обръщането на разговора в посока полицията по принцип е грешно, съгласи се Харизанов със слушателско мнение. Слабообразованите българи имат същите проблеми като циганите и също като тях грабват сопите и отиват да се бият, защото нямат перспектива и са отритнати от живота, направи паралел той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    7 0 Отговор
    Хайде пак ходещите б...ци жертви ги изкарват! Ами иди живей с тях и ги социализирай, бе отворко! Б....ка си е б....к не с двайсет, ами с двеста български семейства да го обградиш! Едно време, когато почти всички блокове на ЖК Тракия в Пловдив бяха населени с м....ли, да не станаха по-малко м...ли? Саркози си го каза, че само Хитлер и методите му ще решат въпроса!
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Не разбраха ли институциите че наливат вода в каца без дьно , или от пусто в празно ?
  • 3 жоро

    3 0 Отговор
    този не беше ли следствен за криминално престъпление - изнудване а
  • 4 жоро

    5 0 Отговор
    Да кажем, че си прав (по принцип, хипотетично), но кои си ти?
    - Този от Красна Поляна;
    - Този който яде пердаха пак там;
    - Този който освободиха от поста (Директор на "Водопади");
    - Този който беше (следствен);
    - Този които се вози в БМВ 7-ца и дере кожения салон с дръжката на пищова си;
    - Този който сдухва иначе красивата си жена;
    - Този който го вози едно шофьорче по центъра, който изглежда като напикал се тинейджър от страх (от теб);
    - Този който се прави на мъж на обикновенна жена с Кайен дръзнала да (ожули) твоята 7-ца;
    - Да сетих се кой си (сигурен ли си, че речта е твоя? - така лишена от емоции) Сега да не искаш да "менажираш" жилищния фонд на господата цигани?
    - НЕ, ти си този който иска да се върне ОТНОВО в политиката (и прави гръмки изказвания) по въпрос който ти през ..........!

    Коментиран от #8, #15

  • 5 МАК

    1 0 Отговор
    Ама кой казва, че мразя циганите. Айде пак българите виновни. Мразя циганиите им. Ако спрат да си въртят циганиите хич не ми пука кой какъв е. Но няма да дочакаме циганите да станат нормални по всички (български, балкански, европейски, на САЩ и на ООН ако щете) изисквания. Що не вземе да им направи къщички до своята и да започне да ги възпитава. До мене си не искам цигании.
  • 6 Ранко

    0 0 Отговор
    Този сериозно ли говори,или е платен????Циганина си е циганин .Не подлежи на интегриране.За м....ла само тояга ..В нашия вход има едно сем.м....ли.Покрай тах идват още 30 поне.Голяма гюролтия става.Като им направим забележка да не викат,започват да се ерчат....Скоро ще има и при нас Орландовци,и Гърмен..А този ми говори за разселване,между Българите.Да си ги разсели в тях..
  • 7 я съм от село

    0 0 Отговор
    циганина си е циганин каквото и да го правиш окото е все в просото ни се превъзпитава ни подлежи на превъзпитание и най хубавия хотел да им дадеш ще го направят на гето с една дума -ЦЪРВУЛА НИКОГА НЕМОЖЕ ДА СТАНЕ МАРКОВА МАРАТОНКА
  • 8 white walker

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "жоро":

    Браво, нещо такова се канех да напиша и аз. Интересно колко много компрометирани личности разчитат на късата памет на хората.
  • 9 mmmm

    1 1 Отговор
    в нашия блок имаме напълно интегрирани, верно сина им върти дрогата на квартала , но и това си е постижение, не рови по кофите интегрирал се е
  • 10 Пфу

    1 0 Отговор
    Преди време кв. Хр. Ботев в София им направиха специално за тях (м...лите) еднофамилни къщи. Всяко българско семейство без собствен дом щеше да хвърчи от радост за подобен жест на държавата. Само че държавата помага на циганите. Българите се оправят сами по квартири. Та не след дълго, м...лите е.аха м...та на къщичките и както си му е реда, ги направиха на коптори.
    По Живково време в повечето окръжни градове ги бяха настанили в блокове, за да живеят заедно с бледоликите си "братя". Съвсем скоро всички българи пропищяха. Коне в апартаментите, свине на терасите, паркетите за подпалки на огнищата в центъра на хола на калайджиите... Циганска работа. Това племе може да се оправи само със задължителна кастрация след 1-вото дете. Ама е нехуманно, ще каже някой. Може и да е така, но щом в Китай го могат, тук що да не може?
  • 11 Помислете

    0 0 Отговор
    Интеграцията не е насилствен процес. Няма начин да интегрираш някой, който не иска да се интегрира. Какво им е пречило през турско да се интегрират. Тогава всички са били бедни и необразовани. А през комунизма, когато всички бяхме равни?!
  • 12 TODOR STOYANOV

    0 0 Отговор
    КАК ДА НЯМА ГЕТА???НАПАЛМ, НАПАЛМ Е ДУМАТА, КОЯТО ТЪРСИТЕ!!!
  • 13 5гшд

    0 0 Отговор
    Супер коментар !!!
  • 14 Morgoth

    0 0 Отговор
    Някога може и да е било възможно да се огради всяко циганско семейство с по 20 български, сега обаче няма достатъчно български семейства.
    А и като цяло тази мярка може да се използва само при семейства с горе-долу еднакво социално положение. Всичко останало ще доведе до паническо бягство на българите от районите където тече този експеримент и в резултат формиране на нови гета, но този път за сметка на други хора.
  • 15 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "жоро":

    точно казано Жоро
  • 16 Моторспорт

    0 0 Отговор
    Добре обаче те станаха повече от нас как да ги сложим по един във вход? Най добре да ги съберат и да ги закарат в Странджа Сакар и там да се занимават със земеделие! Колкото по далече от градовете толкова по добре за тях!
  • 17 фантазии

    0 0 Отговор
    менажиране на този жилищен фонд. Кой ФОНД ??? капацитета на този фонд е отдавна изчерпан. хиляди хора чакат ред с години. Какво се предлага да им построим жилища ли ? откъде пари ? това вече е изпробвано и с много отрицателен ефект
  • 18 наполеон карлуковскйий

    0 0 Отговор
    за да се менажират добре жилищните комплекси!!??
    първо трябва да се менажира добле държавата!!