Отидете към основна версия

6 384 64

Защо Русия трябва да се изтегли от Сирия?

  • сирия-
  • русия-
  • ислямска държава-
  • асад

Бойният дух на сирийските офицери и войници не е висок

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия трябва да помисли за изтегляне от Сирия. За това призовава в свои анализ за Газета.ру военният експерт Михаил Ходаренок.

Статистиката е ужасна. Убитите сирийци са най-малко 300 000, а ранените са близо милион. Независимо от етническата и религиозната принадлежност в населението се наблюдава умора от продължаващата пета година гражданска война.

Въоръжена борба срещу опозицията водят сирийското опълчение, милициите на шиитското ливанско движение „Хизбола“, иракски доброволци и частни военни компании. Президентът продължава да не контролира близо половината от страната си и повечето насели пунктове.

В същото време сирийските генерали нямат стратегически планове

за използването на армията в широкомащабна кампания. Висшите военни на Асад не вярват в способностите си на армията да наложи ред в страната без подкрепата от чужбина.

Основната функция на сирийската армия е да изгражда и поддържа контролно - пропусквателни пунктове. В момента в Сирия са изградени 2 000. По този начин над половината от личния състав на армията е откъснат от основните части.

Бойният дух на сирийските офицери и войници не е висок. Причината е, че няма ясна схема за тяхната социална защита. Самото снабдяване на армията с храна, оръжие и боеприпаси е крайно недостатъчно. Причината е, че самото сирийско ръководство няма откъде да вземе пари. През петте години на гражданска война промишленото производство се е свило със 70%, селското стопанство – с 60%, добивът на нефт с 95%, а на газ със – 70%.

През последните месеци няколко десетки сирийски изтребители и бомбардировачи, основно руско производство, така и около 40 хеликоптера участват в нанасянето на удари по въздуха по цели на противника.

Липсата на муниции е особено крещяща.

Все по-често сирийската авиация използва варели – бомби, които са самоделно направени. Освен това се използват морски торпеда, мини и дълбочинни бомби. С цел да се ограничат загубите бомбардирането от въздуха се извършва от голяма височина около 3000 м. Това намалява точността на бомбардировките.

В същото време опозицията може да се похвали с морално и тактическо превъзходство. Висшият команден състав на Свободната сирийска армия е съставен от генерали и офицери, които са дезертирали от армията на Башар Асад. По тази причина те нямат друг път, освен победа. Голяма част от войсковия състав на подразделенията е съставен от бойци, които са пострадали от репресиите на режима.

Частите на опозицията се славят със своята добра мобилност и способността си в кратки срокове да създадат ударна групировка, а в същото време сирийската армия не може да противопостави адекватна отбрана.

Не трябва да се забравя, че в Сирия

за опозицията се бият и офицери на Саддам Хюсеин.

Те имат богат опит, натрупан по време на войната с Иран и след това при двете войни в Залива. Той беше усъвършенстван след падането на Саддам и избухналата в Ирак гражданска война.

Това е видно при ударите на сирийската авиация. Опозицията се изнася от района на бомбардировки и оставя малки групи за наблюдение.

В същото време се забелязва пълна деморализация в армията на Асад. По тази причина е трудно да се спечели войната с този съюзник.

Русия трябва да вземе кардинално решение за извеждане на своите войски от Сирия, но да остави там своите военни бази.

В Сирия е невъзможно възстановяването на конституционния ред чрез военен път. Нужни са сериозни дипломатически, политически и икономически мерки отвън.

* със съкращения

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини