Отидете към основна версия

13 Февруари, 2018 10:21, обновена 13 Февруари, 2018 10:21 2 330 7

Израел не иска мир с палестинците

  • израел-
  • палестина-
  • палестинци-
  • мир-
  • хайри хамдан-
  • ерусалим-
  • доналд тръмп

Израел в момента само управлява кризата, но не е готова да я реши

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел не е готова и не е решена да поеме каквито и да е стъпки за мирно решение на конфликта с палестинците. Израелците в момента само управляват кризата, но нямат дългосрочен план за решаване на дълго бушуващия конфликт в региона.

Това заяви пред Факти.бг преводачът и поет Хайри Хамдан, роден в Палестина, но живеещ от десетилетия в България. Според него решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е рисковано, макар да е логично за държавния глава от политическа гледна точка.

Защо Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и защо го направи точно в този момент?

През 1995 година Конгресът прие решение да се премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но до този момент нито един президент не предприе тази стъпка. Има няколко фактора, които накараха Доналд Тръмп да реши да предприеме тази стъпка. Преди да вземе решението си той посети Рияд и получи зелена светлина. Вторият фактор е общата обстановка, в която се намира регионът и повечето арабски столици. Войната в Сирия продължава, положението в Ирак също не е розово. Войната в Йемен и ембаргото срещу Катар също трябва да се споменат. Това отслабва позициите в региона.

В Съединените американски щати Доналд Тръмп има и вътрешни проблеми. Американският президент е критикуван на домашната политическа сцена. Той смята, че това решение ще му даде шанс да повиши своя имидж. Всичко това доведе до тази стъпка. Стъпката е рисковата, тъй като говорим за един много труден регион, който не търпи прекомерна сила и прекомерно насилие. Всички страдат от такова насилие.

Очаквахте ли толкова силна реакция от страна на ООН и международната общност срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим?

Тук говорим не за силна реакция, а за нормална такава. Ерусалим е окупиран през 1948 година. Източен Ерусалим е окупиран през 1967 година – това е според Организацията на обединените нации. Освен това самият Европейски съюз е против такава стъпка, тъй като в Ерусалим се намира и свещена за мюсюлманите джамия, както и свещената църква „Възкресение Христово“. Така че за тези реакции имат законови норми.

Как виждате отношенията между Израел и Палестина? Можем ли да очакваме подобрение в климата или точно обратното?

Политиката, която води израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, е такава отдавна. Политическите му партньори също са в крайнодясно. Те знаят, че са силни и са господарите на момента, и няма защо да отстъпват. Никой не гледа състоянието на региона след десет или петнадесет години. Всеки гледа от призмата на момента – какво може да диктува. Затова Израел диктува със страшна сила и знае, че отсреща няма блокиращи или отбранителни механизми.

Но това отново е много рисковано, трябва да се акцентира върху това. На този етап израелците не са готови, не са решени да поемат каквито и да е стъпки за мирно решение. Израел в момента гледа само да управлява кризата, управление ден за ден. Не виждам в моментната геополитическа ситуация изгледи ситуацията да се подобри, всякакви преговори са блокирани. Не се приемат никакви стъпки за решаване на конфликта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини