Отидете към основна версия

2 949 23

Весела Чернева: Голяма част от европейците не искат националните държави да преотстъпят повече правомощия на ЕС

  • весела чернева-
  • граждани-
  • ес

Конференцията за бъдещето на Европа е усилие да се пребори антиевропейския популизъм

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голяма част от европейците искат националните държави да продължат да са водещи в по-голямата част от сферите на живота им. Затова по-федералистката тенденция напоследък е все по-непредставителна, каза в предаването „Събота 150“ Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика. Според нея това не означава, че европейците са скептични към институциите в Брюксел по принцип.

По думите ѝ през последните години националните политици прехвърлят вина върху Брюксел, когато не могат да се справят с нещо и това безспорно се отразява върху отношението на хората.

„Ако даваме винаги жилото на Брюксел, а взимаме меда за себе си, естествено е, че хората ще започнат да се отнасят по-скептично“, коментира Чернева пред БНР.

Българите продължават да бъдат много проевропейски настроени – с много ниско доверие към собствените си политици, но с високо доверие към ЕС, отбеляза тя.

Какви ще бъдат целите на Конференцията за бъдещето на Европа?

„Това е едно упражнение в консултации с гражданите, което трябваше да стане посредством срещи във всички краища на ЕС, в по-големи и по-малки градове и села, сред млади и стари, извън столиците, далеч от Брюксел. Пандемията не позволи това да се случи. Голяма част от Конференцията ще се случи онлайн. Това е едно усилие да се пребори антиевропейския популизъм.“

Идеята е да се проведе „допитване“ до хората на наднационално равнище и да се преодолее пропастта между гражданите и Брюксел, допълни Весела Чернева.

„Говори се за промяна на Договора за ЕС - това е много голяма цел. Не мисля, че за една година може да се стигне до такива заключения. (…) Този период може би няма да е достатъчен за кой знае какви промени, но все пак това е усилие да бъдат привлечени хората в разговор, който вероятно ще продължи и след това.“

За „баща“ на тази идея може да се смята френският президент Еманюел Макрон. Финалът на конференцията като едногодишна инициатива съвпада и с датата на президентските избори догодина.

Краят на ерата „Меркел“ пък според Чернева ще означава и преосмисляне на архитектурата на Европа, на съотношението на силите вътре. Германските и френските избори ще имат по-съществено значение върху бъдещето на Европа, отколкото този консултативен процес, изтъкна тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини