Отидете към основна версия

12 436 184

Не е лесно Голиат да преглътне загуба от Давид

  • шпионаж-
  • елеонора митрофанова-
  • русия-
  • провал-
  • българия-
  • служби-
  • шпиони-
  • давид срещу голиат-
  • разузнаване

Признанието е неприложим термин в разузнаването

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През март 2021 г. систематично парализираното след 1990 г. и периодично обезкървявано по политически причини българско контраразузнаване разби шпионска мрежа, работила дълги години в полза на страховитото руско разузнаване – чудовищно по размери и разполагащо с пълната подкрепа на Владимир Путин и полагащите се с нея огромни бюджети. Каква ирония... Давид срещу Голиат!

И изведнъж руснаците се запитаха – как е възможно това?

В интервю пред „Русия Днес – Россия сегодня” по случай държавния празник на Руската федерация – Деня на Русия, публикувано на 12 юни и от Посолството на РФ, посланик Елеонора Митрофанова си позволява открито да заплашва българските държавни институции. Явно засегната от последните действия на българските правоохранителни органи спрямо руското разузнаване. Посланик Митрофанова категорично не е съгласна, че българските власти имат законови основания, а вместо това отправя упреци, че работят в полза на американските интереси.

Отрича и не признава – поведение на един истински професионалист. Признанието е неприложим термин в разузнаването. Така, както не се очаква публично признание за успехите на разузнаването, така не се признават и неуспехите му. Никоя държава не признава официално, че е шпионирала друга държава. Затова и се оповестяват най-различни други обяснения, които да звучат правдоподобно за широката общественост.

Не е и необходимо руснаците да признават поражението по последния случай – поведението им показва, че са жестоко наранени.

„Няма доказателства”, „изпълняват поръчката на чичо Сам”, „недружелюбни действия” и т.н. Какво би означавало това – че българската държава не е суверенна и правосъдната ѝ система е необективна? Не! Не може с подобни подмятания да се оправдава едно от най-тежките престъпления, което застрашава националната сигурност на България. И да! България има всяко право да търси отговорност от националните предатели, независимо от това, че последният половин век не е упражнявала това право. Този път българските служби се справиха брилянтно. Да не би да свикнахте действията ви в тази „братска” държава да са безнаказани? Затова ли сте толкова бесни на „лудите глави”, които поставят под въпрос комфорта ви на българска територия?

Според посланик Елеонора Митрофанова българските държавни органи са инициирали действията срещу руските шпиони в България заради „чичо Сам”. Не е лесно Голиат да преглътне загубата от Давид. По-удобно е да казваш, че си загубил от някой с твоите мащаби. Но тези отчаяни опити за запазване на руското достойнство не вършат работа пред интелигентния българин. А българинът е интелигентен, колкото и да е странно за Вас, г-жо Митрофанова. Горда ли сте от провала на руското разузнаване в България? Дори да успеете да заблудите някои от незапознатите читатели, самата Вие добре съзнавате, че това е провал.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 197 гласа.

Свързани новини