Отидете към основна версия

6 622 47

Ракети, които ще повишат боеспособността на българската армия

  • spike

Пандемията не се е отразила засега пряко върху военния сектор

Снимки: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди време дъщерната компания на израелската компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd – Eurospike, представи на българския пазар възможностите на оръжейната система Spike. Тя се използва в около 40 държави по цял свят, като тук влизат 18 страни членки на НАТО. От началото на производство досега са били изстреляни над 5000 ракети, като повечето от тях при бойни операции. Успеваемостта е 95%. Сред основните предимства на системата е, че при необходимост различните оператори от различните държави членки на НАТО имат възможност да си разменят и доставят един на друг ракети. Каква е ситуацията днес на пазара при новата реалност, наложена от пандемията вследствие на коронавируса и каква е конкурентоспособността на тези ракети? На тези още въпроси в специално интервю за ФАКТИ отговаря Михаел Венер, управляващ директор на EuroSpike GmbH (базирано в Германия съвместно предприятие на Diehl Defence, Rheinmetal Electronics и Rafael)

Господин Венер, колко страни използват ракетните установки и ракети Spike и къде са разположени те?

В световен мащаб близо 40 страни имат на въоръжение нашите системи. Само в Европа в момента 20 държави разчитат на изключителните способности на нашите системи.

Ракетните системи SPIKE са интегрирани на повече от 40 различни модела машини, кораби и летателни платформи. Степента на интегриране покрива диапазона от лесно адаптиране на системата SPIKE към превозното средство до напълно интегрирано решение в системата за управление на бойните машини на пехотата на бойното поле.

За повишаване на бойната способност на армията и специалните сили е необходимо нов модел въоръжение. Това се налага от промените във водене на съвременните бойни действия. Разполагате ли с изделия, които отговарят на тези изисквания за нуждите на България?

Избягването на съпътстващи щети, заедно с възможно най-високата степен на поразяване, придобива все по-голямо значение за всички видове въоръжени сили.

Ракетните системи SPIKE LR2 и ER2 предлагат възможност за насочване на ракетата към целта по време на целия процес на поразяване, като по този начин се избягват съпътстващи разрушения. Освен това, действието на единствената по рода си бойна глава гарантира проникването в най-съвременните цели на бойното поле. Комбинацията от тези два факта осигурява възможно най-високата степен на оцеляване и устойчивост на българските въоръжени сили.

В допълнение, способността за „координация огън към цел“ и „сензор към стрелец“ на ракетните системи SPIKE позволяват вграждането в системите за управление на бойното поле.

Проектирана за специалните сили, ракетната система SPIKE SR като еднократна, „стреляш и забравяш”, бързо реагираща ракетна система с висока степен на поразяване, ще повиши значително боеспособността на българските въоръжени сили.

Как се промени вашата сфера на дейност през последната година и половина, откакто светът беше поразен от коронавируса?

Тъй като военните бюджети обикновено се планират години напред, засега няма непосредствено влияние, въпреки че в някои страни съответните бюджети се изместват във времето. В сектора на индустрията изпреварващото производствено планиране избегна забавяния на производството поради инфекции с COVID-19.

Съотношението цена - жизнен цикъл предимство ли е при вашите ракети и обмисляли ли сте варианти за тяхното унищожаване?

Ракетната система SPIKE е проектирана като дървена кръгла ракетна система, т.е. не се нуждае от поддръжка през 20-годишния експлоатационен цикъл. Освен това, при поискване от страна на потребителя може да бъде предоставена концепция за нейното унищожаване.

До каква степен този тип ракети са конкурентноспособни със своята цена на световния пазар?

Поради разпространението на ракетната система SPIKE в целия свят, както и в Европа, оръжейната система се изгражда в серийно производство. Следователно цената е сравнително ниска. Освен това, ценовите предимства при пакетни доставки на материали и резервни части се предоставят на клиентите. Разпространението на ракетната система SPIKE в Европа осигурява висока степен на оперативна съвместимост в рамките на Европа и НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини