Отидете към основна версия

6 512 42

Прогноза: Китай не може да открадне руския газ за Европа*

  • газопровод-
  • мерки-
  • русия-
  • европа-
  • китай

Износът на газ на такива разстояния по тръбопровод няма как да бъде печеливш

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък и в българските медии се говори наизуст за възможността Русия да пренасочи своя газов износ от Европа към Китай. Това е абсолютно нереалистично!

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Петров.

За миналата година износът на Газпром за страните от ЕС и Турция е 185 млрд. куб. м. А към Китай има само един газопровод - "Силата на Сибир", по който руснаците са изнесли 16 млрд. куб. м през 2021 г. като по договор до 2025 г. трябва да стигнат 38 млрд. куб. м годишно.

Но най-важното е да се познава географията на руските находища - износът за Европа и за Китай се захранва от различни газови находища, разстоянието между тях е над 2500 км и те не са свързани помежду си с тръбопровод. Газът за Европа тръгва основно от полуостров Ямал, който е в най-северозападната част на Сибир, а за Китай - от находищата Чаядинско и Ковыктинско в руския Далечен Изток.

При посещението на Путин в Пекин през миналата седмица бе подписан договор за увеличаване на руския газов износ за Китай с още 10 млрд. куб. м годишно, новите обеми също няма да дойдат от Ямал, а най-вероятно от остров Сахалин, който е в Тихия океан.

Наистина, Газпром упорито се опитват да пробута на китайците строежа на още един голям газопровод от Ямал през Монголия до Китай - "Силата на Сибир-2", който наистина може да има отношение към руския газов износ за Европа. Идеята е той да има капацитет от 50 млрд. куб. м. Но забележете - само разстоянието от Ямал до монголската граница е над 3000 км, а от там до китайските промишлени центрове по крайбрежието има още поне 2000 км!

Износът на газ на такива разстояния по тръбопровод няма как да бъде печеливш, което не означава, че олигарси от обкръжението на Путин не лобират за този безумен газопровод, защото той може да им донесе десетки милиарди долари под формата на договори за строеж на съоръжението. Но Китай няма нужда от него, така че поне в следващите 10-15 години той няма да бъде построен.

Иначе от полуостров Ямал има газов износ, който може да бъде превключван от Европа към Китай и обратно. Но става дума за втечнен газ, произвеждан от консорциум, воден от частната руска компания Новатек, а не за продукция на Газпром.

Засега и този газ отива основно в Европа и причината е географията - преносът с танкери от Ямал до Китай през Северния ледовит океан е много скъп, разстоянието по море е над 10 хиляди км и са нужни ледоразбивачи, които да разчистват пътя на танкерите.

* Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Свързани новини