Отидете към основна версия

6 258 56

Сбогом на илюзиите

  • валентин съйков-
  • политика-
  • избори

Резултатът е ясен. Резултат няма.

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредните избори потвърдиха патовата ситуация от предишните с известни размествания. Твърде елементарно е да виним българските гласоподаватели за техния вот. Днес само най-упоритите от тях решиха за пореден път да кажат какво мислят за бъдещето на страната, при това с все по-малка надежда, че гласът им ще бъде чут.

Провалът на Промяната не е в намаления процент от гласовете, които ги пратиха на второ място. Големият им провал е в излъганите надежди на хората, че истинската промяна е възможна със средствата на парламентарната демокрация.

Ветрилото на гласовете говори все по-очевидно за провала на цялата политическа класа да предложи вдъхновяваща и мобилизираща програма за развитието на България. Стигна се дотам, че политическите партии и техните лидери не могат да решават успешно дори ежедневните задачи от битието на хората, които са по силите на всеки средно успешен мениджър.

Ще сме стигнали само до половината истина, ако кажем: "Толкова могат, толкова правят". Толковаможенето на сегашния политически "елит" не е само негово присъщо качество. То е програмирано от кукловодите, за които ловенето на риба в мътна вода е любим спорт. Замисълът им е чрез омерзяване от поставените от тях политически кукли да ни откажат от политиката и от обществения живот изобщо. Крайната цел е да ни лишат напълно от надеждите, че по-добрият свят е възможен, поне в границите на нашата малка страна.

Няма нужда да гледаме цяла вечер дълбокоумните анализи на дежурните социолози и политолози за да разберем какво става. Просто трябва за "Лека нощ" да кажем "Сбогом на илюзиите". Системата не може да бъде променена. Тя трябва да бъде сменена.

Валентин Съйков

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 78 гласа.

Свързани новини

  • Към изборите - без илюзии

    Можем ли да очакваме обръщане на негативния тренд, който ни влачи към дъното от много години? В никакъв случай. Можем ли да очакваме запазване на с ...
    27.08.2022
    3 424
    21
  • Как ще изглежда България през 2050 година

    Валентин Съйков е работил като журналист във вестник „Труд“ и в други периодични издания. След 1991 г. основава един от първите частни вес ...
    18.01.2021
    10 415
    37