Отидете към основна версия

3 322 22

Абсолютно целият арабски свят е обединен зад Мароко в момента

  • кристиян шкварек-
  • футбол-
  • хърватия-
  • мароко-
  • победа-
  • катар 2022

Най-разделеният и раздиран от конфликти регион в света стои твърдо зад един отбор

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Абсолютно целият арабски свят е обединен зад Мароко в момента. Всенародни тържества има след всяка тяхна победа. Най-разделеният и раздиран от конфликти регион в света стои твърдо зад един отбор, само защото споделя с него езикова, културна или религиозна принадлежност.

Защо балканският, славянският, източноевропейският регион не демонстрира същата сплотеност зад един от своите отбори, достигащ световни висоти? "Разтопили" ли сме се вече и ние в глобалната идентичност, в която е по-важно от кой музикален жанр или марка смартфони си, отколкото къде са ти корените?
Правилно и красиво нещо е културната и регионална лоялност, която арабският свят демонстрира с подкрепата си за Мароко в момента. Въпреки, че повечето народи там са далеч по-отдалечени и различни един от друг, отколкото сме ние тук, в нашата малка част от света.

Затова смятам, че народите на Балканите и в Източна Европа следва да правим същото с Хърватия. Отвъд всякакви клубни пристрастия и футболни предпочитания, защото има по-важен и по-изпълнен със съдържание и смисъл фактор - идентичностен, регионален, културен, цивилизационен. Това, че са хора от нашата част на света. От нашата порода. Толкоз.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.

Свързани новини