Отидете към основна версия

10 272 114

Ще има ли Луковмарш? Звездомир Андронов пред ФАКТИ

  • звездомир-
  • андронов-
  • луковмарш-
  • протест-
  • софия

Българският национален съюз ще организира протест, казва той

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борбата с антисемитизма и езика на омразата винаги е била водещ приоритет за правителствата на ГЕРБ. В резултат на системни усилия от страна на редица държавни институции, въпреки законовите пречки, третият кабинет на ГЕРБ успя за две поредни години през 2020 и 2021 г., да осуети провеждането на срамното и петнящо столицата и страната ни събитие, познато като Луковмарш. Това написа в профила си в социалната мрежа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По темата отношение взе и главният прокурор Иван Гешев, който също се обяви против провеждането на Луковмарш. Световният еврейски конгрес призова София да забрани провеждането на Луковмарш. Ще има ли Луковмарш? Пред ФАКТИ говори Звездомир Андронов от Българския национален съюз, който организира проявата.

- Г-н Андронов, ще има ли Луковмарш тази година?
- В момента между нас и общината продължава един спор, който се превърна в юридически. Ние твърдим, че трябва да има, защото не е забранен. Общината твърди, че е забранен. Административен съд-София град отмени забраната на кмета Йорданка Фандъкова още през ноември. Според Закона за събранията, митингите и манифестациите това решение на съда не може да се обжалва. Така беше през последните 4 години. Но този път Административен съд-София град явно допусна грешка и даде възможност да се обжалва това решение пред ВАС. ВАС трябваше да се произнесе на 20 февруари, но съдиите решиха, че има грешка в жалбата на Столична община и им дадоха седемдневен срок да я отстранят. Но в рамките на този срок ще мине датата 25 февруари, когато честваме генерал Луков, и въпросът е висящ. Нямаме окончателно съдебно решение, че е позволено, но това е хронологията.

- И какво ще се случи в събота…
- Ще проведем един протест. Години наред търпим с лъжи, клевети и хули да се иска забраната на нашето мероприятие. Досега никой не е представил един законен аргумент в полза на това, че правим нещо незаконно. В една правота държава, за да бъде забранено нещо, трябва да има причина.

- Кои сте хората, които го организирате?
- Основният организатор е Българският национален съюз. Ние организираме това честване вече 20 години. Помагат ни отделни личности и по-малки организации, но БНС е основният организатор на Луковмарш.

- Обикновено в този ден вие поднасяте цветя на паметната плоча на къщата на генерал Луков. Само с това ли ще се ограничи честването?
- Това със сигурност ще се случи, но ще се случи вечерта. Преди това през деня ще организираме протест. Капката, която преля чашата и ни накара да организираме този протест, бе изказването на главния прокурор, който нарече Ллуковмарш „незаконна проява“. Това е висша форма на наглост от човек, призван да прилага спазването на закона. А той призовава и нарича нещо, което според нас и според българския съд по никакъв начин не нарушава закона, незаконно. С тези си думи той абсолютно директно призовава за неспазването на българското законодателство. Казвам това, защото пет години подред българският съд недвусмислено се произнася, че забраните за шествие, които са издадени от кмета Йорданка Фандъкова, са незаконни.

- Къде ще се проведе този протест?
- Протестът ще започна от пилоните на НДК, ще мине през централни улици, а в момента не искам да казвам крайната точка, но тя пак ще е в центъра. На протеста ще има много български знамена и транспаранти. Ние сме го кръстили този протест „Незаконен марш“. Базираме се на думите на главния прокурор. И този протест не е само свързан с това, че ние не можем да провеждаме Луковмарш, а той е по-скоро насочен към всички българите, които трябва имаме право да решаваме кой да почитаме, къде и как. Виждам вече, че всяка година не само български институции, а и чужди посолства се опитват да се мешат във вътрешните работи на нашата държава и да ни казват кой и как може да почитаме. Това е абсолютно недопустимо.

- Когато говорим за протест, той също се съгласува със Столична община. Направено ли е това…
- Да, подали сме заявление.

- В случая режимът е уведомителен…
- Точно така.

- Полицията, в лицето на СДВР, е уведомена също…
- Преди дни имах среща с хора от Столична община и СДВР. Някакво решение за самия Луковмарш не се е взе, защото те твърдят, че не може да се проведе. Ние твърдим, че няма законови пречки. Спорът е юридически. Казах вече, че се чака решение на ВАС, но то ще е постфактум, защото ще е след датата.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.

Свързани новини