Отидете към основна версия

2 814 39

„Мостът на Немцов“ - памет или атракция

  • русия-
  • борис немцов-
  • убийство-
  • мост-
  • версии-
  • опозиционер-
  • москорецкия мост

Какво се промени в Москва след убийството на Борис Немцов?

Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предистория

След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска приятелка се прибират към дома си по големия мост на река Москва - съвсем близо до Кремъл - когато автомобил с четирима пътници спира точно зад тях. Убиецът стреля четири пъти в гърба му. Това става на 27 февруари 2015 година.

Демонстративното убийство на известния политик на толкова оживено публично място предизвиква истински шок в руското общество. Немцов, който по онова време е едно от най-известните лица на руската извънпарламентарна опозиция, е същевременно и най-острият критик на руския президент Владимир Путин. И не се боеше да му отправя и най-яростни и директни нападки.

Постфуктум

Какво се промени в Москва след убийството на Борис Немцов? Това се запитах, когато отидох на Москорецкия мост където руският опозиционен политик бе застрелян от преминаващ автомобил. Заминах командировка почти веднага за да отразя това помрачаващо събитие....

Мястото беше пълно с цветя. Плакатите, написани на ръка и защипани до снимката на Немцов, също си стояха. През нощта на 28 март 2015 година, обаче , импровизираният мемориал бе разчистен. Около два часа след полунощ десетина облечени в черно мъже събраха всички цветя, снимки и свещи в огромни чували, стана ясно от видеозапис в сайта “Вконтакт”. В последвалите бурни дискусии в нета съмненията паднаха върху кметството в Москва. Интернет изданието “Йод” дори посочи конкретно тогавашния заместник-кмет Петр Бирюков. От градската управа обясниха, че техните служители чистят само увехналите цветя от лобното място, което е само на 500 метра от Кремъл. За едноседмичния си престой тогава в Москва обаче аз не видях такива. Нощем изсъхналите цветя се подменяха със свежи, а свещите се препалваха.

С цветя или без Големия Москворецки мост неволно се самопрекръсти на „Моста на Немцов”. Така го търсят и знаят всички чужденци или провинциалисти. Любопитното е, че от страната, където е извършено убийството, е пълно с минувачи, а отстреща е почти безлюдно. Повечето чужденци само снимаха, а руснаците – едни се прекръстваха, други плюеха пред портрета на Немцов. Мостът се е превърнал в свободна трибуна за политически изказвания, нещо като московски Хайд Парк.

Бях там, на онзи мост....Разпитвах хората, а те ми отговаряха резервирано. Малцина бяха онези, които искаха да говорят.

Вече се извъртяха много версии за разстрела на Немцов. Сред минувачите най-популярна е, че той е помагал на Запада да състави списък на санкционираните политици и бизнесмени от Русия. Много от включените в черната листа имали големи финансови активи в Америка, които били замразени. Затова се чувствали лично засегнати от Немцов. Той участвал и в изготвянето на известния “Списък на Магнитски”, заедно с другия виден опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Твърди се също, че убитият политик е разчитал на финансовата подкрепа на Джордж Сорос.

В крайна сметка отношението към Немцов в руското общество е крайно противоречиво. Показа го и кратката ми анкета с хората, преминаващи край лобното място на убития политик.

„Пълно безобразие е да убиеш човек в центъра на Москва! Това е позор за страната ни. Въпреки, че моята болка е Украйна, където остана болната ми майка в огнището на една безсмислена и несправедлива война, не оправдавам убийството на Немцов”, споделя счетоводителката Наталия Ивановна от Луганск. „Изобщо не ни пука за него, лично аз изобщо не скърбя, един предател по малко”, на другия полюс е инженерът Игор Лясков.

“За някои смъртта на Немцов е голяма загуба, за други е промяна. Някои дори се радват. Каквото и да говорим – убит е човек, над това би следвало да се замислим, това е катастрофално за Москва. А и от политическа гледна точка убийството е неправилен метод за решаване на проблемите. Това е ненормално за цивилизованото общество”, опитва се да обобщи настроенията Олег Шпириов, авиационен инженер.

“Беше изключително красив и обаятелен мъж. Нито една нормална жена не би се отказала от такъв любовник”, казва пък с въздишка 74-годишната бивша учителка по биология Анастасия Викторовна. Мъжкият чар отбелязват и други преминаващи дами, независимо от възрастта.

Потокът от минувачи на моста, след убийството на опозиционера, не се застояваше. Може би заради студения вятър, а може би защото и нищо не се беше променило съществено, освен засиления туристически интерес.

Поръчителят и до днес не е известен

Разследванията след смъртта на Борис Немцов бързо отвеждат към Чечения: петима души са задържани, единият от тях се самоубива с граната, за да не бъде арестуван. 35-годишният Заур Дадаев, офицер от т.нар. Вътрешни войски на Министерството на вътрешните работи признава, че е той е бил стрелецът. През 2017 е осъден на 20 години лагер, четиримата му съучастници получават присъди между 11 и 19 години затвор, пише по темата „Дойче Веле“.

Изданието допълва, че в дъното на убийството са двама чеченци, които били обещали на наемните убийци най-малко 15 милиона рубли (около 210 000 евро). Въпросните двама обаче така и не бяха открити. Не станаха известни и мотивите им, посочва дъщерята на убития политик Жана Немцова.

Тази следа можеше да отведе и до висшите политически среди на авторитарно управляваната република Чечения, но тя така и не бе проследена, изтъкват критиците. По повод петата годишнина от убийството на Немцов Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съветът на Европа разкритикуваха резултатите от разследванията и призоваха за независимо международно проучване на случая, се посочва в статия на „Дойче Веле“.

Руските власти, обаче, винаги и досега са отхвърляли подобен вид призиви. Кремъл не почете с нито една дума паметта на бившия вицепремиер, който в последните си дни е бил и депутат в един регионален парламент. Молбите за поставянето на паметна плоча на мястото на убийството или за преименуване на моста над река Москва в "Немцов" бяха отхвърлени.

Версии по онова време:

Издирваха поръчител на име Руслик

С нова версия изненада следователите по делото “Немцов” основният обвиняем Заур Дадаев. Задържаният чеченски офицер твърди, че мъж, представил се като Руслик, обещал за убийството по 5 млн. рубли на всеки участник. Именно Руслик въоръжил килърите с пистолет и им предоставил автомобил ЗАЗ. Следователите установили личността на замесеното лице, твърдят руските медии. Името и фамилията му не се разгласяват, в интерес на следствието. Известно е само, че той, както и другите обвиняеми, произхожда от Чечня.

Ислямската версия е пълна глупост

Анна Степанова, председател на регионалния клон на партията РПР-Парнас в Нижний Новгород: “За каква ислямска версия за разстрела на Немцов се говори, това е пълна глупост! Или пък лична мъст. Нашата система не би позволила случайност пред стените на Кремъл. Убийството на Немцов е свързано с изборите. Кончината му е компилация от интересите на няколко групи. Два дни преди да го застрелят, обстрелваха моя апартамент. Всичките ми прозорци бяха на сол от изстрелите. Точно ден преди да се случи трагедията с него, на 26 февруари той се зае именно с моят случай и поиска от мен да възбудя наказателно дело. Представяте ли си, това дело бе образувано едва завчера. Изминаха тридесет дни, докато полицията намери повод и обективни аргументи за да разкрие наказателно дело,” разказва Анна Степанова.

Убийството на Борис Ефимович е показно и ще се отрази несъмнено на изборите, пишеха руските медии. Човек, като него би бил актуален и през 1917 година, и в днешни дни, посочват някои по-смели издания.

В Нижни Новгород реакциите тогава бяха доста бурни. Например, известният общественик Герман Князев закачил на прозорците си голям плакат с Борис Немцов с надпис „Кой ще е следващият”. Полицията махнала плаката под предлог, че е призив към екстремизъм. И така многократно бяха сваляни плакати с надписи под портрета на Борис Ефимович с различни аргументи. Най-накрая в Нижни Новгород закачили плакат само със снимката на Немцов, без надписи, явно властите не намерили екстремизъм в образа му. Като цяло хората по онова време бяха доста наплашени след това убийство. Гражданските активисти в родния му град поискаха разрешение за митинг в негова памет, но администрацията не им позволи. От друга страна тогавашният сити-мениджър на градската администрация Олег Кандрашов обяви минута мълчание. Така, че всеки реагираше различно на случилото се.

„За Борис Ефимович мога да кажа, че беше един изключително жив и буден човек. С него се работеше лесно. Той направи много като губернатор на Нижни Новгород и хората са му благодарни“, споделил Кандрашов.

Дали днес си спомнят за Немцов, определено – да! След многобройни искания бе дадено разрешение на частни инициативи да поставят паметни плочи на две сгради, в които е живял Немцов. Днес за Борис Немцов напомнят площади във Вашингтон, Вилнюс и Киев, наречени на негово име.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.

Свързани новини