Отидете към основна версия

6 318 49

Си Дзинпин не е реагирал по никакъв начин на предложенията за спиране на Путин

  • бесарабски фронт-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • русия-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • ес-
  • сащ-
  • война-
  • владимир путин-
  • виталий портников-
  • украйна

Tой изобщо не го спомена и нито веднъж не каза думата "война"

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо Макрон не убеди китайския президент Си Дзинпин за Украйна?
© Виталий Портников

Визитата на президента на Франция и ръководителя на Европейската комисия в Китай първоначално се разглеждаше като още една възможност да се повлияе на ръководителя на Китайската народна република по въпроса за прекратяване на войната в Украйна. Еманюел Макрон както преди пристигането си, така и в Пекин подчерта, че Си Дзинпин трябва да повлияе на руския президент Владимир Путин и да го принуди да се откаже от насилието. Но какво отговори Си Дзинпин?

В протоколен смисъл позицията на председателя на Китайската народна република е изложена в информация на агенция "Синхуа" по резултатите от срещата. "Председателят на Китайската народна република каза, че приоритет трябва да бъде прекратяването на огъня и прекратяването на действията, които само провокират страните повече или усложняват ситуацията", се казва в изявление на агенцията. Но какво се разбира под подобни действия? Възможно ли е да се предположи, че Китай смята подобни действия за същата война, която Владимир Путин започна? Провокация ли е разширяването на НАТО, желанието на Украйна за евроатлантическа интеграция и доставките на оръжия за Украйна?

Наблюдатели подчертават, че по време на преговорите с френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на КНР Си Дзинпин не е реагирал по никакъв начин на предложенията за спиране на Русия, той изобщо не го спомена и нито веднъж не каза думата "война".

Нещо повече, дори разполагането на ядрени оръжия от Русия в Беларус - което уж пряко противоречи на идеята на Китай за неразпространение на ядрени оръжия - също не беше осъдено от Си Дзинпин. В Китай никой дори не се опитва да осъди Русия за нахлуването ѝ в Украйна.

Руски пропагандни наративи

В деня на посещението на Макрон в Китай китайският посланик в ЕС Цу Фунг, който се опита да създаде у европейците впечатление за „ограничено“ руско-китайско сътрудничество, ясно заяви, че Китай не осъжда руската инвазия, защото разбира руската обяснение на войната като опит за защита срещу НАТО, което се наближава границите на Руската федерация.

И това е очевиден руски пропаганден наратив. Да не говорим за поредния демонстративен жест на Пекин точно преди пристигането на Макрон и фон дер Лайен. Първият разговор на новия премиер на КНР Ли Цян с ръководителя на правителството на друга държава. И с кого? С министър-председателя на Русия Михаил Мишустин. В официалните доклади няма нито дума за войната.

Какво иска председателят на КНР?

И така, какво му трябваше на Си Дзинпин от Еманюел Макрон, щом се е съгласил да изслуша предложения, които не го интересуваха? Отговорът е в думите на председателя на КНР по време на преговорите с френския президент и шефа на Европейската комисия. Си Дзинпин демонстрира, че третира Европейския съюз и Франция като независими партньори. Но САЩ само пречат на отношенията между Китай и европейците.

В Пекин са убедени, че европейците са заинтересовани от икономически връзки с Китай и няма да критикуват твърде много китайското ръководство за подкрепата на Русия. И Макрон до голяма степен оправда техните заключения, когато дойде в Китай с представителна делегация от френски бизнесмени.

Както едно време Путин, Си Цзинпин е убеден, че е възможно да се говори сериозно за бъдещето само със Съединените щати, а с европейците да се изграждат отношения на икономическа зависимост. И това е опасна илюзия не само за самия Китай, но и за украинците заедно с Европа.

Източник: Виталий Портников за Radiosvoboda

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.

Свързани новини