Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Април, 2023 06:00 6 310 49

Си Дзинпин не е реагирал по никакъв начин на предложенията за спиране на Путин

  • бесарабски фронт-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • русия-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • ес-
  • сащ-
  • война-
  • владимир путин-
  • виталий портников-
  • украйна

Tой изобщо не го спомена и нито веднъж не каза думата "война"

Си Дзинпин не е реагирал по никакъв начин на предложенията за спиране на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо Макрон не убеди китайския президент Си Дзинпин за Украйна?
© Виталий Портников

Визитата на президента на Франция и ръководителя на Европейската комисия в Китай първоначално се разглеждаше като още една възможност да се повлияе на ръководителя на Китайската народна република по въпроса за прекратяване на войната в Украйна. Еманюел Макрон както преди пристигането си, така и в Пекин подчерта, че Си Дзинпин трябва да повлияе на руския президент Владимир Путин и да го принуди да се откаже от насилието. Но какво отговори Си Дзинпин?

Още новини от Украйна

В протоколен смисъл позицията на председателя на Китайската народна република е изложена в информация на агенция "Синхуа" по резултатите от срещата. "Председателят на Китайската народна република каза, че приоритет трябва да бъде прекратяването на огъня и прекратяването на действията, които само провокират страните повече или усложняват ситуацията", се казва в изявление на агенцията. Но какво се разбира под подобни действия? Възможно ли е да се предположи, че Китай смята подобни действия за същата война, която Владимир Путин започна? Провокация ли е разширяването на НАТО, желанието на Украйна за евроатлантическа интеграция и доставките на оръжия за Украйна?

Наблюдатели подчертават, че по време на преговорите с френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на КНР Си Дзинпин не е реагирал по никакъв начин на предложенията за спиране на Русия, той изобщо не го спомена и нито веднъж не каза думата "война".

Нещо повече, дори разполагането на ядрени оръжия от Русия в Беларус - което уж пряко противоречи на идеята на Китай за неразпространение на ядрени оръжия - също не беше осъдено от Си Дзинпин. В Китай никой дори не се опитва да осъди Русия за нахлуването ѝ в Украйна.

Руски пропагандни наративи

В деня на посещението на Макрон в Китай китайският посланик в ЕС Цу Фунг, който се опита да създаде у европейците впечатление за „ограничено“ руско-китайско сътрудничество, ясно заяви, че Китай не осъжда руската инвазия, защото разбира руската обяснение на войната като опит за защита срещу НАТО, което се наближава границите на Руската федерация.

И това е очевиден руски пропаганден наратив. Да не говорим за поредния демонстративен жест на Пекин точно преди пристигането на Макрон и фон дер Лайен. Първият разговор на новия премиер на КНР Ли Цян с ръководителя на правителството на друга държава. И с кого? С министър-председателя на Русия Михаил Мишустин. В официалните доклади няма нито дума за войната.

Какво иска председателят на КНР?

И така, какво му трябваше на Си Дзинпин от Еманюел Макрон, щом се е съгласил да изслуша предложения, които не го интересуваха? Отговорът е в думите на председателя на КНР по време на преговорите с френския президент и шефа на Европейската комисия. Си Дзинпин демонстрира, че третира Европейския съюз и Франция като независими партньори. Но САЩ само пречат на отношенията между Китай и европейците.

В Пекин са убедени, че европейците са заинтересовани от икономически връзки с Китай и няма да критикуват твърде много китайското ръководство за подкрепата на Русия. И Макрон до голяма степен оправда техните заключения, когато дойде в Китай с представителна делегация от френски бизнесмени.

Както едно време Путин, Си Цзинпин е убеден, че е възможно да се говори сериозно за бъдещето само със Съединените щати, а с европейците да се изграждат отношения на икономическа зависимост. И това е опасна илюзия не само за самия Китай, но и за украинците заедно с Европа.

Източник: Виталий Портников за Radiosvoboda

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    122 5 Отговор
    Пенсията във Великобритания скочи на 1812 лева и пак се жалват, че едва свързват двата края. При положение, че цените на основните продукти са по-евтини от тези в България. А нашите мошеници 34 години не могат да стабилизират държавата, която остана 5 милиона души. Един средно голям европейски град. Некадърници и крадци!

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Теле

    86 2 Отговор
    Явно смята ЕС за бита карта
  • 4 Българските турци

    66 8 Отговор
    Войната в Украйна всъщност е война между САЩ и ЕС.Тя започна с отцепването на Англия която зае стандартната си позиция на оформящия се фронт.Последваха началните рундове с изявления като " НАТО е в в клиничен комоциум " и спорове кой колко пари влага в алианса...последва крахът в Ирак и Сирия, ударът върху споразумението за продажбата на френските подводници, скандалът "Лафарж + Игил" и разрухата на алианса и САЩ в Афганистан.
    Последва най зашеметяващото "тайно" споразумение между внуците на старите познайници от Ялта този път с добавката на новата китайска сила.В резултат избухна война и в света настъпи суматоха.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество
  • 5 Без сантименти

    115 6 Отговор
    Свръх държавите могат да си го позволят-имам предвид собствено мнение...И точно това показва,че Китай вече е решил страната която ще подкрепи в този гео-политически театър.Си много добре разбира,че Украйна е само повода за новото разпределение на света-тя е разходният материал.Неразбират ли в Киев,че на болшенството страни в света хич не им пука за тях-защото виждат,че не става въпрос за Украйна-а за глобалният свят.И още ли в Украйна си мислят,че всички са им длъжни?
  • 6 ИСТИНАТА

    103 8 Отговор
    е ТОЧНО такава = НАТО се примъкна до границата на Русия и какво трябваше да направи Путин?
  • 7 Българските турци

    4 29 Отговор
    продължение
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източeн Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
    " Канал Истанбул" е проект по горепосочената визия...ще последват хиперсонични транспортни линии ... и литият,торият и водородът ще станат основен енерго източник!
    Двата полюса ще са глобалистични. ЕС и САЩ ще продължават да инвестират с марковите фирми в райони където има струпано население и работната ръка е евтина... Турция ще бъде милитаристично ядро в буферната област и ще гарантира охрана за безопасен трансфер по търговските и енергийни артерии ...икономиката и ще е с тежест към военна и транcпортна индустрия и строителство на нови комуникационни съоръжения.Китай ще е повече производствен и финансов полюс...Има вероятност ЕС да се превърне във федерална Европейска държава с централно управление , националните държави постепенно ще намаляват и ще изчезнат.
  • 8 Хххххххх

    85 3 Отговор
    Никой не може да казва на президента Си какво да прави. Гледайте да не го дразните, щото тия са жестоки.
  • 9 Tутанкамон

    14 53 Отговор
    Китай и Русия ще заличат света
  • 10 Уса

    89 4 Отговор
    Си Дзинпин също мрази фашисти.Макрон се е отървал по леко от жената гущер
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    94 4 Отговор
    Верно ли сте пропуснали, че
    УрZула е унижена да мине през проверката за ПРОСТОСМЪРТНИ
    а не през ВИП пропуска ‼️

    Или за вас(м.б.) това не е знак 🤔
  • 12 Бонев

    90 2 Отговор
    Не вярвам да има човек който да вярва че ЕС може да влияе за каквото и да е на Китай. Натирването на брокерката беше показателно.
  • 13 Тити

    5 61 Отговор
    Много ясно на Китаец доверие не може даде има.
  • 14 Берекет версин и на това!

    11 24 Отговор
    Напротив, по отношение на войната в Украйна, председателя Си Дзинпин, изрази мнението си, че е категорично против, както от възможната употреба на тактическо ядрено оръжие, така и от възможното избухване на ядрена война"! Това е напълно достатъчно за накланяне на везните!
  • 15 сульо

    62 4 Отговор
    Епа Макрон отиде там с този киликанзер -Урсула фон Хитлер. Тя е грозна като птеродактил.Що не докара нещо по свежо-белким да хване окотоп на Си Дзи Пин.Колко са наивни западняците.Все си мечтаят да света да се върти около тях
  • 16 1020

    67 2 Отговор
    Макрон и брокерката са отишли не да разговарят за мир, а да изискват Китай да осъди Русия и да оказват натиск. Мнооооого са се надценили! Не ритайте Китай по кокалчетата, че тия хич не си поплюват. Да не говорим, че целия свят ще блокира, ако решат да въвеждат "санкции".
  • 17 Орка

    56 3 Отговор
    ОТНОВО УМНИК ОТ БЕСАРАБСКИ ФРОНТ АМИ СИ ПОКАЗА НА МАКРОН ЧЕ С КИТАЙ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ САМО КАТО С РАВЕН СЪС ЗАЧИТАНЕ НА МНЕНИЕТО НА КИТАЙ И БЕЗ ОПИТИ ЗА ДАВАНЕ НА НАКЛОН А УРСУЛА ПРОСТО Я ИЗГОНИ ПАК ПОРАДИ ТОВА С ЦЕЛИЯ СИ АКЪЛ И ВИСОКОМЕРИЕ ТААА СЕ ОПИТА ДА ЗАПЛАШИ КИТАЙЦИТЕ МАЛКО ПРЕДИ ВИЗИТАТА СИ И ВЕДНАГА ПОЛУЧИ ПО НОСА А ЗА ЗЕЛЕНСКИ ИЗОБЩО НЕ СТАВА ВЪПРОС НИКОЙ В КИТАЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ МНЕНИЕТО НА КЛОУН
  • 18 Някой

    49 1 Отговор
    Китайците сасе нагледали 100 години на номерата на номерата на демократичния запад и са им ясни до болка. Ясно и точно Си им показа къде точно да си заврат заплахите и изнудването и колко му пука за тях. Китайските комсомоли му донесоха дастатъчно проблеми, за да си търси нови.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Е, какво да реагира?

    38 1 Отговор
    Тези са пратеници на фащ. А фащ не признават Тайван за китайски. Дори са готови и на война с Китай. Е, ситуацията и с Русия е подобна... как да го убедят?
  • 21 Човек

    7 29 Отговор
    Си изобщо не иска войната да спира, защото на него му е най-изгодна. Русия е изолирана от Запада и е тотално зависима от него. Така той сваля цената на вноса, като в същото време увеличава износа. Може да извива ръцете на Путин както си иска. И на всичко отгоре тази далавера му излиза безплатно, защото търговския му обмен със Запада се запазва. В тази ситуация Си трябва просто да се прави на ударен и да жъне, но без да пипа Тайван, защото там вече ще си вкара автогол.

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    4 28 Отговор
    Тая тъпотия на комплексираното жуже е част от плана на Китай, какво да реагира. Нали точно той го подхлъзна да напада, само да изчака да свърши олимпиадата.
  • 23 Не може много

    28 1 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    Да чака. През това време фащ му измъкват Тайван из под носа... Иначе си прав. Евтини ресурси, колкото искаш, ако не реагира остро на запада, тези ще си запазят търговията с Китай и яки печалби. ЕС е яко губещ. НО, но историята с Тайван не може да се остави така...
  • 24 Човек

    7 25 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Нашите мошеници ни ги натресаха руснаците, които ги държат за топките с компромати. Нашата мафия се отчита на руската мафия. За нея ЕС е само средство за крадене на еврофондове. Затова по индекс на демокрацията сме на 57 място - между Унгария и Намибия.

    Коментиран от #29, #34, #36

  • 25 Макарон

    35 1 Отговор
    Макрон и урсула си тръгнаха като бити сливи от Китай. Слава на Русия.
  • 26 резервист

    24 0 Отговор
    Виталка, да си чувал максимата че няма вечни приятелства, а има вечни интереси? Китай преследва целите си методично и отдавна. ЕС не бива да си прави никакви илюзии по въпроса. По-скоро трябва да направи икономиката си по-конкурентно способна и издръжлива. Водещ да бъде интереса на ЕС а не на САЩ. Налагането на неравностойни търговски споразумения, предизвикването на вълната от имигранти в Европа, ограничаването на достъпа до суровини и пазари(руски), натрапването на допълнителни военни разходи, прикоткването на големи индустриални производители с откровено протекционалистки предложения са все стъпки в посока на отслабване на ролята и значението на ЕС в световен мащаб.

    Коментиран от #27

  • 27 Човек

    0 20 Отговор

    До коментар #26 от "резервист":

    Приятел, Европа като цяло (без Русия и Беларус) е най-големият търговски партньор на Китай. Вноса и износа й от и към Китай са по-големи от тези на САЩ. Населението й пък е два пъти по-голямо от тяхното, при все, че няма особена разлика в платежоспособността като цяло. Европа ще продължава да бъде хегемон на световната сцена, стига да е обединена.

    Коментиран от #30, #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Антитрол

    25 0 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    Хайде стига с опорки - търговията на Китай със САЩ е само 14% от общия стокооборот на Китай а този с ЕС е само 17% - общия е 31%. Най големия дял е на азиатско-тихоокеанския регион следван от Африка и Южна Америка като тенденцията е да намалява със запада и да се увеличава с другите.

    Вземете се ограмотете малко - не карайте само на опорки.
  • 31 Вече на всички

    22 0 Отговор
    Е ясно че ниго макарон нито зашморц нито л@йнен нито дъньо могат да влияят никой не ги брой а всички ги чакат да изчезнат в агония след като няколко хъти се простреляха
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 НАПРОТИВ

    20 0 Отговор
    РЕАГИРА УНИЗИТЕЛНО ИЗГОНИ УРСУЛА А МАКРОН СМЕЛО СИ ЗАМЪЛЧА ЗА ДА НЕ СИ ГО ПОЛУЧИ И ТОЙ
  • 34 А ПП И ДБ

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    СИ ГИ РАЗВЯВАТ СВОБОДНО ДА АМА ДРУГ ПЪТ
  • 35 Баце,

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    Може ли да ми кажеш какво изнася ЕС за Китай и в какви обеми. Освен шарената хартия, разбира се...

    Коментиран от #37

  • 36 Баце,

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    Следят ли те руснаци иззад всеки ъгъл? Внимавай, навсякъде са! Вечер преди лягане проверявай под леглото, че Путин те дебне от там! Чуваш ли нощем как Лавров ти подслушва мислите?

    Сега сериозно- в "Свети Наум" все още има останали прилични специалисти. Ако горното за теб е истина, време е да те заведе някой твой загрижен близък.
    Или пък не...
  • 37 Ако питаш сериозно

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "Баце,":

    За 2021 г. Износът на ЕС за Китай е 223 милиарда евро, главно машини и превозни средства (за 2022 не намерих официални данни). Според правилата на "Факти" не мога да публикувам линк. Потърси из Гугъл и ще намериш. Ако само си балалайкаш няма смисъл да се говори с теб.

    Коментиран от #41

  • 38 Кочо

    14 0 Отговор
    Когато Китай смачка претенциите за демокрация на площад Тянанмън преди време, САЩ надигнаха вой за човешките права, Китай заяви 100 пътнически Боинга и САЩ смекчи тона! Сега на Микрон са предложили да закупят 150 Еърбъса и го изпратиха прилично, а Урсулата знаково бе приета от министъра на екологията! Тоест - определиха я като нещо, което замърсява околната среда и я отпратиха!

    Коментиран от #47

  • 39 Сталинчо

    1 20 Отговор
    Сокро и на драконите ще им отрежат опашките ,а дзипинката в Хага до путлер.Втората световна бяха Германия-Япония-Италия ,а сега са рассия-беларус-китай -резултата ще е същият ПОБЕДА ЗА САЩ-АНГЛИЯ-ЕС

    Коментиран от #40

  • 40 Безпристрастен

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "Сталинчо":

    Време е да спреш с енергиините напитки и пуканките пред телевизора.Голивудската боза в големи количества е вредна за мозъка.
  • 41 Баце,

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ако питаш сериозно":

    Естествено че сериозно.
    Остава да видим какво може да изнесе ЕС за Китай за още 800млн. евро годишно за да изравни търговия баланс.
    Ти какво би предложил?

    Коментиран от #42

  • 42 Ако питаш сериозно

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Баце,":

    Най напред не разбирам за какви 800 милиона говориш. За 2021 износът на ЕС за Китай е 223 милиарда, а вноса 472 милиарда, т.е. търговки дефицит 249 милиарда (800 милиона в случая са несъществени). Предполагам разбираш, че за една икономика е определящ общия баланс. За 2021 ЕС има около 3,5 трилиона износ и малко по-голям внос. Баланса е -1,5 милиарда, което е около 0,4% и това се дължи основно на високите цени на горивата иначе балансът щеше да е положителен. Последно ЕС е имал отрицателен търговски баланс през 2014 г. Всъщност ЕС се справя доста добре с търговския баланс. Това е общо за ЕС. Друг е въпроса за всяка държава по отделно. За съжаление за България положението не е толкова добро. Нашият дефицит е 3,5 милиарда т.е. повече от два пъти повече от този на ЕС.
    Виж всичко това го има в мрежата, както аз мога да го намеря, така можеш и ти. Просто чети, а недей да вярваш на глупостите на неграмотни хора или на такива, на които им плащат да пишат глупости.

    Поздрави!

    Коментиран от #43

  • 43 Баце,

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ако питаш сериозно":

    Лапсус лингва, кво да прайш... 🙄
    Не 800млн., а 800млрд...
  • 44 Ха хо

    8 1 Отговор
    Какви предложения! Урсулата не каза ли направо, че ако Китай помага на Путин ще има сериозни последствия? Това предложение ли е или закана? После що я правят пътничка във втора класа по самолетите!
  • 45 Плитки умове си чешат езиците тук

    1 3 Отговор
    Единственото важно е, че на Финланско-китайската граница е наложен траен мир.
  • 46 Оги

    5 0 Отговор
    Направо съм шашнат! Аз си мислех, че геронтофилчето и гинеколожката на секундата са го убедили още пред тях да вземе телефона и да се накара на Путин. Да ми вдигне луд скандал като истерясала ученичка. А той - нищо.
  • 47 Шаро

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Кочо":

    Преди няколко години Саудитска Арабия беше най-терористичната страна в света според Фащ. Сключиха договор за 113млрд за оръжие и станаха най-приятелската държава.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 пацо

    0 2 Отговор
    Що да реагира...на Китай му изнася разгромена русия и да вземе сибир