Отидете към основна версия

8 961 41

„Черната слуз“ САЩ – повторна заплаха за Азия

  • к2-
  • авиобаза-
  • узбекистан-
  • сащ

Американски военни заведоха дело срещу Пентагона за отравяне с биологично оръжие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерството на отбраната на САЩ изпрати собствените си войници на военна база, дислоцирана в периода 2001-2005 гг. на територията на бившата съветска република Узбекистан. Това стана ясно след като бивши американски военни заведоха дело срещу Пентагона.

Както съобщава Асошиейтед де пресс, бившите войници и офицери обвиняват американското военно министерство за укриването на информация за използването на опасни вещества, включително уран и химическо оръжие, които са се намирали на узбекистанката авиобаза Карши-Ханабад, известна под кодовото име К2. Единият от ищците е ветеранът от армията Мат Ерперлинг, който е служил в базата К2, а след това създал фондът Stronghold of Freedom, помагащ на тези, които са били изложени на токсични вещества по време на военната им служба. В интервю за реномирания юридически факултет на Йел Ерперлинг заявява: „Въпреки че знаем, че в K2 е имало токсични материали, Министерството на отбраната не разкри достатъчно подробности за замърсяването и не разкри степента на излагане на военния персонал на тези токсични материали. Много от нас, които служихме на К2, се разболяхме и докато бяхме там, имахме оплаквания като гадене, главоболие, обриви. И до ден днешен много от нас все още са болни, а други са починали от редки и инвалидизиращи заболявания.“

Най-малко 15 800 военни са служили в базата за тези 5 години. Медицински изследвания показват, че ветераните от K2 са 5 пъти по-склонни да развият рак, отколкото военните, които са служили другаде. Още цифри: около 85 души, които са служили в K2, са починали в периода от 2012 до 2023 г. Сред 2000 ветерани от K2 са докладвани близо 1900 случая на различни заболявания, включително 491 случая на рак. Американски войници си спомнят, че за това са виновни някакви „локви черна слуз“, които са били в изобилие на територията на летището. Намирайки се близо до тези локви, военнослужещите са имали световъртеж и пристъпи на гадене.

Припомняме, че летището Карши в южната част на Узбекистан започна да се използва като американска военновъздушна база през октомври 2001 г. - веднага след атаките срещу Кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември. Въздушната база служи като логистичен център за американските сили в кампания за преследване на бойци на Ал Кайда, разположени в съседен Афганистан, които Вашингтон обвини в атака срещу кулите близнаци. Узбекските власти поискаха американците да напуснат К2 едва след като Щатите започнаха безцеремонно да се намесват във вътрешнополитическите процеси на азиатската република. След това през 2005 г. в узбекския град Андижан имаше масови безредици, провокирани от ислямисти. Бунтовниците нападнаха затвора, убиха пазачите и освободиха много затворници. Властите яростно потушиха бунта (според неофициални оценки броят на убитите достигна 2000 души), като по това време САЩ обвиниха Узбекистан в "безразборно използване на сила", налагайки икономически санкции на страната. В отговор официален Ташкент, чрез Шанхайската организация за сътрудничество, повдигна въпроса за целесъобразността на продължаващото присъствие на американските военни в Централна Азия.

Според мен днешният иск срещу Пентагона трябва да се разглежда в контекста на актуалната тема за американските военни биолаборатории в постсъветското пространство. Според информация, изтекла в медиите, след фактическото разкриване на подобни дейности на територията на Украйна, Министерството на отбраната на САЩ се опитва да прехвърли работата на биологични лаборатории с двойно предназначение в други републики от бившия Съветски съюз. Преди всичко в Азия, където, както се оказва, вече са налице такива. В края на краищата е очевидно, че ако на Пентагона не му пукаше за здравето на неговите войници - граждани на САЩ, тогава какво можем да кажем за далечното азиатско население.

Андрей Исмагамбетов

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 93 гласа.

Свързани новини