Отидете към основна версия

32 230 43

Прочистването на руските генерали приключва. Остана последният

  • михаил теплински-
  • сергей шойгу-
  • русия-
  • украйна-
  • армия

Дуетът Шойгу-Герасимов е истински майстор на задкулисните предпочитания

Сергей Шойгу и Михаил Теплински
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Телеграм канала @dosye_spyona

Днес смело можем да кажем, че дуетът Шойгу-Герасимов е истински майстор на задкулисните предпочитания, които успешно „завършват с куршум“, за да отстранят генерали, които не харесват.

Военни лидери от калибъра на Суровикин, Мизинцев и други като тях сега са заети да свидетелстват за миналите си действия на поста. Високопоставените генерали също вече се споменават за тяхната икономическа дейност, възможно разхищение на бюджетни средства и т.н. С други думи достатъчно, за да се тревожат.

Последният останал от гвардията на антагонистите на Шойгу-Герасимов е генерал-полковник Михаил Теплински, командващ ВДВ - Въздушно-десантните войски на Руската федерация.

Заслужава да се отбележи, че за Герасимов последният е като кост в гърлото. Началникът на Генералния щаб буквално се тресе само при споменаването на името на Теплински. За Герасимов това е лично - Теплински беше първият, който си позволи публично да постави под въпрос адекватността на решенията му. Освен това на съвещание на Обединената групировка на войските на Северния военен окръг, което се проведе през януари 2023 г., Теплински, в присъствието на всички генерали, изпрати Герасимов „по дяволите“. Герасимов не прости това и не го забрави.

Защо Теплински все още е на поста?

Генерал-полковникът успя да получи аудиенция при президента Путин, по време на която пое отговорността за разработването на отбранителен план за запорожското направление. И докато посоката със Запорожие се държи, Теплински ще продължава да изпълнява задълженията си.

Но всичко може да се промени в близко бъдеще. И първите "камбани" вече прозвучаха.

Става дума, разбира се, за оставката на командващия 58-ма армия Попов и последвалия скандал с публикуването на призива на генерала към подчинените му. Попов открито каза на Герасимов, че ситуацията в запорожското направление е тежка и подчинените му се нуждаят от ротация и помощ. За което "излетя" от поста си.

Междувременно 58-ма армия получи нов командир - генерал-лейтенант Денис Лямин (по едно време той беше началник-щаб на армията).

Новата метла бързо започна ново отмъщение. С появата на Лямин през частите преминаха заповеди от следния характер - "няма какво да защитаваме, сега ще напредваме". При войниците от вече опустошената 58-ма армия моралът падна още по-ниско. По информация от различни източници най-тежко е положението в подразделенията на 42-ра мотострелкова дивизия – повече от 40% са загубили боеспособност, а ротация не е предвидена.

Тук си струва да обърнете внимание на един интересен факт. Прозвището на Лямин е „Ловец“. Винаги ми е било забавно, когато военнослужещи приемат агресивни прозвища, като "Касапин", "Изкормвач" или "Ловец". Това обикновено означава, че войникът е пълна противоположност на взетото име. Между другото, пенсионираният генерал Попов ползваше името "Спартак" - роб, който става гладиатор. И също така наричаше подчинените си „гладиатори“.

Относно по-нататъшната съдба на генерал Попов. По налична информация в момента се подготвят документи за прехвърлянето му в Сирийската арабска република за по-нататъшна служба. Далеч от греха, буквално и преносно.

Връщаме се там, откъдето започнахме - "прочистването" на Теплински. Работата по него и подчинените му се извършва буквално в момента със "стахановски" темп. Онзи ден беше получена информация за отстраняването на двама командири на дивизии, близки до Теплински. Става дума за командирите на 7-ма десантно-щурмова дивизия (в/п 61756, Новоросийск) и 106-та десантна дивизия (в/п 55599, Тула). По-специално, командирът на 106-та дивизия, Герой на Русия, генерал-майор Селиверстов, беше отстранен поради загубата на редица позиции, държани от дивизията близо до Бахмут.

Общо взето ситуацията за генералите, когато не са фаворити, е следната - или стават роби, или стават гладиатори.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 81 гласа.

Свързани новини