Отидете към основна версия

18 611 80

Лицемерието на българското потекло

  • български-
  • произход-
  • израел-
  • хамас-
  • денков-
  • габриел-
  • йотова

Стига! Спрете популизма! Действайте!

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да получат такива, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти по повод съобщената от вицепремиера Мария Габриел след завръщането им с премиера Николай Денков от Израел информация за двама заложници с български произход, държани от "Хамас".

Ако са с български произход…
Значи ние още не знаем какво е потеклото на тези хора, но вече произвеждаме новина, че трябва да се грижим хората с българско потекло. Вицепрезидент - Илияна Йотова, вицепремиер – Мария Габриел, говорят колко са загрижени… Що за пр, що за поведение, що за отношение. Важното е, че трябва да се каже нещо, да се изтъкне нещо, за да разберат хората колко сме загрижени. Чиста проба политическо лицемерие. Войната Израел – „Хамас“ е близо. Премиерът Денков посети Израел и е важно да се каже нещо. Нали медиите чакат новини. Колко сме загрижени за хората с българско потекло. Нали управляващите трябва да звучат политкоректно, за да се харесват на масите. Нали държавата трябва да е държава за всички.

Ако са с български произход…
Какво? Стига! Спрете политическия популизъм!

Йотова още не знае какви са, искат ли да са българи, не искат ли… Но предлага паспорти, защото терористите освобождавали хора с двойно гражданство. И като разберат терористите, че заложниците МОЖЕ и да имат българско потекло, ще се впечатлят на момента и ще ги пуснат. Ще ги уплашим „Хамас“…

Какво политическо двуличие. И всичко това защо, защото премиер и вицепремиер са били в Израел, за да ги подкрепим като братска страна. Подкрепата – добре. Такава е мисията на кабинета, защитава я.

А какво прави вицепрезидентът, какво прави кабинетът за хилядите с доказано българско потекло, които са онеправдани някъде по света?

Днес на територията на Украйна и Молдова живеят повече от 300 хиляди българи. Такава е официалната статистика. Още много, ако не и още толкова, не се самоопределят, но по родов корен и селищен произход са българи. По цялата територия на бившия Съветски съюз – в Приазовието, Крим, Северен Кавказ, Урал, Казахстан, Средна Азия и в далечния север има българи.

Една част от тях – т. н. бесарабски българи – са най-близо до днешните държавни граници на България и през последните десетилетия активно контактуват, идват за обучение и работа, а някои се преселват и за постоянно в прародината.

Най-висока е концентрацията на българско населения в Болградски (61%), Арцизски (39%) и Тарутински (38%) райони на Одеска област в Украйна. Българите съставляват и голяма част от населението на Одеса. Българи живеят компактно също в Измаилски, Саратски, Килийски, Татарбунарски райони на същата област, както и в Приморски, Бердянски, Приазовски райони на Запорожка област.

Какво да кажем за българите в пограничните села в Сърбия. А за българите в Северна Македония. На Християн Пендиков му дадохме български паспорт, след като го пребиха. Какво направи българската държава за него преди да го пребият?

Не казваме, че за хората в плен на „Хамас“ не трябва да се прави нищо. Не е така. А и вече премиерът каза, че каквото е трябвало, било направено. Добре е да се грижим за българите по света. Но нека не го правим, за да се покажем, че сме загрижени, а да го правим, защото така трябва. Вече писахме защо искаме да имаме германски паспорт… Пак по темата Израел – „Хамас“.

Иначе е лесно да се говори, да се каже нещо, за да се покажем.

Стига! Спрете популизма! Действайте!

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 152 гласа.

Свързани новини