Отидете към основна версия

1 740 16

„Сравненията с Първата световна война са тревожни“

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • володимир зеленски -
  • киев

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни даде голямо интервю за списание The Economist, в което по-специално заяви, че боевете са влезли в задънена улица

Снимка: вестник Koмepcaнт
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Киев не може да победи на бойното поле и колкото по-рано Украйна разбере това, толкова по-добре ще бъде“, така в Кремъл коментираха изявлението на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че боевете са били стигнали до задънена улица. На този фон Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за подпомагане на Израел, но не и на Украйна. Президентът Джо Байдън на свой ред обеща да наложи вето. А от Сената казаха, че няма да подкрепят документа, а ще представят свои, включително помощ и за двете страни. В същото време украинският политик Алексей Арестович изрази тезата за предлагане на Русия на т. нар. формула на Кисинджър - членство на Киев в НАТО в замяна на отказ от връщане на загубени територии със сила. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе очаква известен напредък в конфликта в Украйна.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни даде голямо интервю за списание The Economist, в което по-специално заяви, че боевете са влезли в задънена улица. За да променим ситуацията, се нуждаем от бързо технологично превъоръжаване на войските на много позиции. Но западните съюзници не бързат да предоставят военна помощ, така че ситуацията все повече напомня времето на Първата световна война. Подобни тези активно се цитират от руски официални ресурси.

Междувременно продължаваме напред. В Украйна има някакъв си Алексей Арестович. Преди това той е работил като съветник на свободна практика в кабинета на президента Зеленски, а сега се пробва в голямата политика. Той е известен човек, но негативен във всеки смисъл, иначе Росфинмониторингът не би го включил в списъка на екстремистите и терористите.

Въпреки това той реши да участва в президентските избори в Украйна, ако те се състоят, разбира се, и публикува предизборната си програма. Няма да го възпроизвеждаме изцяло. Но има един интересен момент: Алексей Николаевич предлага да се приеме така наречената формула на Кисинджър. Същността му е, че Киев отказва да се бори за изгубени територии с военни средства в замяна на присъединяване към НАТО.

Както знаете, настоящият президент Владимир Зеленски настоява за връщане към границите от 1991 г. С други думи, позицията на Арестович е коренно различна от официалната гледна точка.

Трябва също да се добави, че документ за подкрепа на Украйна е заседнал в Конгреса на САЩ. Подобни проблеми има и в Европа. И всъщност отношението към Владимир Зеленски се променя - вече го няма онзи ентусиазъм, който беше преди, какво да крием.

Така, като се имат предвид и настроенията в армията, и в обществото, темата за преговорите с Москва, волно или неволно, сякаш се връща на дневен ред.

Между другото, Хенри Кисинджър, който отбеляза 100-годишнината си, е уважаван в Русия, приеман и в мнението му се вслушва по всякакъв начин. Има обаче сериозни съмнения, че формулата му ще бъде подкрепена.


Всъщност никой не е предложил нищо официално. Това, което виждаме и чуваме сега, са само спекулации в медиите или вътрешни украински политически престрелки. По традиция няма да гадаем и да правим прогнози. Достатъчно е да цитирам мнението на Кремъл.

Ето изявление на прессекретаря на президента Дмитрий Песков: „Русия последователно продължава провеждането на специална военна операция. Всички поставени цели трябва да бъдат постигнати. Абсурдно е да се говори за някакви перспективи за победа на киевския режим на бойното поле. Колкото по-скоро киевският режим разбере това за себе си, толкова по-скоро ще се открият някои други перспективи.

Изглежда, че проблемът с формулите е приключен. Просто казано, откажете се и тогава ще имате перспективи, въпреки че сравненията с Първата световна война не могат да не са тревожни. Чисто в исторически аспект.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.

Свързани новини