Отидете към основна версия

2 653 29

ДАНС привиква на разпит членове на Обществения съвет към Националната детска болница? Мария Брестничка пред ФАКТИ

  • данс-
  • детска-
  • болница-
  • мария-
  • деца-
  • разследване-
  • бресничка

Притеснителното за нас е това, че службите се използват за сплашване, казва тя

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДАНС, жалба, детска болница, разследване… Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) привиква за обяснения членовете на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. Причината е подадена жалба от "Търговска лига" заради отложения проект за изграждането на частна детска болница "Мама и аз" в София. Пред ФАКТИ говори Мария Брестничка от Национална мрежа на децата и член на Обществения съвет за построяване на Националната детска болница.

- Г-жо Брестничка, защо попаднахте в полезрението на ДАНС и службата толкова много се интересува от членовете на Обществения съвет, който се сформира относно изграждането на Националната детска болница?
- Задавате ми точно въпроса, от който живо се интересуваме и членовете на Обществения съвет към Националната детска болница. За нас е обезпокоителен фактът, че ДАНС разследват на база една частна жалба и предприемат оперативно-издирвателни действия без яснота с какъв мотив се прави това. Това много прилича на сплашване.

- Какво искат от вас, каква информация търсят…
- Доколкото разбирам, основните въпроси са свързани с изказванията на членовете на Обществения съвет и позицията, която ние - като негови членове, сме изразили с тези изказвания. Разбира се, нашите изказвания са публични и достъпни, откриваеми са в различните медии и са основани на общодостъпни данни от различни източници. Притеснителното за нас обаче е, че до момента ние не знаем какво точно пише в сигнала, на база който ни привикват, защото, въпреки че го поискахме устно, продължаваме да нямаме копие от него. Предстои да го поискаме и писмено, защото най-малкото трябва да знаем какво е написано в този сигнал.

- Колко пъти бяхте привиквани в ДАНС по темата?
- Аз имам една призовка. Останалите членове на Обществения съвет също са получили такава. Интересното е, че само членовете на Обществения съвет получават такива призовки. Други публични фигури - включително президентът Румен Радев, включително съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, които изказаха сходни мнения за отмененото решение на МС за разрешаване на построяването на частната болница „Мама и аз“, не е известно да са привиквани.

- От колко време е жалбата и от колко време тече цялата процедура, по която получавате призовки…
- Трудно ми е да ви кажа, защото не съм виждала все още сигнала. Нямам представа от колко време е задвижена процедурата. Ние все още не можем да видим този сигнал, а това е част от основните права на всеки един гражданин на Р България.

- Как се движи процедурата по изграждането на Националната детска болница?
- В момента текат няколко основни процеса. На първо място, в момента тече изработването на три ключови документа, които се правят с помощта на Европейската инвестиционна банка. Това е изключително важно, защото България от десетилетия не е създавала такъв голям проект като Националната детска болница в сферата на здравеопазването. Тези документи се отнасят до структурата на болницата, нейната свързаност с останалите звена - болнични и доболнични, както и оборудването. Без заключенията на тези документи ние няма как да знаем каква точно трябва да бъде тази болница, за да може да откликне на нуждите на децата. Относно терена, който бе избран в Горна Баня до Ортопедията, там в момента тече събаряне на сградите, за да се направи място за бъдещото строителство. Това строителство обаче ще се случи, след като имаме яснота каква точно трябва да бъде Националната детска болница, след като имаме данните от тези документи и на базата на тях да може да се създаде проект на самата сграда.
Това, което от Обществения съвет настояваме, е през времето, което се изготвят документите и се подготвя теренът, да се търсят решения и на други ключови въпроси.

Въпросът за кадрите, защото знаете, че се намираме в ситуация на кадрова криза в педиатричните грижи, нямаме достатъчно педиатри, нямаме и достатъчно педиатрични медицински сестри.

Да се търсят отговори на въпросите, свързани с инфраструктурната свързаност на болница - кога и по какъв начин ще бъде направено разширяването на Околовръстното, така че да може да се стига до болницата, кога метрото ще може да стига до болницата, за да бъде лесно чисто физически за децата и техните родители, които нямат коли, а са с обществен транспорт. Третото, много важно нещо, което трябва да се подготви през това време, е да се вземат решения за статута на болницата – за правния ѝ статут, който включително да позволи тя да бъде Университетска болница. Да се направи план за съществуващите детски клиники в други болници в София, защото те не могат просто физически да станат и да се преместят - нужно е това да стане планирано и включително да е налице яснота за правния им статут. Всичко това, за което ние настояваме, са въпроси, които са поставени и на срещи с предходния здравен министър и със сегашния служебен министър д-р Галя Кондева. Нужно е Министерство на здравеопазването на търси отговорите на тези въпроси в рамките на плана за изграждането на детската болница, който по инициатива на Обществения съвет беше приет в Народното събрание в началото на тази година.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини