Last news in Fakti

21 Юни, 2024 09:01 2 623 29

ДАНС привиква на разпит членове на Обществения съвет към Националната детска болница? Мария Брестничка пред ФАКТИ

  • данс-
  • детска-
  • болница-
  • мария-
  • деца-
  • разследване-
  • бресничка

Притеснителното за нас е това, че службите се използват за сплашване, казва тя

ДАНС привиква на разпит членове на Обществения съвет към Националната детска болница? Мария Брестничка пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДАНС, жалба, детска болница, разследване… Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) привиква за обяснения членовете на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. Причината е подадена жалба от "Търговска лига" заради отложения проект за изграждането на частна детска болница "Мама и аз" в София. Пред ФАКТИ говори Мария Брестничка от Национална мрежа на децата и член на Обществения съвет за построяване на Националната детска болница.

- Г-жо Брестничка, защо попаднахте в полезрението на ДАНС и службата толкова много се интересува от членовете на Обществения съвет, който се сформира относно изграждането на Националната детска болница?
- Задавате ми точно въпроса, от който живо се интересуваме и членовете на Обществения съвет към Националната детска болница. За нас е обезпокоителен фактът, че ДАНС разследват на база една частна жалба и предприемат оперативно-издирвателни действия без яснота с какъв мотив се прави това. Това много прилича на сплашване.

- Какво искат от вас, каква информация търсят…
- Доколкото разбирам, основните въпроси са свързани с изказванията на членовете на Обществения съвет и позицията, която ние - като негови членове, сме изразили с тези изказвания. Разбира се, нашите изказвания са публични и достъпни, откриваеми са в различните медии и са основани на общодостъпни данни от различни източници. Притеснителното за нас обаче е, че до момента ние не знаем какво точно пише в сигнала, на база който ни привикват, защото, въпреки че го поискахме устно, продължаваме да нямаме копие от него. Предстои да го поискаме и писмено, защото най-малкото трябва да знаем какво е написано в този сигнал.

- Колко пъти бяхте привиквани в ДАНС по темата?
- Аз имам една призовка. Останалите членове на Обществения съвет също са получили такава. Интересното е, че само членовете на Обществения съвет получават такива призовки. Други публични фигури - включително президентът Румен Радев, включително съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, които изказаха сходни мнения за отмененото решение на МС за разрешаване на построяването на частната болница „Мама и аз“, не е известно да са привиквани.

- От колко време е жалбата и от колко време тече цялата процедура, по която получавате призовки…
- Трудно ми е да ви кажа, защото не съм виждала все още сигнала. Нямам представа от колко време е задвижена процедурата. Ние все още не можем да видим този сигнал, а това е част от основните права на всеки един гражданин на Р България.

- Как се движи процедурата по изграждането на Националната детска болница?
- В момента текат няколко основни процеса. На първо място, в момента тече изработването на три ключови документа, които се правят с помощта на Европейската инвестиционна банка. Това е изключително важно, защото България от десетилетия не е създавала такъв голям проект като Националната детска болница в сферата на здравеопазването. Тези документи се отнасят до структурата на болницата, нейната свързаност с останалите звена - болнични и доболнични, както и оборудването. Без заключенията на тези документи ние няма как да знаем каква точно трябва да бъде тази болница, за да може да откликне на нуждите на децата. Относно терена, който бе избран в Горна Баня до Ортопедията, там в момента тече събаряне на сградите, за да се направи място за бъдещото строителство. Това строителство обаче ще се случи, след като имаме яснота каква точно трябва да бъде Националната детска болница, след като имаме данните от тези документи и на базата на тях да може да се създаде проект на самата сграда.
Това, което от Обществения съвет настояваме, е през времето, което се изготвят документите и се подготвя теренът, да се търсят решения и на други ключови въпроси.

Въпросът за кадрите, защото знаете, че се намираме в ситуация на кадрова криза в педиатричните грижи, нямаме достатъчно педиатри, нямаме и достатъчно педиатрични медицински сестри.

Да се търсят отговори на въпросите, свързани с инфраструктурната свързаност на болница - кога и по какъв начин ще бъде направено разширяването на Околовръстното, така че да може да се стига до болницата, кога метрото ще може да стига до болницата, за да бъде лесно чисто физически за децата и техните родители, които нямат коли, а са с обществен транспорт. Третото, много важно нещо, което трябва да се подготви през това време, е да се вземат решения за статута на болницата – за правния ѝ статут, който включително да позволи тя да бъде Университетска болница. Да се направи план за съществуващите детски клиники в други болници в София, защото те не могат просто физически да станат и да се преместят - нужно е това да стане планирано и включително да е налице яснота за правния им статут. Всичко това, за което ние настояваме, са въпроси, които са поставени и на срещи с предходния здравен министър и със сегашния служебен министър д-р Галя Кондева. Нужно е Министерство на здравеопазването на търси отговорите на тези въпроси в рамките на плана за изграждането на детската болница, който по инициатива на Обществения съвет беше приет в Народното събрание в началото на тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 5 Отговор
    Здравното министерство е човеконенавистно.
  • 2 Дансерите

    21 1 Отговор
    кога ще подгонят ДаЛБог за неизплащане на обезщетения по застраховки?
  • 3 Ква национална детска болница бе!?!

    12 10 Отговор
    Сигурно я построихте и отворихте, щом и съвет сте й назначили...
    Това са психично болни хора масово се развъдиха и убиват всеки жив човек...
  • 4 Всеки

    6 5 Отговор
    иска нещо, без самият той да знае какво точно иска.

    Коментиран от #29

  • 5 Демократ

    31 4 Отговор
    Срамно и позорно поведение на тази продънена служба. ДАНС вместо да пази националната сигурност е бухалка за саморазправа с хората,несъгласни с мафията,които се борят за здравето на българските деца. ДАНС обслужва мафията и България няма никаква национална сигурност. Тези предателски гнезда докато не бъдат разбити, нищо добро не ни очаква.

    Коментиран от #9

  • 6 Обективен

    14 1 Отговор
    Сееелижбитее са в служба на политическата мафия.
  • 7 ДАНС вместо да лови руски шпиони

    11 8 Отговор
    се занимава с детски болници.
  • 8 🍊🍋🇧🇬

    15 4 Отговор
    :( ДАНС - аджии не са за “сплашване” ДАНС убива по предназначение.
    Това е ДС след 1989 г., ДС не плаши,
    ДС - ДАНС убива, мило дете.

    Коми, Наци - Българско Гестапо, това са ДАНС.
  • 9 Къв ДАНС бе

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    Не гледа ли снощи при Колезич кво разказа един човек за случващото се в държавния софтуер йски университет "Климент Охридски"...Крадат пари за фиктивни следдипломни "квалификации на учители", заключват хора по департаментите и ги заплашват , че ще ги убият с цялото им семейство...Чети и в сайта народ бг за случващото се в УНСС...тия от ДАНС са мозъчни ""де--би--ли" и бавно разв--и--ващи се ...вижте кво се случва по държавните болници също....

    Коментиран от #10

  • 10 Демократ

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "Къв ДАНС бе":

    Гледам винаги Люба Кулезич и не виждам връзка с ДАНС, служба изцяло просмукана от руски служби. А ти гледа ли интервюто й с Тасев за руските агенти навсякъде в България и за неслучващата се демокрация след 1989 г. поради това? Или това не изнася на русоробите, които искат путинова България.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Започва се

    11 4 Отговор
    Мафията на герб/дпс започва да мачка неудобните.
  • 12 Айде айде

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    На престъпниците крадящи с г@зовете си по всички държавни институции, все руските шпиони да ви причината да крадете ..

    Коментиран от #19

  • 13 Хаха, абе повредени мозъци краварски

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    И аз съм в държавен университет от София, как ви точат парите и тука ...и взимат заплати за 8 часов работен ден, а не стоят и 4 часа, превърналия са държавното работно място в частен бизнес и некъв повреден т@@@пак ми говори за "руски шпиони"....хахаха

    Коментиран от #18

  • 14 въпросче

    5 1 Отговор
    Дядо й Брестничко ли се е казвал?
  • 15 ДАНС Притиска този Обществен съвет!

    13 1 Отговор
    На кой нее ясно защо?? ПОСЛЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ призовки ОТ Дирекция на Полицията Отдел Тежки Престапления!!! Мачкане! Там ще тряба да Доказват че не са Камили и имат ли братя и сестри!! Има е тая Практика!! Зависи Кой е дал Поръчката!!!
  • 16 Педиатър

    5 10 Отговор
    Съвет от 10 човека, самоопределил се като обществен. Те нямат решения в главите си, а само проблеми. Затова национална детска болница скоро няма да има. Стане ли – тези ще са ненужни. Както е и в момента. Защо не се вдигнете и да „оправяте“ здравеопазването някъде другаде. Може да ви повярват на експертизата и да не ви бият много…
  • 17 Благо

    2 4 Отговор
    Добре бе, кой луд бяга от 120 млн. лева, които частника ще инвестира за нова болница – аз не искам да се лекувам при Тиков!
  • 18 Демократ истинския

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха, абе повредени мозъци краварски":

    Какво общо имат безобразията в университетите с детската болница? Няма ред,правила,законност,което е характерно за демокрацията, няма действащи правилно и законно държавни структури ,навсякъде действа мафията. А тя е създадена по руски модел и е ДС-КГБ мафия, целта й е да държи парите,властта и контрола и да обвинява демокрацията за хаоса и беззаконието.
  • 19 Демократ

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Айде айде":

    Така е в Русия и модела е въведен в България от руските агенти - ДС-КГБ мафията е навсякъде във властта по сценариите от преди 1989 г. и държи парите,властта и контрола над всичко.
  • 20 127

    5 0 Отговор
    абе оставете хората да си делнат едни пари - те ще почерпят
  • 21 Психолог

    3 5 Отговор
    Изданието "Факти" да се занимава с фактите........ Защо ни занимава с на тази душевния боклук и изсмуканите преструвки??
  • 22 Теди

    3 6 Отговор
    Аз искам нормално лечение и млади амбициозни лекари. Държавата не може да ги превлече, но частните болници могат. Като се конкурират ще предложат по-добро лечение - прост пазарен принцип. Иначе като отидеш някъде и се почва - иди тук за изследвания, ела в частния ми кабинет, за да не чакаш и влез по пътека да те ругаят - докога така?!? И накрая плащаш 20 лева паркинг затова, че си имал записан час и въпреки това си чакал 6 часа пред лекарския кабинет. Искам когато имам здравен проблем да си платя и да ми обърнат внимание и с уважение да ми обяснят как предлагат да се реши проблема. Налага се да пътувам извън София, за да ми обърнат внимание.

    Коментиран от #25

  • 23 ,,Търговска лига"

    8 2 Отговор
    е утвърден доставчик на лекарства и лобира за трансформация на здравната система.Основана е от адвокат по международно право, ,,Чайка Фарма" е тяхна собственост.С проекта ,,Мама и Аз" искат да ,,затворят" цикъла на печалба,без да става обществено достояние,че в ,,Мама и Аз" е предвидено само едно отделение по педиатрия с 40 легла.
  • 24 Жечка

    1 1 Отговор
    Какво да не става обществено достояние, Търговска лига 15 пъти казаха, че ще е многопрофилна болница с 1 детски отделение, както има в Токуда и Софиямед. Конкуренцията май не иска нови играчи в София :)

    Коментиран от #27

  • 25 Ку ку

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Теди":

    Ми иди в частните болници в САЩ да го видиш тия "амбициозните" дето са го привлекти там..ид--дио--ти
  • 26 Като искате, мизерни овце от грозните

    3 1 Отговор
    ...гета с вулканични дупки вместо улици , частни болници...ми идете по Турция, Израел, сащ , Германия там е пълно с частни болници за ид--@иоти - там ще ви излекуват.....не е като да няма за вас частни болници, че да се напъвате да изс---ее-рете поредната
  • 27 Май не четете статията

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Жечка":

    ,,Причината е подадена жалба от ,,Търговска лига",заради отложения проект за изграждането на частна детска болница ,,Мама и аз" в София.40 легла са болнично отделение,а не Национална детска болница.
  • 28 Руска

    1 1 Отговор
    Като сте срещу руското влияние, що пречите на американката болница???
  • 29 ша та качвам, няма да та качвам

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Всеки":

    Така се получава, когато не знаеш с какъв ресурс разполагаш. А не знаеш, защото винаги има мераклии да го изпапкат преди теб.