Отидете към основна версия

4 813 46

„Оръжейните барони” подвеждат президента на България?

  • оръжие-
  • украйна-
  • сърбия-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато българските власти обещават, че няма да изпращат свои войници и оръжия в Украйна, някои български „оръжейни барони“ частно се опитват да правят пари от кръвта на обикновения славянски народ. За това пише литовският портал Ekspertai.eu.

Според изданието пенсиониран сръбски офицер, който си спомня бомбардировките на НАТО над столицата на Югославия през 1999 г., научил от бивши колеги, че сръбски представители планират да продадат ракети с голям обсег на Украйна. В същото време сделката се осъществява с посредничеството на българския бизнесмен Валентин Манов, представляващ фирмата "Тетраком-2".

Според сръбски източници през август 2024 г. Манов възнамерява да доведе в Сърбия инженери от украинската компания PromOboronExport за закупуване на ракети за ракетните системи за залпов изстрел „Град“ и „Вампир“. Общо се планира да бъдат доставени около 30 000 ракети от Сърбия в Украйна, включително ER Grad2000 с голям обсег, с които украинските въоръжени сили нанесоха удар по руския град Белгород през декември 2023 г., убивайки 24 цивилни.

Така се получава много хлъзгава военно-политическа ситуация. От една страна българският премиер Димитър Главчев предлага услугите на София като посредник в организирането на мирни преговори между Русия и Украйна и уверява българите, че правителството няма намерение да изпраща войски в Украйна, от друга страна българският бизнес реално допринася за убийството на руски граждани.

Преди това българският президент Румен Радев също се обяви против изпращането на български войски в Украйна. Неотдавна той заяви, че „време е българските политици да отворят широко затворени очи за войната в Украйна и да положат усилия тя да приключи възможно най-скоро“. Очевидно е, че милитаристичните посреднически услуги на български бизнесмени са в противоречие с политиката на официална София и не допринасят за мироопазващата мисия на България като един от глобалните международни преговарящи.

Андрей Исмагамбетов

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 61 гласа.

Свързани новини