Отидете към основна версия

15 401 27

Скандален чиновник от ДФ "Земеделие" живее по-охолно от Бенчев

  • янаки червеняков-
  • дфз
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Сдобилият се със скандална слава чиновник от ДФ "Земеделие" Янаки Червеняков продължава да демонстрира охолен живот и стандарт по-висок дори от този на мултимилионера Бенчо Бенчев, който бе арестуван заедно с наркобоса Митьо Очите в Турция, пише Блиц.

Името на Червеняков излезе на бял свят след серия репортажи, от които стана ясно, че той се придвижва с лъскав автопарк, в който се набива на очи спортно "Ауди" S8, в чийто двигател беснеят 520 коня и е взаимстван от "Порше".

Отделно, Червеняков шпори софийските улици и с "Рейндж Ровър" със затъмнени стъкла. От медийните публикации за персоната на Червеняков е видно, че той отговаря за корекция на европроекти за милиони левове. Според информациите в публичното пространство Червеняков е въртял схеми, от които имотното му състояние е нараствало.

Държавен фонд земеделие (ДФЗ) е една от институциите, които най–активно разпределят европейски средства. В серия публикации се посочват груби нарушения в дейността на фонда по времето, в което там е служил Червеняков. Той е започнал работа във фонда преди около 10 години. В различните етапи на кариерата си е заемал различни постове в ДФЗ от редови експерт до директор на дирекция. Той кара лъскави лимузини и джипове и живее в луксозен комплекс в полите на Витоша, от затворен тип.

Червеняков е регистрирал придобивките на името на възрастния си баща. Вероятно за това и двете му коли се водят на татко му – д-р Нанко Червеняков. Той е детски хирург, практикувал в "Пирогов", а към днешна дата е служител на болницата в Лом. Неотдавна д-р Червеняков се опита да излезе от ситуацията и обясни, че колата била на много по-ниска стойност, тъй като била ударена и изчуквана.

Той обаче отказа да назове на каква сума е придобил возилото. Първата регистрация на колата е от 15 ноември 2013 г. Според застрахователни експерти, стойността, на която се изчислява авто каско на подобен автомобил, е 138 000 лв. В Германия, откъдето е внесена лимузината, цената й към днешна дата е между 50 и 60 000 евро. Проверка в специализираните сайтове показа, че колата у нас се търгува между 130 000 и 150 000 лева.

Освен второто Audi А8, наша проверка показа, че доктор Червеняков притежава още джип Honda и Hundai купе. В миналото собственост на медика са били първото засечено от нас Audi A8, джип Land Rover и още 4 други автомобила. Янаки Червеняков живее в луксозно жилище в престижния столичен квартал Драгалевци.

Притеснение буди фактът, че докато той работи в ДФЗ на името на двете фирми на тъщата му – Цеца Петрова Кръстева, са одобрени 2 проекта във Фонда. Първият е къща за гости в село Попина Лъка, Община Сандански. Тя е вдигната по Програмата за развитие на селските райони. Вторият е по Програмата за развитие на сектор рибарство.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини