Отидете към основна версия

24 500 43

Саботаж за 2 млрд. лв. срещу магистрала „Струма"

  • струма-
  • зелени-
  • саботаж

След като е избран източният вариант, „еколозите" започват да изпращат в Европейската комисия лъжи и клевети

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Организациите от коалицията "3а да остане природа в България" опитват да реализират най-големия си саботаж срещу изграждането на участъка от автомагистрала „Струма" между Крупник и Кресна, показва разследване на в. „Труд“. Резултатът ще бъде загуба от 2 милиарда лева за българската икономика от връщане на европейското финансиране за аутобана.

В плана са включени накуп всички похвати, използвани от „еколозите" през годините - лъжливи сигнали до европейските институции, заблуждаване на чужди медии, манипулации на общественото мнение, настройване на местните хора срещу „Струма".

Кампанията на „зелените" срещу АМ „Струма" и конкретно лот 3.2 Крупник-Кресна е подновена през 2017 г., когато институциите у нас одобряват така наречения „източен вариант". Според проекта магистралата в посока Гърция ще минава през Кресненското дефиле, като съществуващият участък от международния път Е-79 ще бъде ремонтиран и разширен. Към София ще се пътува от изток през Кресненското плато. По този начин трафикът през пролома ще падне с поне с 50%, като се очаква и катастрофите да намалеят драстично. В момента маршрутът през Кресненското дефиле е сред най-смъртоносните в България.

След като е избран източният вариант, „еколозите" започват да изпращат в Европейската комисия лъжи и клевети.

Един от последните доноси е адресиран до вицепрезидента на Еврокомисията Франс Тимерманс. Под лъжливия сигнал са имената на „международните" неправителствени организации Bankwatch и Friends of Earth. От българска страна клеветата е подписана от Десислава Стоянова, активист на „За земята", Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа .Балкани", Петко Ковачев от Институт за зелена политика, Даниел Попов от Информационен и учебен център по екология, Димитър Василев - Велин от Фондация „Училище за природа".

Разследването на в. „Труд" разкрива, че зад чуждестранните организации са прикрити българските „зелени".

Програмен директор на Bankwatch е Анелия Стефанова, която дълги години е начело на „3а земята“. Подкрепилата „сигнала" от страна на тази организация е Десислава Стоянова. А „За земята" е член на Friends of Earth - другата „международна" НПО, подписала доноса.

В края на януари 2019 г. Стоянова пуска и жалба до европейския омбудсман Емили 0'Райли с искане за проверка на ЕК, тъй като комисията не правела нищо, за да защити европейското екологично законодателство в Кресненския пролом. В жалбата Стоянова посочва, че е от Bankwatch, а не както в доноса до ЕК - там е член на „За земята".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини