Отидете към основна версия

17 631 37

БОЕЦ: "Осемте джуджета 2" - Гешев в ролята на Петьо Еврото. Той изпълнява поръчки, а жената до него ги приема

  • боец-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • детелина ханчева-
  • гешев-
  • трейс-
  • своге-
  • катастрофа

Жената до Гешев била адвокат на шеф на "Трейс", докато прокуратурата разследвала катастрофата край Своге

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Автор на текста - Гражданско сдружение "БОЕЦ":

"БОЕЦ разкриваме нови факти, свързани с Гешев, жената до него и разследването на една от най-големите трагедии през последните десетилетия – катастрофата край Своге през 2018 г., след която бяха установени дефекти на ремонтирания от фирма ТРЕЙС път и самата ТРЕЙС бе обект на разследване.

Малко предистория, за да си припомним кой е Гешев и как "жената до Гешев" е свързана с неговата дейност. За съжаление на фона на трагедията на магистрала "Струма", при която загинаха 45 души, ще трябва да си припомним и една друга трагедия – катастрофата край Своге от лятото на 2018 г., при която 20 българи загубиха живота си. След три години и половина осъдени все още няма.

През 2019 г. сайтът FrogNews разкри, че съпругата на Гешев, Детелина Филипова Ханчева е била съдружник с Марио Кръковски – съдружник на Ваклин, който бе главният свидетел на прокуратурата по делото "Иванчева –Петрова", по което дело Иван Гешев бе активен участник! В това време разследване на сайта "Биволъ" установи, че фирмата на съдружника на Ваклин е продала на Ханчева жилище от 85 кв. м. в квартал „Зона Б-17” за 40 000 лв., което е в пъти под пазарните цени! Впоследствие стана ясно, че фирма, собственост на Кръковски и Ваклин, е финансирала със заеми сградата, в която Ханчева е купила апартамента. БОЕЦ внесохме сигнал до прокуратурата и ИВСС за конфликт на интереси и съмнения за финансови и данъчни престъпления, но подчинените на Гешев така и не откриха данни за извършени престъпления. В постановлението за отказ до БОЕЦ се признава обаче, че Гешев е в близки приятелски отношения с Кръковски. И въпреки това конфликт на интереси НЯМА.

След две години разбираме, че свързана с жената до Гешев фирма е купила мезонет 350 кв. м. от същия приятел на Гешев – Марио Кръковски. Сайтът Bird.bg разкрива през 2021 г., че фирмата ЕС ТИ КОНСУЛТ 2020, чийто телефон съвпада с адвокатската кантора на Детелина Ханчева, е купила мезонет 349 кв. м. и ателие 71 кв. м., заедно с гараж и паркоместа, в столичния квартал “Кръстова вада”. Сделката е изповядана на 10 септември 2020 г. за 420 000 лв. Продавач е фирмата МАВ ГРУП БИЛД, собственост на Марио Кръковски, за когото главният прокурор Иван Гешев признава, че са в близки приятелски отношения. И отново НЯМА конфликт на интереси.

Историята на самата Детелина Ханчева - от танцьорка на пилон до адвокат и запознанството и с Гешев, е описана от сайта "Биволъ". В техен материал се казва:

"Детелина Филипова Ханчева е родом от Севлиево. През 2002 г. тя влиза в новините като танцьорка в нощен бар в зимния курорт Боровец, похитена от известния самоковски бандит Юрий Галев. Инцидентът се случва на 21 срещу 22 януари 2002. Бойко Борисов, тогава в качеството си на главен секретар на МВР, съобщава, че Галев ги е завлякъл от заведение в апартамент в София. Според публикациите от онова време, Галев качил насилствено в личния си мерцедес едното от момичетата, а другото хукнало след тях и също се качило в колата. След разиграването на тази брутална сцена управителката на бар “Рай” съобщила в местния полицейски участък, че танцьорките са отвлечени. Едната от похитените също така успяла да изпрати по мобилния си телефон съобщение, че е в беда. Полицията веднага била вдигната на крак и няколко часа по-късно Галев е задържан на адреса си в столичния кв. "Св Троица", докато момичетата са в дома му. Галев е арестуван първоначално по подозрение в отвличане и изнасилване, но му е повдигнато обвинение за блудство. Той прекарва повече от месец в следствения арест.

Следовател по делото срещу Галев е Иван Гешев, който тогава работи в трета следствена служба. Неясно как в хода на разследването част от веществените доказателства, уличаващи самоковеца, изчезват. Самата Ханчева също изчезва от делото. Както най-често се случва с делата, водени от Гешев, обвиняемият е оправдан.

По това време Гешев и Галев са засичани от свидетели няколко пъти заедно в заведения, в които самоковецът е редовен посетител. Юрий Галев завършва земния си път, застрелян със седем куршума през 2012 г.”

И въпреки очевидната връзка на Гешев с Ханчева и тяхното „изпиране” от Гешев по делото отново НЯМА конфликт на интереси! Биволите разкриват още, че Ханчева е осигурявана от фирма на ромския барон и разследван за шеф на ОПГ Станчо Владов. Станчо Владов, е бил обвиняем и подсъдим като поръчител на убийството на ромския лидер Тани Танев. Той беше застрелян със 7 куршума на 12 февруари 2008 г. пред заведението му в Долни Дъбник. Делото срещу Владов и други трима мъже от Костинброд е известно в обществото, като “Килърите 2”. Това дело се оказва поредният грандиозен провал на прокуратурата и отново във връзката на Ханчева със Станчо Владов и статута на Гешев, като прокурор НЯМА конфликт на интереси!

През юни 2019 г. Детелина Филипова Ханчева е регистрирана като адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Сега е време да си припомним и фактите около катастрофата край Своге!

На 25.08.2018 г. край Своге се случи една от най-тежките трагедии за последните десетилетия, като живота си загубиха 20 българи. Веднага след катастрофата стана ясно, че пътят е бил скоро ремонтиран от фирма ТРЕЙС и въпреки това по него е имало редица дефекти и проблемни участъци и множество катастрофи. Разбра се, че повече от година преди катастрофата институциите са били информирани за дефектите на този път и рисковете, които те крият, но никой не е предприел никакви мерки. Борисов хвърли оставките на трима министри, за да спаси кожата си, а прокуратурата започна с показни акции в офиса на ТРЕЙС и с постановление на главния прокурор делото бе възложено са разследване на Националната следствена служба.

През април 2019 г. БОЕЦ разкрихме, че лично Бойко Борисов в качеството му на премиер е бил уведомен от кмета на Община Своге за дефектите на пътя и то за точният километър и метър, където стана катастрофата. С нарочни протоколи, изготвени от междуведомствени комисии още през 2017 г., е констатирано, че асфалтовото покрие е било хлъзгаво, че виражът на завоя е бил опасен, както и че мантинелата е била негодна. Това са и изводите на експертите за причината за катастрофата. В своето писмо, кметът на Своге изрично предупреждава Борисов и за това, че гаранцията на пътя изтича след няколко месеца и са необходими незабавни действия. БОЕЦ сезирахме прокуратурата за престъпното бездействие на Борисов, като изразихме съмнения за корупционни схеми и зависимости. Според нас Борисов умишлено е бездействал, за да изтече срокът на гаранцията и да спести средствата на ТРЕЙС за ремонта на пътя, като след това направят нова обществена поръчка за ремонт на ремонта и нови милиони да бъдат усвоени. Близките отношения на Борисов с ТРЕЙС и нейния собственик Николай Михайлов са публични и намират своят израз и в официалните прояви на Борисов, както става ясно от това съобщение на сайта на Министерски съвет:

Този път обаче бездействието на Борисов, корупцията и некадърността доведоха до смъртта на 20 души. Специализираната прокуратура образува проверка по сигнала на БОЕЦ и по бързата процедура изпра Борисов, Нанков, Глосов и останалите. Тук ще намерите документите, с които Борисов е бил уведомен за дефектите на пътя, ремонтиран от ТРЕЙС.

Проверка на БОЕЦ показа, че именно по това време, в което след постановление на главния прокурор е започнало разследване на катастрофата, включващо проверка на ТРЕЙС, и СП са образували проверка по сигнала на БОЕЦ срещу Борисов и ТРЕЙС, жената на Гешев е била адвокат на Иван Атанасов Бабалеев, който е един от ръководителите и водещи пътни инженери на ТРЕЙС!

Кой е Иван Атанасов Бабалеев? Информация за него и ролята му в ТРЕЙС може да намерите в интернет пространството и търговския регистър. Накратко, Бабалеев е бил дългогодишен управител на ТРЕЙС СОП и един от водещите пътни инженери на ТРЕЙС. Дали има връзка със строителството на пътя край Своге, ние не знаем. Не знаем и по каква причина по време, когато прокуратурата разследва ТРЕЙС за смъртта на 20 души, той наема за свой адвокат съпругата на Иван Гешев, който по това време вече е избран за главен прокурор!

Справка в деловодната система на АССГ показва, че на 25.11.2019 г. Детелина Филипова Ханчева е подала жалба до съда с вх.№35735/19 г., като адвокат на Иван Атанасов Бабалеев, по която е образувано адм. дело №13 282/19 г. Делото е административно, касаещо разрешение за строеж.

Подадената от Детелина Филипова Ханчева жалба от името на Иван Бабалеев от ТРЕЙС става часове преди президента Румен Радев да подпише указа за назначаването на Гешев и де факто той вече е избран за главен прокурор, а прокуратурата разследва ТРЕЙС за катастрофата и смъртта на 20 души. Гешев е пряко свързан с това разследване, защото той, в качеството си на шеф на Специализираната прокуратура, носи отговорност за разследването срещу Борисов и ТРЕЙС по сигнала на БОЕЦ за корупция и други престъпления.

Вторият адвокат по това дело заедно с Детелина Филипова Ханчева е Таня Йорданова Дянкова. Тя се явява управител на фирма ЕС ТИ КОНСЛТ 2020 ЕООД, за която сайтът Bird.bg, както вече писахме, установява, че е свързана с жената на Гешев и е закупила през 2020 г. имоти – мезонет, ателие, гараж, паркоместа за общо почти половин милион лева от фирмата на Марио Кръковски – ортака на Ваклин. Очертава се една наглед сложна схема за обвързаности и „бизнес отношения“, която всъщност следва един класически модел, който ни е добре познат от „Осемте джуджета“. При проверка в САК, БОЕЦ откриваме, че лице с име Таня Йорданова Дянкова е вписано седмица след подадената в АССГ жалба от Ханчева и Йорданов, като сътрудник на друг адвокат – Десислава Живкова Димитрова. Ако става дума за същата Таня Йорданова Дянкова, как така е била адвокат, преди да бъде вписана дори и като сътрудник на адвокат? Има много допълнителни въпроси, но най важният е –

Как и защо един от водещите служители в ТРЕЙС наема за свой адвокат жената на главния прокурор, която е регистрирана като адвокат едва от няколко месеца, докато в същото време прокуратурата разследва ТРЕЙС за смъртта на 20 души и нормално ли е това?

Има два възможни сценария.

При първия сценарий инж. Иван Бабалев, ръководител в една от най-могъщите компании в България – фирма ТРЕЙС, която е усвоила над два милиарда лева само от обществени поръчки за последните няколко години, е наел абсолютно случайно жената на главния прокурор за свой адвокат без да знае коя е тя и за връзката и с Гешев. Предполагаме, че в самата компания има юристи, адвокати и юрисконсулти, но Бабалеев е решил да наеме непознат адвокат, който практикува едва от 5 месеца!

Вторият предполагаем сценарий ще го наречем „Осемте джуджета 2”, като Гешев е в ролята на Петьо Еврото, който изпълнява ангажименти и поръчки, а жената до Гешев е в ролята на жената на Еврото, която приема поръчките. Класика.

Какво се е случило, трябва да разберем от Гешев, но в аванс можем да ви кажем – НЯМА да има данни за конфликт на интереси. Да не говорим за престъпления. Именно Иван Гешев и жена му Детелина Ханчева са важни в случая, а не Бабалеев. И те дължат отговори.

На този фон трябва да посочим, че междувременно прокуратурата се провали по обвиненията си срещу шефовете на АПИ, а три години и половина след катастрофата няма нито един осъден. БОЕЦ направихме опит да се свържем и разговаряме с някой от близките или пострадалите при катастрофата, но те категорично отказаха, загубили всякаква вяра в правосъдието. Хората ни казаха директно: „Не искаме да говорим с никого, всичко покриха, всичко замазаха, няма справедливост в тази държава“. Въпреки че делото едва сега започва в съда, на хората вече им е ясно, че прокуратурата е "свършила работа" и истината едва ли ще види бял свят.

Оставаме на гражданите да преценят дали е редно и нормално, докато прокуратурата разследва една фирма за смъртта на 20 души, жената на главния прокурор да е адвокат на ръководител от тази фирма? Ние знаем отговора.

БОЕЦ изразяваме своето убеждение, че това е поредното доказателство, че Иван Гешев е негоден да заема своя пост и следва да бъде отстранен незабавно и да бъдат започнати обективни разследвания по всички сигнали срещу него за извършени престъпления и конфликт на интереси.

Още днес БОЕЦ ще внесем сигнал до Министерството на правосъдието, КПКОНПИ, прокуратурата, ИВСС и, след сформирането му, и до Народното събрание. Ще продължим и своето разследване по казуса, като и към момента продължават да се разкриват все нови и нови факти и информация, които повдигат допълнителни въпроси".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 127 гласа.

Свързани новини