11 27437

БОЕЦ: "Осемте джуджета 2" - Гешев в ролята на Петьо Еврото. Той изпълнява поръчки, а жената до него ги приема

 • боец-
 • иван гешев-
 • главен прокурор-
 • детелина ханчева-
 • гешев-
 • трейс-
 • своге-
 • катастрофа

Жената до Гешев била адвокат на шеф на "Трейс", докато прокуратурата разследвала катастрофата край Своге

БОЕЦ: "Осемте джуджета 2" - Гешев в ролята на Петьо Еврото. Той изпълнява поръчки, а жената до него ги приема - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Автор на текста - Гражданско сдружение "БОЕЦ":

"БОЕЦ разкриваме нови факти, свързани с Гешев, жената до него и разследването на една от най-големите трагедии през последните десетилетия – катастрофата край Своге през 2018 г., след която бяха установени дефекти на ремонтирания от фирма ТРЕЙС път и самата ТРЕЙС бе обект на разследване.

Малко предистория, за да си припомним кой е Гешев и как "жената до Гешев" е свързана с неговата дейност. За съжаление на фона на трагедията на магистрала "Струма", при която загинаха 45 души, ще трябва да си припомним и една друга трагедия – катастрофата край Своге от лятото на 2018 г., при която 20 българи загубиха живота си. След три години и половина осъдени все още няма.

През 2019 г. сайтът FrogNews разкри, че съпругата на Гешев, Детелина Филипова Ханчева е била съдружник с Марио Кръковски – съдружник на Ваклин, който бе главният свидетел на прокуратурата по делото "Иванчева –Петрова", по което дело Иван Гешев бе активен участник! В това време разследване на сайта "Биволъ" установи, че фирмата на съдружника на Ваклин е продала на Ханчева жилище от 85 кв. м. в квартал „Зона Б-17” за 40 000 лв., което е в пъти под пазарните цени! Впоследствие стана ясно, че фирма, собственост на Кръковски и Ваклин, е финансирала със заеми сградата, в която Ханчева е купила апартамента. БОЕЦ внесохме сигнал до прокуратурата и ИВСС за конфликт на интереси и съмнения за финансови и данъчни престъпления, но подчинените на Гешев така и не откриха данни за извършени престъпления. В постановлението за отказ до БОЕЦ се признава обаче, че Гешев е в близки приятелски отношения с Кръковски. И въпреки това конфликт на интереси НЯМА.

След две години разбираме, че свързана с жената до Гешев фирма е купила мезонет 350 кв. м. от същия приятел на Гешев – Марио Кръковски. Сайтът Bird.bg разкрива през 2021 г., че фирмата ЕС ТИ КОНСУЛТ 2020, чийто телефон съвпада с адвокатската кантора на Детелина Ханчева, е купила мезонет 349 кв. м. и ателие 71 кв. м., заедно с гараж и паркоместа, в столичния квартал “Кръстова вада”. Сделката е изповядана на 10 септември 2020 г. за 420 000 лв. Продавач е фирмата МАВ ГРУП БИЛД, собственост на Марио Кръковски, за когото главният прокурор Иван Гешев признава, че са в близки приятелски отношения. И отново НЯМА конфликт на интереси.

Историята на самата Детелина Ханчева - от танцьорка на пилон до адвокат и запознанството и с Гешев, е описана от сайта "Биволъ". В техен материал се казва:

"Детелина Филипова Ханчева е родом от Севлиево. През 2002 г. тя влиза в новините като танцьорка в нощен бар в зимния курорт Боровец, похитена от известния самоковски бандит Юрий Галев. Инцидентът се случва на 21 срещу 22 януари 2002. Бойко Борисов, тогава в качеството си на главен секретар на МВР, съобщава, че Галев ги е завлякъл от заведение в апартамент в София. Според публикациите от онова време, Галев качил насилствено в личния си мерцедес едното от момичетата, а другото хукнало след тях и също се качило в колата. След разиграването на тази брутална сцена управителката на бар “Рай” съобщила в местния полицейски участък, че танцьорките са отвлечени. Едната от похитените също така успяла да изпрати по мобилния си телефон съобщение, че е в беда. Полицията веднага била вдигната на крак и няколко часа по-късно Галев е задържан на адреса си в столичния кв. "Св Троица", докато момичетата са в дома му. Галев е арестуван първоначално по подозрение в отвличане и изнасилване, но му е повдигнато обвинение за блудство. Той прекарва повече от месец в следствения арест.

Следовател по делото срещу Галев е Иван Гешев, който тогава работи в трета следствена служба. Неясно как в хода на разследването част от веществените доказателства, уличаващи самоковеца, изчезват. Самата Ханчева също изчезва от делото. Както най-често се случва с делата, водени от Гешев, обвиняемият е оправдан.

По това време Гешев и Галев са засичани от свидетели няколко пъти заедно в заведения, в които самоковецът е редовен посетител. Юрий Галев завършва земния си път, застрелян със седем куршума през 2012 г.”

И въпреки очевидната връзка на Гешев с Ханчева и тяхното „изпиране” от Гешев по делото отново НЯМА конфликт на интереси! Биволите разкриват още, че Ханчева е осигурявана от фирма на ромския барон и разследван за шеф на ОПГ Станчо Владов. Станчо Владов, е бил обвиняем и подсъдим като поръчител на убийството на ромския лидер Тани Танев. Той беше застрелян със 7 куршума на 12 февруари 2008 г. пред заведението му в Долни Дъбник. Делото срещу Владов и други трима мъже от Костинброд е известно в обществото, като “Килърите 2”. Това дело се оказва поредният грандиозен провал на прокуратурата и отново във връзката на Ханчева със Станчо Владов и статута на Гешев, като прокурор НЯМА конфликт на интереси!

През юни 2019 г. Детелина Филипова Ханчева е регистрирана като адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Сега е време да си припомним и фактите около катастрофата край Своге!

На 25.08.2018 г. край Своге се случи една от най-тежките трагедии за последните десетилетия, като живота си загубиха 20 българи. Веднага след катастрофата стана ясно, че пътят е бил скоро ремонтиран от фирма ТРЕЙС и въпреки това по него е имало редица дефекти и проблемни участъци и множество катастрофи. Разбра се, че повече от година преди катастрофата институциите са били информирани за дефектите на този път и рисковете, които те крият, но никой не е предприел никакви мерки. Борисов хвърли оставките на трима министри, за да спаси кожата си, а прокуратурата започна с показни акции в офиса на ТРЕЙС и с постановление на главния прокурор делото бе възложено са разследване на Националната следствена служба.

През април 2019 г. БОЕЦ разкрихме, че лично Бойко Борисов в качеството му на премиер е бил уведомен от кмета на Община Своге за дефектите на пътя и то за точният километър и метър, където стана катастрофата. С нарочни протоколи, изготвени от междуведомствени комисии още през 2017 г., е констатирано, че асфалтовото покрие е било хлъзгаво, че виражът на завоя е бил опасен, както и че мантинелата е била негодна. Това са и изводите на експертите за причината за катастрофата. В своето писмо, кметът на Своге изрично предупреждава Борисов и за това, че гаранцията на пътя изтича след няколко месеца и са необходими незабавни действия. БОЕЦ сезирахме прокуратурата за престъпното бездействие на Борисов, като изразихме съмнения за корупционни схеми и зависимости. Според нас Борисов умишлено е бездействал, за да изтече срокът на гаранцията и да спести средствата на ТРЕЙС за ремонта на пътя, като след това направят нова обществена поръчка за ремонт на ремонта и нови милиони да бъдат усвоени. Близките отношения на Борисов с ТРЕЙС и нейния собственик Николай Михайлов са публични и намират своят израз и в официалните прояви на Борисов, както става ясно от това съобщение на сайта на Министерски съвет:

Този път обаче бездействието на Борисов, корупцията и некадърността доведоха до смъртта на 20 души. Специализираната прокуратура образува проверка по сигнала на БОЕЦ и по бързата процедура изпра Борисов, Нанков, Глосов и останалите. Тук ще намерите документите, с които Борисов е бил уведомен за дефектите на пътя, ремонтиран от ТРЕЙС.

Проверка на БОЕЦ показа, че именно по това време, в което след постановление на главния прокурор е започнало разследване на катастрофата, включващо проверка на ТРЕЙС, и СП са образували проверка по сигнала на БОЕЦ срещу Борисов и ТРЕЙС, жената на Гешев е била адвокат на Иван Атанасов Бабалеев, който е един от ръководителите и водещи пътни инженери на ТРЕЙС!

Кой е Иван Атанасов Бабалеев? Информация за него и ролята му в ТРЕЙС може да намерите в интернет пространството и търговския регистър. Накратко, Бабалеев е бил дългогодишен управител на ТРЕЙС СОП и един от водещите пътни инженери на ТРЕЙС. Дали има връзка със строителството на пътя край Своге, ние не знаем. Не знаем и по каква причина по време, когато прокуратурата разследва ТРЕЙС за смъртта на 20 души, той наема за свой адвокат съпругата на Иван Гешев, който по това време вече е избран за главен прокурор!

Справка в деловодната система на АССГ показва, че на 25.11.2019 г. Детелина Филипова Ханчева е подала жалба до съда с вх.№35735/19 г., като адвокат на Иван Атанасов Бабалеев, по която е образувано адм. дело №13 282/19 г. Делото е административно, касаещо разрешение за строеж.

Подадената от Детелина Филипова Ханчева жалба от името на Иван Бабалеев от ТРЕЙС става часове преди президента Румен Радев да подпише указа за назначаването на Гешев и де факто той вече е избран за главен прокурор, а прокуратурата разследва ТРЕЙС за катастрофата и смъртта на 20 души. Гешев е пряко свързан с това разследване, защото той, в качеството си на шеф на Специализираната прокуратура, носи отговорност за разследването срещу Борисов и ТРЕЙС по сигнала на БОЕЦ за корупция и други престъпления.

Вторият адвокат по това дело заедно с Детелина Филипова Ханчева е Таня Йорданова Дянкова. Тя се явява управител на фирма ЕС ТИ КОНСЛТ 2020 ЕООД, за която сайтът Bird.bg, както вече писахме, установява, че е свързана с жената на Гешев и е закупила през 2020 г. имоти – мезонет, ателие, гараж, паркоместа за общо почти половин милион лева от фирмата на Марио Кръковски – ортака на Ваклин. Очертава се една наглед сложна схема за обвързаности и „бизнес отношения“, която всъщност следва един класически модел, който ни е добре познат от „Осемте джуджета“. При проверка в САК, БОЕЦ откриваме, че лице с име Таня Йорданова Дянкова е вписано седмица след подадената в АССГ жалба от Ханчева и Йорданов, като сътрудник на друг адвокат – Десислава Живкова Димитрова. Ако става дума за същата Таня Йорданова Дянкова, как така е била адвокат, преди да бъде вписана дори и като сътрудник на адвокат? Има много допълнителни въпроси, но най важният е –

Как и защо един от водещите служители в ТРЕЙС наема за свой адвокат жената на главния прокурор, която е регистрирана като адвокат едва от няколко месеца, докато в същото време прокуратурата разследва ТРЕЙС за смъртта на 20 души и нормално ли е това?

Има два възможни сценария.

При първия сценарий инж. Иван Бабалев, ръководител в една от най-могъщите компании в България – фирма ТРЕЙС, която е усвоила над два милиарда лева само от обществени поръчки за последните няколко години, е наел абсолютно случайно жената на главния прокурор за свой адвокат без да знае коя е тя и за връзката и с Гешев. Предполагаме, че в самата компания има юристи, адвокати и юрисконсулти, но Бабалеев е решил да наеме непознат адвокат, който практикува едва от 5 месеца!

Вторият предполагаем сценарий ще го наречем „Осемте джуджета 2”, като Гешев е в ролята на Петьо Еврото, който изпълнява ангажименти и поръчки, а жената до Гешев е в ролята на жената на Еврото, която приема поръчките. Класика.

Какво се е случило, трябва да разберем от Гешев, но в аванс можем да ви кажем – НЯМА да има данни за конфликт на интереси. Да не говорим за престъпления. Именно Иван Гешев и жена му Детелина Ханчева са важни в случая, а не Бабалеев. И те дължат отговори.

На този фон трябва да посочим, че междувременно прокуратурата се провали по обвиненията си срещу шефовете на АПИ, а три години и половина след катастрофата няма нито един осъден. БОЕЦ направихме опит да се свържем и разговаряме с някой от близките или пострадалите при катастрофата, но те категорично отказаха, загубили всякаква вяра в правосъдието. Хората ни казаха директно: „Не искаме да говорим с никого, всичко покриха, всичко замазаха, няма справедливост в тази държава“. Въпреки че делото едва сега започва в съда, на хората вече им е ясно, че прокуратурата е "свършила работа" и истината едва ли ще види бял свят.

Оставаме на гражданите да преценят дали е редно и нормално, докато прокуратурата разследва една фирма за смъртта на 20 души, жената на главния прокурор да е адвокат на ръководител от тази фирма? Ние знаем отговора.

БОЕЦ изразяваме своето убеждение, че това е поредното доказателство, че Иван Гешев е негоден да заема своя пост и следва да бъде отстранен незабавно и да бъдат започнати обективни разследвания по всички сигнали срещу него за извършени престъпления и конфликт на интереси.

Още днес БОЕЦ ще внесем сигнал до Министерството на правосъдието, КПКОНПИ, прокуратурата, ИВСС и, след сформирането му, и до Народното събрание. Ще продължим и своето разследване по казуса, като и към момента продължават да се разкриват все нови и нови факти и информация, които повдигат допълнителни въпроси".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 115 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 позор

  146 10 Отговор
  Новото народно събрание може да отстрани Гешев! Длъжността "главен прокурор" трябва да отпадне, такъв няма в повечето европейски държави. Всеки град си има прокурори и толкова, а тях ги контролира министерството на правосъдието.
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Петко

  98 7 Отговор
  Те тия неща се знаеха. Ама.

  Коментиран от #23

 • 4 оствака

  121 9 Отговор
  герб бяха превзели всичко възможно без президентството за щастие , това си е комунизъм

  Коментиран от #30

 • 5 14001

  108 7 Отговор
  Това създание - този каскет ще бъде обвинител и ще следи за спазването на законите!!! Гешев позор си, купена коза на ГЕРБ - ДПС която ходи на къс повод!
 • 6 Герберасти

  76 5 Отговор
  Е нали всичко е законно....питайте Цецо Цецка и всички купили имоти за без пари....всички взели гешеву не чули....работа работа работа нали другари

 • 7 Българка

  99 4 Отговор
  Гешев е тясно свързан с мафията не само по линия на жена си и нейните далавери, не само с Вакли, който за лъжите си по делото КТБ стана милионер, но и с много мутри и мафиоти.
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА, ПЪЛНАКОНФИСКАЦИЯ, СЪД И ДЪЛЪГ ЗАТВОР ЗА ГЕШЕВ И КО!
 • 8 Адв. Ивайло Юруков

  90 5 Отговор
  Само погледнете колко пътища са направили ТРЕЙС в България и като гледате с кои хора са близки, сами си правте изводоте. Нямам думи в каква държава живеем ... Ако няма възмездие народът с право пак ще излезе на площада
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 3.14К

  99 2 Отговор
  Никъде по света няма такава мафиотска сган, провалила живота на поколения българи. За прочистване от тази измет ще отнеме години.
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 сигурно

  66 3 Отговор
  Белене и Скравена няма да стигнат за цялата шайка !

  Коментиран от #22

 • 15 Аятоласи Генерали са зад кулисите

  59 4 Отговор
  Попитайте тази Детелина какво е правила с Юрий Галев и защо после е убит зверски с 7 куршума!

  Коментиран от #16

 • 16 Пепи

  25 2 Отговор

  До коментар #15 от "Аятоласи Генерали са зад кулисите":

  Какво е правила?
 • 17 ПЕНДУРО

  66 5 Отговор

  До коментар #2 от "Оффф":

  хайде на бас откъде и е дипломата на гешевата невеста. От ЮГОЗАПАДНИЯ УНИВЕРСИТЕТ най вероятно, където неучили но взели дипломи са много тъпоглавци за 300 лева и едно прасе. Втова число от този световно известен университет дипломи имат и ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ както и самият КАСКЕТ-ГЕШЕФ.
 • 18 Стойко

  56 3 Отговор
  Това отвличане е от 2002 г. После Ванката Гешев и Юри Галев станаха близки защото Галев редовно му се отчиташе с процент от оборотите си на заведенията в Самоков и Боровец. През 2007 г. Юри стана член на партия АТАКА като разбира се плати на Сайдера доста добра сума и на местните избори есента на 2007 г. Галев видеше листата на Атака и разбира се благодарение на наивниците които вярваха в чистите идеи на Атака влезе общински съветник за да има политически чадър. После стана президент и на футболния клуб Рилски Спортист. И понеже бе закриляни за престъпленията си от следовател Гешев и лидера на Атака и нямаше как да бъде осъден, бе разстрелян с автомат на завой когато се прибираше от Боровец към Самоков....

  Коментиран от #21

 • 19 Знаещ

  54 3 Отговор

  До коментар #2 от "Оффф":

  ТАЗИ Е ОТ АНТУРАЖА НА КОСЬО САМОКОВЕЦА!
  ДА КАЖЕ ИВАН ГЕШЕВ,
  КАК И КЪДЕ СЕ ЗАПОЗНАХА?
 • 20 КОЖЕВ

  49 3 Отговор
  МАФИОТСКИЯ КРЪГ- БОРИСОВ-ГЕШЕВ-ПЕЕВСКИ Е ЯСЕН НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. НАЙ НАГЛОТО СРАСТВАНЕ НА МАФИЯ С ДЪРЖАВА Е ТОВА. МУТРАТА БОРИСОВ СЪЗДАВА ОПГ ГЕРБ ЗА ВЛИЗАНЕ В ПОЛИТИКАТА С ЦЕЛ МИЛИАРДНИ КРАЖБИ И ОВЛАДЯВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. НАЗНАЧАВАТ СИ СЛУГАТА ГЕШЕВ И ПРОКУРАТУРА НЯМА ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ. ПОЛИТИК-ПРОКУРОР-БИЗНЕСМЕН. ДОКАЗАН КРЪГ ЗА КРАДЕНЕ И БЕЗНАКАЗАНОСТ В БЪЛГАРИЯ. СЕГА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ НОВИТЕ ЩЕ ПОКРИЯТ ВСИЧО, ИЛИ НАЙ НАКРАЯ ЩЕ СЕ ИЗЧИСТИ БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА, И ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО МУТРАТА БОРИСОВ, СЛУГАТА ГЕШЕВ, И МАМИНИЯ СИН МИЛИОНЕР КРАДЕЦ ПЕЕВСКИ ЩЕ ЗАПЪЛНЯТ КИЛИИТЕ.
 • 21 ПОТРЕСЕН

  56 3 Отговор

  До коментар #18 от "Стойко":

  Майко мила, та ние СИ имаме Главен Прокурор
  ЧУДОВИЩЕ?
  КАК ТОЗИ ПРОКУРОР, ЩЕ СЪДИ ПРЕСТЪПНОСТТА ,
  ТА ТОЙ Я ВОДИ!
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 каторга за каскета

  32 2 Отговор
  Абе, малко позаплетено ви се вижда писаното, то съм сигурен, че има и други неща, които само замесените знаят. Но е сигурно, че каскета е за затвора, барабар с другите крими герои.
 • 26 боко

  30 2 Отговор
  Каскета,мутрата и цацарката в затвора
 • 27 Харесвам 🎃, само сготвени

  25 4 Отговор
  Оставка, неграмотен каскет!
 • 28 Значи

  26 2 Отговор
  Пепи еврото и Гешеф се менкат.Жажда за рекет пари кюлчета жълтъци .Времената от Филия Павлов и Гьоре Илиев не са минали.Малко по образовано става не като преди , диващина в Бончова маала
 • 29 Запознат.

  5 39 Отговор
  Поредните измишльотини на Гошо Тъпото от боец.

 • 30 така е

  3 19 Отговор

  До коментар #4 от "оствака":

  и това беше грешка, която комунистие отчетоха и сега завладяват всичко, включително и президенството. Остана им една прокуратура да завземат и диктатурата ще е пълна. А вие си скачайте пак за светлата промяна
 • 31 ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

  8 27 Отговор
  ПЪЛНА ПУШИЛКА. ОТ ДВЕ ГОДИНИ ПИШАТ ЗА ТИЯ 8 ДЖУДЖЕТА И НИЩО. ЦЕЛТА Е МАХАНЕ НА ГЕШЕВ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН. И ТО ТОЧНО ОТ БОЕЦ, ДЪЛГАТА РЪКА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ. ЗАЩО ЛИ? ТОЧНО АНТИКОРУПЦИОННО НАСТРОЕНИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИИ. АКО ИМАШЕ НЕЩО В "8 ДЖУДЖЕТА" ТО ЩЕШЕ ДА Е КАЦНАЛО НА БЮРОТО НА КЬОВЕШИ. АЙДЕ ДА ВИДИМ ЩЕ ОТИДЕ ЛИ ТАМ?????

  Коментиран от #32

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 Мартин

  7 12 Отговор
  Сигурно нещата, които казват от Боец за Гешев са истина, но защо атакуват само него и то след като Гешев заведе дела срещу покровителят на БОЕЦ - Иво Прокопиев?
 • 34 Гешефт и гешефица

  10 0 Отговор
  в затвора с боко, пеефски,доганя, станишеф и
  т. н.
 • 35 Нар. съд

  7 2 Отговор
  Гешев махай се, напусни България и никога не се връщай.
 • 36 petar svilenov

  1 0 Отговор
  НАЕТА Е,ЗАЩОТО Е МАЙСТОРИЦА НА ПИЛОНА.
 • 37 Токин

  1 0 Отговор
  Пореден скандал около Гешев - време е да си подаде оставката! Но как пък става така, че БОЕЦ и Бивол-bird винаги пишат само срещу пионките на Борисов и Пеевски, а нищо не смеят да кажат за пионките на олигарх като Иво Прокопиев? Защо ли?