Отидете към основна версия

14 818 91

Росен Миленов пред ФАКТИ: Управляващите са античовеци, трябва да бъдат смачкани от бой

  • росен миленов-
  • здравеопазване-
  • корупция-
  • източване на касата-
  • протести-
  • управляващите

''Всяка година изтичат от Здравната каса по 700 милиона. Доказано'', заяви бившият служител на ДАНС

Снимка: ФАКТИ

''Гостите преди мен говореха за проблемите в съдебната власт, за проблемите в земеделието, сега ще говорим за проблемите в здравеопазването. Проблемът е един - системата. Какво представлява системата? Системата представлява овладяването на ръководните позиции, всички структурни звена. В случая със здравеопазването това включва ръководството на Националната здравноосигурителна каса, Министерство на здравеопазването, всички агенции, като Агенцията по лекарствата, ръководството на всички държавни и общински болници. Когато овладееш ръководствата ти осигуряваш възможност за схеми. Схеми по отношение източването на Здравната каса, схеми за лобистки клинични пътеки, схеми за нерегламентирани доплащания в болниците от страна на пациентите, също така за кариерно и професионално израстване на хора не въз основа на техните качества, лекари в случая, а за тези които са близки до началника на клиниката, до някоя влиятелна фигура и т.н.''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият служител на ДАНС и активен гражданин - Росен Миленов.

''С няколко примера само ще поясня. По отношение на източването на Касата, ние винаги тук сме говорили за корупция, особено при обществените поръчки. ''Обществена тайна е'', че обществените поръчки за лекарства, за апаратура, за медицински изделия, за големите болници минават през няколко лекари, които са близки до управляващите, до управляващите, подчертавам. Става въпрос за милиони. Всяка година изтичат от Здравната каса по 700 милиона. Доказано.
Ще ви дам един фрапантен пример с малка общинска болница в провинцията, където изпълнителният директор на болницата, който е политически ''оцветен'', т.е., от страна на управляващите ГЕРБ, само комисионната, на месец, от хляба, който се доставя в болницата, е 500 лева. Всеки може да си представи за какви комисионни става въпрос при лекарствата и при медицинската апаратура'', заяви още Миленов.

''Клиничните пътеки. Началници на клиники в големите болници, има негласна инструкция към лекуващите лекари да лекуват винаги по най-скъпоструващите клинични пътеки. Това изкривява. Това изкривява, защото една пътека, която реално не е направена за стойността, която включва пътеката и тези интервенции, и не е направена услугата, това е за сметка на данъкоплатеца. Всички тези източвания, близо 700 милиона, фактически днес водят до хаоса да няма линейки, да няма медицинска апаратура и да няма специалисти. Както казах, изкривяването идва от това, че има лобизъм при клиничните пътеки. Лобистки са кардиологичните клинични пътеки, т.е., много повече като цена струват, отколкото за лечението на останалите видове заболявания. Кардиологични, ортопедични, онкологични, това са лобистки клинични пътеки. За това днес в страната има 179 специалисти по инфекциозни заболявания, за сравнение кардиолозите са 1250'', допълни той.

''Друг пример - в София има цели шест кардиохирургии, а във Виена и в Берлин по две. Ето, това са изкривявания, това е системата, където говорехме за лобизма, за корупцията. В България пациентът доплаща, лично участие има при плащането на медицинската услуга, възможно е да е на първите три места в света. 4 млрд. е бюджетът на Касата, още 4 млрд. влизат от нашите джобове, въпреки че ние се осигуряваме'', даде още един пример Росен Миленов.

''Продължаваме с още изкривявания - имаме около 600 000, 700 000 лица, граждани, които не се осигуряват, особено от ромската общност, но ползват системата на здравеопазването. И какво се получава? Че днес, когато правителството трябва да има някакъв план за изкуствено създадената паника, то няма, няма никакъв план. Няма го Министерството на здравеопазването, няма го центъра - Националния център за обществено здраве и анализи, които трябва информационно да обезпечат ръководството, за да може да вземе адекватни мерки. В последните 30 години, ако погледнете статистиката, се оказва, че всяка година се регистрират около 50-60 хиляди с респираторни заболявания. За първите осем месеца са 42 000, тук се включват тези с положителен COVID-19. Ами, какво е по-различното? Аз не мога да разбера. Защо не са планирали да се увеличат тези специалисти? Защо нямаме специалисти? Ами, защото клиничните пътеки не са платени. Лекарите отиват във високоплатените области - кардиологията, ортопедията. Отгоре на това си взимат багажа и бягат в чужбина, защото както говорим, че цели населени места се феодализирани, по същия начин са феодализирани и клиниките. Особено в големите университетски болници. Там си имаме феодали, те казват кой ще расте и кой няма да расте, както във всяка една друга сфера в обществения живот на страната. И какво да очакваме днес при изкуствено създадената паника, всеки ден с черната статистика, голяма част от населението изпадна в паника и за едно кихане хората мислят, че имат COVID'', анализира ситуацията Миленов.

''Държавата я няма, държавата трябва да организира системата на здравеопазването. Имаме 40 000 легла, имаме 319 болници и се оказва, че за интензивно лечение има 166 човека и 1300 с положителен тест за COVID са настанени, при условие, че от март месец със заповед на министъра е дадено да се освободят 7000 легла за лечение на болни от COVID И 1340 (б.р. не е сигурен в бройката за вторите) за интензивно лечение. И сега се оказва, че ги няма?!!! Къде са всички онези болници, които са първи когато трябва да се вземе високоплатената клинична пътека? Особено частните болници? Няма ги. Защото всички тези хора са лоби, лоби са на този депутат, лоби са на този министър и т.н. Ето ги горчивите плодове на тази уродлива система, политическата система, която се пренася в целия държавен и обществен живот, днес ги берем, днес струват човешки съдби, днес струват паниката, в която се вкарва цялото население. За съжаление, управляващите са античовеци'', заключи бившият служител на ДАНС.

По думите му, здравеопазването ни е битак, изпълнен с търгаши, а хуманизмът отсъства.

''И с най-голямата си наглост, излизат онези управляващи, които сринаха държава, сринаха включително и здравеопазването, и те ще ни спасяват днес?!!! Е, това е цинизъм, това е наглост. Тук споменахте за протестите, тези протести трябваше още в първите дни, аз и преди съм го казвал, че трябва да бъдат изринати, смачкани от бой тези управляващи. Няма друго решение'', счита той.

Миленов е на мнение, че Борисов, смятайки се за най-големия тарикат в система, мисли, че ние всички мислим като него. ''Не сме, бе, не сме! Ние искаме държавата да бъде на всички, искаме всеки да живее достойно, да няма привилегировани, привилегировани над закона. Видяхме ги всичките - Нинова, всички политици отидоха с привилегии в най-добрата болница - Военна болница, или в частната болница (''Софиямед''), както Домусчиев, да се лекуват. А хората, всичките са се втурнали по болниците, че уж болни, някои наистина болни, но още 10 грипни вируса вървят, и те не могат да ги приемат?!! XXI век, европейска държава, да не може да ти окажат първа медицинска помощ?!!!Ето ги източените милиарди, корупцията, корупцията убива, уби всичко!'', с категоричност заяви Росен Миленов.

''Младите лекари, които са успешни, бягат, взимат си багажа и отиват в чужбина да се развиват, защото тук феодализмът е задушил всичко. И простотията, наложена от такива като Борисов. Но ние го позволихме. За протестите, където споменахте - радикални действия. Да, засега... Бият ни. Пазвантите на политиците - полицията, ни бият. Но когато излязат много хора няма да ни бият и всичко ще приключи за часове. Не трябва с такива инфлуенсърски действия, трябва бой!'', повтори мнението си той в края на своето участие във ФАКТИ.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 100 гласа.

Свързани новини