Отидете към основна версия

982 3

Популисти ще вадят Италия от НАТО

  • 5 звезди-
  • бепе грило-
  • нато-
  • италия-
  • манлио ди стефано-
  • пет звезди

Опозиционното движение "Пет звезди" с ултиматум, ако алиансът не се промени 

Снимки: БТА/АР

Водещата в анкетите опозиционна партия в Италия - движение "Пет звезди", заяви, че може да изкара страната от НАТО, ако военният съюз не предприеме радикални реформи и продължава да следва неинтервенционистка политика, предаде ДПА.

Движението обяви плановете си при представянето на външнополитическата си програма от 10 точки. В нея освен това се призовава за прекратяване на санкциите срещу Русия, за отхвърляне на политиката на строги икономии, провеждана от ЕС, и на международни търговски споразумения като ТТИП и СЕТА.

"Ако НАТО може наистина да се промени, естествено с наше участие, ние определено можем да бъдем негови членове. Ако алиансът обаче не се промени, ние ще трябва да преценим дали да останем в него или не", каза на пресконференция в Рим заместник-лидерът на "Пет звезди" Манлио ди Стефано, цитиран от ДПА.

Според италиански медии именно той е главният претендент за министър на външните работи, ако движението бъде натоварено да състави правителство при победа в парламентарните избори.

Антисистемната партия, основана от бившия комедиен актор Бепе Грило, в момента има подкрепа от 28,6 процента в анкетите срещу 26,8% за управляващата в момента левоцентристка Демократическа партия.

Следващите парламентарни избори на Ботуша по график трябва да се проведат през 2018 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: