Отидете към основна версия

3 172 19

Тачи: Сърбия извърши геноцид и етническо прочистване в Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • хашим тачи-
  • александър вучич

На територията на западната ни съседка са открити масови гробове с 941 тела на албанци, убити в Косово през 1999 година

Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че Сърбия е извършила геноцид и етническо прочистване в Косово, предаде агенция Бета.

Президентът говори вчера на 20-ата годишнина от клането в село Избица в община Сърбица, където в края на 90-те години са били убити 147 души.

"Спомняме си за всички мъченици и жертви на терора на сръбската държава през 1998 и 1999 г. Спомняме си за онези, които са убити и изклани само защото са албанци. Невъоръжени хора, старци, жени, мъже, деца, млади, убивани са в домовете си и в страната си, навсякъде в Косово", каза Тачи.

"Сърбия е извършила геноцид и етническо прочистване в Косово. Тя прогони хиляди албанци извън Косово и ограби имуществото на нашите граждани. Никога няма да се забравят делата на сръбските престъпници срещу косовското население", каза Тачи на възпоменателно събрание в Избица.

По данни на белградския Фонд за хуманитарно право и косовския Фонд за хуманитарно право от 20 март до 14 юни в Мала круша, Сува река, Ландовичи, Целина и други места са убити почти 700 цивилни. В масовите екзекуции са убивани и жени, деца и старци, телата им са изгаряни, хвърляни в кладенци и скривани на тайни места, се казва в съобщение на Фонда.

До днес на територията на Сърбия са открити масови гробове с 941 тела на албанци, убити в Косово през 1999 г., съобщава още белградският Фонд за хуманитарно право.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини