Last news in Fakti

27 Март, 2019 14:20 2 132 7

Косово: Трудно е вече да се вярва на Европа

  • косово-
  • ес-
  • рамуш харадинай

Премиерът Рамуш Харадинай смята, че диалогът с Белград би трябвало да продължи без поставянето на условия

Косово: Трудно е вече да се вярва на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че е трудно вече да се вярва на Европа и на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, когато става дума за визовата либерализация за Прищина и продължаването на диалога с Белград, съобщи Танюг.

Харадинай заяви пред журналисти след заседание на правителството, че диалогът с Белград би трябвало да продължи без поставянето на условия.

Обяснявайки защо Прищина е загубила доверието в ЕС, Харадинай попита: "Как може да вярваме на европейците, които веднъж ни казаха: диалог, а след това поставиха като условие за диалога митата. Как да знаем какво ще кажат след това. Стана трудно да им се вярва".

Той оцени като позитивно това, че ЕС в момента е председателствана от Румъния, а след това ще бъде Финландия. Говорейки за продължаването на диалога с Белград, Харадинай посочи, че е немислимо да се каже, че Прищина не изпълнява условията да седне на масата със Сърбия.

Удивително е, каза той, как Прищина стигна до тази ситуация. Затова апелирам за задвижване на диалога и отваряне на темата за взаимно признаване в рамките на съществуващите граници, което би ни позволило да имаме свободна търговия, каза Харадинай. Той увери, че Прищина работи за визовата либерализация, но припомни за изборите за Европейски парламент, които ще се произведат през май. Работим по тази тема, но нищо не става автоматически след изпълнението на условията, тъй като Европа има свои процедури, а предстоят и избори в ЕС, каза Харадинай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 регулировчик

    19 4 Отговор
    Вие пък каква работа с Европа?Какво ще правите в Европа?Турция е в другата посока.
  • 2 Хахаха

    9 3 Отговор
    И тия се усетиха, че в Европа има само гейове, а на тях както знаем не може да се вярва
  • 3 Пешо

    8 5 Отговор
    Краварите посяха фесове, сега Европа ще жъне чалми. Еврогейовете.

    Коментиран от #7

  • 4 До Пешо i Хахаха

    6 1 Отговор
    Кажи нещо умно ! Ама можеш само опорки : чалми, гейове ... за повече трябва акъл.

    Коментиран от #6

  • 5 Барчо

    3 2 Отговор
    Косоварските терористи нямат работа в ЕС или каквато и да е международна организация. Това са терористи с държава. Посредством тероризъм беше създадена и такава ще остане. Обора обаче ще иска да ги вкара и ЕС да бъде взривен отвътре.
  • 6 Барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "До Пешо i Хахаха":

    Прав си, братче. Но какво умно може да се измисли на това което става по света. Какво умно ще измислиш например на това, че един от Черна Гора е решил да става една и държавата му плаща скъпата операция да си отрече чепа. Нито е живото застрашаваща, нито е задължителна. А съм сигурен, че някое дете в същото време в същата тази Черна Гора се е нуждаело от живото спасяваща операция, но не е извършена.
  • 7 Бате Люси

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    браво