Last news in Fakti

9 Март, 2022 11:15 4 580 3

А това е най-скъпата Toyota в света

  • toyota-
  • shelby-
  • 2000 gt

Toyota-Shelby 2000 GT бе оценена на 3.2 милиона евро

А това е най-скъпата Toyota в света - 1

Това ли е най-скъпата японска кола в света? Американската къща Gooding & Company продава за близо 3.2 милиона евро купето Toyota 2000 GT. Това купе е едно от трите на американския шампион Карол Шелби, а както е добре известно, достатъчно е само името Shelby да присъства в моделното обозначение на колата и тя автоматично се превръща в злато.

Трябва да се каже, че серийното купе 2000 GT също вече е рядкост, която подпалва аукционните зали. През 1965 г. японският производител представя прототип на своето купе, един вид азиатският E-Type. Спортният двуместен автомобил, 2000 GT се задвижва от двулитров редови шестцилиндров двигател от Crown.

А това е най-скъпата Toyota в света

Алуминиевата цилиндрова глава и двата верижно задвижвани горни разпределителни вала, са разработени от Yamaha. Захранван от три хоризонтални двойни карбуратора Solex 40 PHH, японският шестцилиндров двигател осигурява мощност от 150 конски сили при 6600 об/мин.

Двигателят е съчетан с петстепенна синхронизирана скоростна кутия и диференциал с ограничено приплъзване. От конструктивна гледна точка, инженерите на Toyota черпят вдъхновение от Lotus, като почти копират архитектурата на шасито на Elan. Същото важи и за окачването, в което са моделирани комбинираните винтови пружини и телескопичните амортисьори на англичаните.

А това е най-скъпата Toyota в света

Кариерата на купето Toyota започва с гръм и трясък. Преди да бъде пуснат на пазара, 2000 GT беше избран да придружава приключенията на Джеймс Бонд в лентата "You Only Live Twice" . Но на тайния агент не партнираше купе версията, кабриолета, от който са произведени три екземпляра. Въпреки рекламата колата не се ползва с голям интерес.

И това е така най-вече заради цената. Високопроизводителното японско купе се продава за 42 500 франка през 1968 г., докато Alpine A110 е на стойност 26 700 франка. В крайна сметка японското купе е произведено в тираж от 351 бройки, и именно поради тази причина днес запазени екземпляри са толкова скъпи.

А това е най-скъпата Toyota в света

В Съединените щати обаче, един от основните пазари на тази кола, представянето ѝ не е останало незабелязано. Карол Шелби смята, че японското купе ще бъде отлична основа за състезание в шампионата SCCA. Ето как той разработи три коли на базата на 2000 GT.

Колата, която е с цена от 3.2 млн. евро е първото произведено шаси, MF10-10001. Спортната кариера на Toyota-Shelby обаче е кратка, но се помни и днес с това купе, чудесното свидетелство за дебюта в състезанието на фирмата Toyota.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    12 2 Отговор
    По принцип не съм фен на тойота, но тази е наистина нещо!
  • 2 jap

    0 5 Отговор
    Това е модел с двигател на TOYOTA което обаче не значи,че е легитимен представител на марката.
  • 3 Перник

    0 4 Отговор
    Стига с тия джапанки бе, напишете нещо за 1.9tdi