Last news in Fakti

25 Юни, 2020 16:46 3 441 13

По-тежък срив не е имало от 1949 година

  • германия-
  • икономика-
  • срив

Ударът по германската икономиката е невиждан

По-тежък срив не е имало от 1949 година - 1
Снимка: Shutterstock

Експертният съвет за оценка на икономическото развитие на Германия отново намали прогнозата си за 2020 година. Очаква се спад от 6,5% на БВП. През март експертите прогнозираха срив с 2,8% до максимално 5,4%. Председателят на съвета Ларс Фелд обяви, че пандемията вероятно ще предизвика „най-тежкия срив в икономиката  на Федералната република от създаването ѝ досега".

Надеждите на експертите  са свързани с идната 2021 година  - тогава се очаква икономиката да тръгне нагоре и ръстът на БВП да достигне 4,9%. Те обаче предупреждават, че възстановяването като цяло ще трае дълго. „Връщането към нивото на БВП отпреди пандемията не може да се очаква преди 2022 година“, категорични са експертите.

Стимулите омекотяват удара, но не го предотвратяват

Финансовите средства, които германското правителство отпуска, за да подпомогне икономиката, са в размер на 130 милиарда евро.

От коалицията се договориха временно да намалят високата ставка на ДДС от 19 на 16%, а ниската, която сега е 7% да падне на 5%.

Тази по-ниска ставка важи за хранителните продукти, книгите, билетите за културни мероприятия, вестници и т.н. Намаленията ще са в сила от 1 юли до края на годината. Някои дискаунтъри като “Лидл” вече намалиха част от цените в магазините си. Правителството също така осигури финансова помощ за семействата. За всяко дете ще се получават по 300 евро еднократна помощ.

Въпреки това ударът по икономиката ще е тежък. През второто тримесечие на 2020 година БВП навярно ще е с 12% по-нисък от този през последното тримесечие на 2019 година, пишат още от експертния съвет. Производството в германската индустрия изпадна в най-тежката криза за последните 20 години.

Икономическият срив е международен

Световната търговска организация (СТО) също публикува своята прогноза: Ударът по глобалната търговия през първата половина на годината е рекорден. Световната търговията е намаляла с 3% през първото тримесечие на 2020 година спрямо същия период на предходната година. Очаква се срив от 18,5 процента през второто тримесечие, съобщиха от организацията със седалище в Женева.

„Това ще е най-големият спад, регистриран досега“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азеведо. Той все пак отбелязва: “Можеше да е още по-зле". Бързите реакции на правителствата и отпускането на сериозни пакети за стимулиране на икономиката все пак са предотвратили най-песимистичния сценарий, заключват от организацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Es gib kein Virus

    12 4 Отговор
    Нема куронавирос хаха
  • 2 Мангъров

    8 7 Отговор
    Отвпрете всичко е Германия - вирусът не Е опасен.
  • 3 Иво

    3 13 Отговор
    Започвам отново да си мисля за Северна Корея, дали лидерът им не е в основата на Covid-19?
  • 4 Не заслужават

    26 8 Отговор
    Немците много се разглезиха,разпищолиха и джендъризираха. Забравиха какво е тежък физически труд. Изхитриха се да правят храни,стоки и изделия ментена и полументета. Колите им отдавна са гола вода в сравнение с японските и корейските. Не заслужават съжаление.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фикойремуттерн

    10 6 Отговор
    Смърт за 4тия райх по случай 100 годишнината му. Тъкмо след 35-40 години е. Пак ше се вее руския трибагреник в берлин и жените ви ще пъшкат от пияните вмирисани мужики ахахахахаха
  • 7 Вилмерс

    22 7 Отговор
    Не ги мислете немците, те са дисциплиниран народ и дълбоко в манталитета им е залегнало да се придържат към правила и закони, което винаги им е помагало да се организират и излезнат от всякакви трудности. По-силно съжалявам нашето българско общество, което така и не може да се обедини и изрита една паразитна мафия, която блокирва каквото и да било развитие при нас...
  • 8 Джеймс Т. Кърк

    21 3 Отговор
    Триста евро на дете от семейството, пет процента на ддс за храните, в Лидл цените наполовина и 130 милиарда от държавата за икономиката.
    Какво е това?
    Аз за един приятел с нощно шкафче питам.

    Коментиран от #10

  • 9 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    АКО СЕ ЗАГОЛЯТ -КАТО СЛЕД КАПИТУЛАЦИЯТА - СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ПОЛУЧАТ НОВ ПЛАН "МАРШАЛ" ОТ ДОЛАРОВИТЕ ЦИОНИСТИ -СИМИТИ -БАНКИСТИ -НАСЛЕДНИЦИ НА ПЪРВЕНЕЦА РОТШИЛД !!! АМА ДНЕС ЯДЕЦ - ПРЕДСТОИ ПЪРВО- ФИНАНСОВ ХОЛО-ХОЛО-КОСТ - А ПОСЛЕ СПОРЕД ПОВЕДЕНИЕТО !!!!!!!!!!!!!
  • 10 Хахахахахахахахахахахахахахажахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Джеймс Т. Кърк":

    Каква половина цените в лидл. Всичко е с 2-3 цента по-евтино. Скрий се!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Blackthorn

    4 1 Отговор
    Бедна ви е фантазията какво иде есента. От тази статия не можете да добиете представа.
  • 13 еколог

    6 1 Отговор
    Да му мислят тлъстите и богати икономики, които са свикнали на лукс и излишества. На малките като българската им е през дедовия. България си живее от криза в криза, все едно да плашиш мокрия със дъжд.