Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 23:41 3 359 10

Как инжекциите за отслабване може да разтърсят икономиката

  • здраве-
  • отслабване-
  • диабет-
  • инжекции-
  • медицина-
  • семаглутид-
  • оземпик-
  • икономика-
  • калории

Хората, които ползват инжекциите за отслабване, намаляват дневния прием на калории с 20 до 30 процента. Този факт може да срине печалбите на редица икономически сектори.

Как инжекциите за отслабване може да разтърсят икономиката - 1
Снимка: Shutterstock

Инжекциите за отслабване с търговски наименования Оземпик и Вегови носят гигантски печалби за датската фармацевтична компания Ново Нордиск. Активната съставка семаглутид, първоначално разработена за лечение на диабет тип 2, понижава апетита. Така хората, приемащи лекарството, консумират по-малко.

Означава ли това, че фирмите, които снабдяват супермаркети, както и производителите на храни трябва да се тревожат, че продажбите им могат да намалеят? И какъв е ефектът от изключително популярните инжекции върху останалите икономически сектори?

Тенденцията е налице

Веригата супермаркети Уолмарт, която е известна с това, че използва необикновено големи опаковки, съобщава, че вече е забелязала промяна в поведението на клиентите. В началото на октомври шефът на бизнеса в САЩ Джон Фърнър обясни, че потребителите, използващи инжекции за намаляване на апетита или лекарства срещу затлъстяване, купуват по-малко храна. Това е изводът от анализ на клиентските данни на веригата.

Акциите на Уолмарт не са единствените, които поевтиняха на фондовата борса, пише германската обществено-правна медия АРД. Дяловете на международни марки като Lindt & Sprüngli, Nestlé и Kellanova също загубиха част от борсовите си стойности. И инвеститори, и производители са все по-загрижени от намаляващите продажби.

Сериозно отражение

Това бе резултат и от анализ на инвестиционната банка "Барклис", който прогнозира спад в продажбите с повече от 1% за компаниите от хранително-вкусовия сектор заради популярността на лекарствата срещу затлъстяване и инжекциите за отслабване. Дори и продажбите на производители на алкохолни напитки биха могли да спаднат до 3 процента. Хората, приемащи тези лекарства, намаляват дневния прием на калории с около 20 до 30 процента.

Германските производители на сладкарски и захарни изделия все още не са засегнати от тенденцията. От фирмата за бисквити и шоколадови изделия Bahlsen например коментират пред АРД, че все още не са забелязали спад в продажбите си заради инжекциите за отслабване. Въпреки това посочват, че следят отблизо развитието на ситуацията.

За разлика от Съединените щати, където през последното тримесечие на 2022 г. са били издадени над 9 млн. рецепти за инжекции за отслабване, в Германия засега не се шуми твърде много около тези препарати, обяснява Щефан Рисе от компанията за управление на активи „Акатис Инвестмънт“. Това е свързано и с факта, че във Федералната република инжекциите се продават само по рецепта и то само за възрастни и юноши, страдащи от болестно затлъстяване или сериозни болести като диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Какви са прогнозите?

Високата цена също отблъсква мнозина, отбелязва АРД. Засега стойността на Оземпик и Вегови не се покрива от здравните каси. А частните здравни каси ги заплащат само при определени условия. Експертите обаче очакват нарастващ интерес към инжекциите за отслабване в световен мащаб. Според оценки на американската инвестиционна банка "Морган Стенли" до 2035 година броят на хората, които използват инжекциите само в САЩ, може да се увеличи почти петорно до 24 млн. души.

АРД отбелязва, че всичко това би могло да разтресе основно традиционния пазар на диетични продукти. "За компаниите с бизнес модел, насочен към пациенти с наднормено тегло, инжекциите за отслабване определено представляват конкуренция", коментира Рисе.

Според германската обществено-правна медия активната съставка семаглутид може може да се използва и при заболявания на бъбреците. Възможно е след това да бъдат необходими по-малко диализи на пациенти.

Поглед към бъдещето: масов продукт?

"Ако здравните каси решат да покриват стойността на лекарствата, Вегови и Оземпик имат потенциал да станат масов продукт", прогнозира Рисе. Няколко големи здравни каси, които не пожелаха да бъдат назовани, заявиха, че следят внимателно резултатите от медицинските изследвания на инжекциите за отслабване.

Автор: Ане-Катерин Бек АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Aлфа Bълкът

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ценности":

    Русофилите сте слаби пораду 3 причини:
    1. Няма какво да ядете.
    2. Поркате по 1 кило ракия.
    3. Редовни клизми ви правят от Кремъл.
  • 3 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ценности":


    "В началото на октомври шефът на бизнеса в САЩ Джон Фърнър обясни, че потребителите, използващи инжекции за намаляване на апетита или лекарства срещу затлъстяване, купуват по-малко храна."

    Сигурно заради инжекциите е този спад. А не заради масовото обедняване на хората. Инфлацията изобщо не беше голяма, така ли? Да ги заключват като животни и да им спират икономиките заради преувеличен грип. И след това да се отказват от евтини ресурси и енергия и да подаряват милиарди на НЕсъюзна държава във война, че американски корпорации имат интереси там.

    Иначе не е зле хората да заприличат отново на хора, а не на прасета и бизони. Да не забравяме, че всеки човек си имам определена калорийна нужда. Всяка калория над това, водеща до затлъстяване, носи със себе си допълнителен енергоразход за производство, въглеродни емисии, опаковки-замърсители и т.н. Всеки затлъстял и боледува от разни болести - т.е. е в тежест на икономиката. Хубаво е да има такса наднормено тегло заради горните проблеми.

  • 4 доцент задочник

    8 0 Отговор
    Абсолютно същото се отнася и за цигарения бизнес - забрана на тютюнопушенето води до спад в продажбите.... Да не говорим за веселите картинки по опаковките с цигари - съвсем отделна тема как и колко влияят !!!
  • 5 1302

    9 0 Отговор
    На Великден пухкава дама излиза от храма "Александър Невски".
    До вратата седи цигане, протяга ръка и проси:
    - Госпожо, подаите нешо, не съм ял от 3 дни.
    Дамата въздъхва тeжkо:
    -Каква воля.
  • 6 Нова

    5 3 Отговор
    Аз ям в неограничени количества плодове. Сега имам под ръка грозде, ябълки, круши и портокали. Ям поне по килограм- два на ден. Също краставици и домати. И зехтин, маслини, непастьоризирани. Дояждам с яйца, месо. И съм 60 кг. Без спорт и физическо претоварване. Който си бие инжекции за апетита, не знае какво да яде. Яде се жива, натурална храна и се дояжда с протеини и натурални нерафиниеани мазнини. Без никакви ограничения! Всичко изкуствено с времето ще ги разболее
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФЕН

    5 0 Отговор
    Стакмистика на статията ....може би с цел реклама за препарата! Кйто е живял в сев.Америка и на запад знае какви са оборотите на спомената верига ....тези наколко милиона пациенти са дневния оборот на веригата.И днес на запад се купува отграмни количества храна и 40-60% се изхвърля от домакинствата преди и сега ! Те проста не са били в комунизма скоро а тяхната депресия от 19 век. се размила в главите им. Направете си справка с изхвърлената храна като хиляди тонове и това е екологичен проблем ! Другиу фактор е инфлацията ....вина ги след трус човек намалява дребните житейски разходи ...под инстинк за съхранение.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.