Last news in Fakti

18 Юни, 2021 14:51 1 691 11

Искат часове по финансова грамотност в училищата

  • финансова грамотност-
  • кнсб-
  • ученици-
  • училища

Едва 1/3 от българите имат финансова грамотност, но са на последно място по дигитални умения и компетентност

Искат часове по финансова грамотност в училищата - 1
Снимка: БГНЕС

В българските училища има около 1800 дейности и няма избрана дори извънучилищна дейност по темата "Финансова грамотност". Това отбеляза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители по време на пресконференция "Повишаване на финансова грамотност и икономическа култура на ученици от 5 до 10 клас в българските училища", провеждаща се днес в столицата.

Тя е категорична, че има само няколко часа в образованието между 5 и 10 клас, които не са достатъчни и с тях не може да се постигне ефект. "Това означава, че темата "Финансова грамотност" и застраховането не стоят в социалната, трудовата, семейната среда, което е неприемливо от гледна точка на едно общество", смята Такева. Тя отправи апел да се включи темата, тъй като вече в системата има лектори.

От своя страна проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия в Свищов добави, че проектът е значим за българското общество. 150 учители от 5 региона на страната са обучени във финансова грамотност, като се очаква те да мултиплицират своите знания сред учениците и учениците, поясни тя.

Божинова поиска младите хора да придобиват във възможно най-ранна възраст умения във финансовата и икономическата грамотност. Трябва да има познания за пенсионните фондове, за социалните фондове и други, категорична е ректорът.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи данни на Европейския съюз, според които едва 1/3 от българите имат финансова грамотност, но са на последно място по дигитални умения и компетентност.

Той отбеляза, че трябва да се мисли за друга нагласа към "числата в училище" и отношението на учениците към тях.

Последните години с рязкото и агресивно настъпване на бързите кредити се получи негативен ефект в реалния бизнес. Все повече предприятия казват, че не могат да излязат на светло, тъй като работниците им поставят условия да не бъдат наети официално, тъй като имат бързи кредити. Това е много притеснително, тъй като е свързано с правата на хората - смята Димитров.

Председателят на КНСБ предсказа, че дигиталната валута ще стане факт след години, затова трябва да се изучава отсега от новите поколения. В тази връзка КНСБ поиска развитие на много нови проекти, свързани с добра финансова грамотност. Янка Такева уточни, че все пак трябва да се акцентира и върху заплатите на учителите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    14 1 Отговор
    Побъркаха учениците от голям обем информация за зубрене, поднесена по неподходящ сух начин. Недостатъчно е обучението в логично разсъждаване, иноваторство и широк мироглед.
  • 2 русенец

    15 3 Отговор
    И защо ви е? Децата да разбират, че да работиш за минимална заплата няма смисъл, защото разходине са ти два пъти повече и директно да се изнасят? То не, че не го правят , де!:))) Научете ги да пишат, да четат, да мислят, да разбират. С финансите ще се оправят! То пари да имаш, все ще намериш как да ги изхарчиш.
  • 3 asd

    13 2 Отговор
    "и застраховането"

    В Тикволандия няма такова нещо. Има някаква измама/рекет която наричат така.
    За справка " катастрофиралия край Своге автобус" и "застрахователя".
    Та идеята на тиквите-застрахователи е да не плащат нищо докато не ги осъдят.
  • 4 осемдевет

    12 0 Отговор
    Първо на азбука, после на правопис и чак тогава на финанси.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Бай Вълчан

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "осемдевет":

    Точно. Децата не знаят да говорят и пишат, става нещо като не са купували, а те искат да продават.
  • 6 серес

    4 0 Отговор
    Тази още жива ли е че и синдикат. Да и сменят по често памперса!
  • 7 боко ПКП

    6 1 Отговор
    Прости ученици след това прости политици!
  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    В тези часове ще набиват в главите на децата, че цял живот трябва да се кланят само и единствено на парите.
  • 9 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "осемдевет":

    Азбука, правопис, смятане, история и тогава финанси.
  • 10 Гост

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Трябва да има познания за пенсионните фондове, за социалните фондове и други, категорична е ректорът. >>>> Има си икономически училища за такава материя.
  • 11 Тази Такева

    6 0 Отговор
    е столетник -рекордьор. Че пък и синдикален деец . Затова ни е такова и образованието - дипломират се неграмотни.