24 Юли, 2024 09:21 1 562 7

САЩ планират намаляване помощта за Централна Азия

  • сащ-
  • азия

През 2025 година тя ще е с 10% по-малко

САЩ планират намаляване помощта за Централна Азия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ планират да намалят финансирането на помощта за страните от Централна Азия през 2025 г., въпреки декларираните намерения за развитие на връзките с региона. Това призна Анджали Каур, заместник-помощник-ръководител на Агенцията за международно развитие (AID), която е част от Държавния департамент.

„Заявката за бюджет на администрацията на САЩ за фискалната 2025 г. е 176 млн. USD. Това е 18,9 млн. USD, тоест с 10% по-малко, отколкото беше отпуснато през фискалната 2023 година", се казва в текста на встъпителното ѝ изказване, подготвено за изслушвания в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

В същото време Каур отбелязва, че за Южна Азия, с изключение на Афганистан и Пакистан, изпълнителната власт на САЩ изисква 480,2 млн. USD през фискалната 2025 г. Това е с 18,2 млн. USD (4%) повече от преди отпуснати от федералния бюджет през фискалната 2023 г., уточнява представител на USAID.

Помощник-държавният секретар по въпросите на Южна и Централна Азия Доналд Лу заявява на същото изслушване, че „приоритет номер едно на САЩ в Азия е изграждането на партньорства в регионите на Индийския и Тихия океан“. " Нашият приоритет номер две е да надградим взаимодействието, което се състоя миналата година между президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на централноазиатските държави на срещата на върха в Ню Йорк“, твърди Лу. Според него в Централна Азия има „ожесточена конкуренция от САЩ с Китай и Русия“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    7 0 Отговор
    Украйна нали беше в Азия?

    Коментиран от #2

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дън":

    За средностатическият Реднек е там !
  • 3 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ТЪПО ---РЕГИОНЪТ Е "ОТГОВОРНОСТ " -НА БРИТАНСКАТА ГАДОСТ --- ОББАЧЕ РФ ИЗБИ ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ОТ ИЗПОЛЗВАНИТЕ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ ПЛАТЕНИ БАНДИТСКИ ФОРМИРОВАНИЯ ОТ МИ-МИ-МИ-МИ - 5;6;7;8 !?!?!?!?---ЩЕ ГО "ДУХАТЕ " БРИТИ - ИДВА ВАШИЯТ РЕД !?!?!?
  • 4 горски

    4 0 Отговор
    Тази статия да се чете-купуваме бъдещи политици ,които да прокарват нашата политика....
    Вкуса на тази манджа да ви е познат.....
  • 5 Амчи да, там

    3 1 Отговор
    краварската демокрация не вирее много...
  • 6 Поредна помия!!!

    2 2 Отговор
    Колко е дълга на САЩ? Щели да помагат крадците живеещи на гърба на света!
  • 7 Министерство на „Х“алтурата

    2 0 Отговор
    Превод на "САЩ планират намаляване помощта за Централна Азия през USAID".
    Накупили са хората, които им трябват и за това намаляват сумата за подкупите.
    USAID е точно такава американска програма и през нея може да видите по държави на колко човека се плаща за да работят за САЩ.
    За Азия сумите са между 1 и 4 млн. на година на човек в зависимост от поста му в държавната структура.