Last news in Fakti

2 Август, 2022 10:14 2 028 9

От октомври КНСБ иска 800 лева минимална работна заплата

  • кнсб-
  • минимална заплата

1 267 лв. са нужни за издръжка на един работещ у нас

От октомври КНСБ иска 800 лева минимална работна заплата - 1
Снимка: Нова ТВ

КНСБ предлага на служебното правителство още през октомври минималната работна заплата да достигне 800 лв. с втората актуализация на бюджета. Проучване на синдикатите и ИССИ показа, че нетният месечен доход за издръжка на живота за 1 работещ, живеещ сам, е 1 267,53 лв.

„През последното 3-месечие се наблюдава продължаващ ръст на издръжката на живота. На годишна база имаме нарастване с 18,5%. През второто 3-месичие имаме затихващи темпове. Наблюдаваме нарастване на дела на лицата, които са се осигурили на доход под издръжката на живот”, каза в студиото на „Здравей, България” Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукча

    20 0 Отговор
    от 90те насам тези с другите синдикати за никакъв чеп не стават.
  • 2 Всеки народ си заслужава управниците

    16 0 Отговор
    Скоро 80-те процента ще са на минимална заплата заедно с онова в пликчетата. Просто няма да има пари за в пликчетата.
  • 3 МмммА

    17 1 Отговор
    От тая минимална рз само осигоровките се вдигат и тея които са на помощи печелят/ познайте кои са/
  • 4 Умник

    10 5 Отговор
    Какви 800, дай направо да е 8000лв, щом само с искане става. Всеки икономист който чуе за увеличение на МРЗ по време на криза е с една стъпка по-близо до язвата. Увеличение на МРЗ води само до фалиране на малки и средни бизнеси, увеличаване на сивата икономика и ускоряване на инфлацията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тикви продажни

    5 0 Отговор
    КНСБ лидерчето в борда на к.к. Албена, под кой чадър сметна сумата от 800 лева???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ОБЕКТИВНИЯ

    7 0 Отговор
    Минималната заплата поне 1000лв.Иначе става : "НИЩО АМА ОТ СЪРЦЕ" Заплатите трябва да се вдигат по - често и по малко! Така ще се завърти икономиката!
  • 9 безпартиен

    0 0 Отговор
    За кого ги искат тези заплати-за работещите в частния сектор или за тези получаващи я от държавния или общински бюджети?Не разбрахте ли,че всяко увеличение административно на минималната заплата утежнява още повече положението на частните предприемачи,особено тези в средния и дребен бизнес и само осигуряващите се!Те са тези които плащат данъци и осигуровки РЕАЛНО за да издържат 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил."бюджетници",над 650 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.ц.гани без образование,без професионална подготовка и без трудови навици!Защо нито един работещ в частния сектор не протестира за по-високи заплати?Защото ако не му харесват заплатата и условията на труд,напуска и си търси по добра работа!Тези проф съюзи се издържат единствено от работещите в бюджетната сфера ако си плащат редовно членския внос!