25 Юли, 2024 21:47 7 095 10

Трайна промяна в потребителските банкови разплащания

  • разплащания-
  • карти-
  • бнб-
  • данни

С всяка изминала година расте броят на плащанията с карта

Трайна промяна в потребителските банкови разплащания - 1
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. са били извършени 480 млн. броя транзакции на обща стойност 34 млрд. лв., сочат данните на БНБ. За сравнение през 2022 г. Са извършени с близо 100 000 броя по-малко картови разплащания – 375.5 млн. на стойност 24.9 млрд. лв.

Скокът в броя на картовите разплащания е драстичен за последното десетилетие. През 2014 г. са били реализирани едва 65.2 млн. броя на обща стойност 4.5 млрд. лв. Основната причина за това са бурните иновации в областта на разплащанията, задвижена от финтех компаниите. Най-голямата иновация за този период е възможността да платиш сметката си не с карта, а с телефон или дори вече с часовник.

За последните 10 години над два пъти се е увеличил и броят на ПОС терминалите – от 75 600 на 145 000 броя.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вече си се излъгал

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "Студопор":

    Разликата между безкешовото плащане до цифровата валута е колкото от айряна до мастиката.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 15-годишен напушляк

    7 32 Отговор
    Електронни пари, това е бъдещето!
    Кеш плащат само копейките, необразованите, лузърите и тук-там някой потомствен комунист-пенсионер.

    Коментиран от #9

  • 5 Коментатор

    11 21 Отговор

    До коментар #2 от "Вече си се излъгал":

    Разликата от каишката до оковите е стремежът към крайния резултат!
    Първоначално даваш свобода в рамките на каишката, а когато "домашният ви любимец" свикне с каишката и дори започне да "разправя" навред колко е удобно с нея (как няма нужда да се търсят взаимно със собственика), то следващата стъпка е да пробвате окови на вашия "любимец", понеже каишката е с твърде голяма свобода за него, която вие НЕ приемате (ако първо не свикне с яденето на насекоми, със забрана на повече пръцкане от допустимото, с джафкане на когото му наредите и т.н.)!!!

    Колкото повече ми обясняват, че ползването на карти в магазините е новото нормално (както обясняваха за еднократната пластмаса, докато не напълни океантие), толкова по-често се стремя да тегля кеш, на пук на тия които искат да следят робите си!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Калбо

    6 21 Отговор

    До коментар #4 от "15-годишен напушляк":

    Има хора които предпочитат парите им да са в тях например като си вземеш заплата и ги сложиш в личната си каса
    А когато са електронни държавата може да те манипулира като не слушаш ще ти замрази парите дори и които си спестил няма да можеш да си вземеш парите много приказваш срещу властта и ти замразяват парите не е въпросът дали си комунист или син или зелен
  • 10 Банкстер

    4 23 Отговор
    Плащайте с карти. Бъдете модерни. Кешът е за неграмотни селяци. Ще ви припомня - преди 20 г. банков превод беше 0.20 лв., нямаше такса за подръжка на сметка, теглихте от банкомат или безплатно или с такса до 0.15 лв. И ви давахме скромна лихва с/у парите ви при нас. А сега? Месечната такса, само за да имате сметка, такса за внасяне, такса за теглене, преводът варира от 1.2 до 7 лв., а плащането с карта, струва на всеки от вас поне 2%. Е, ние го вземаме от търговците. А те откъде ще го вземат - сещайте се. Как се сварява жаба?