Last news in Fakti

14 Април, 2013 15:44 1 552 3

Забраната за пушене свила продажбите на цигари с 3-4%

  • цигари-
  • забрана

Забраната за пушене у нас е свила продажбите на тютюневи изделия с 3 до 4%. Това показват данните от направения анализ от "Индъстри уоч" за пазара на тютюневи изделия.

В други страни от Европейския съюз, в които е въведена подобна забрана, продажбите на цигари падат с 4-11% в месеците непосредствено след влизането на ограничението в действие.

Според данни на Евростат цените на цигарените изделия са се повишили с около 6% през 2012 г., като процесът на постепенно увеличение на цените се запазва и през първите месеци на тази година. В същото време, в България средно цените не се променят сред изделията с най-висок пазарен дял.

През миналата година цените на 24 от най-продаваните 30 асортимента остават непроменени спрямо предходната година. Ценовата динамика обаче е по-различна сред по-малко популярните асортименти, сред които има отделни случаи на агресивно намаление на крайната цена с над 7% през 2012 година.

Поевтинели са 18 от 100 най-продавани изделия, като до голяма степен това се дължи на един от участниците на пазара. Вероятно това е стратегия за по-бързо разширяване на пазарно присъствие и налагане на относително нови и непознати марки.

В България през последните години се наблюдаваха значителни промени на пазара на тютюневи изделия. Средната ефективна акцизна ставка за цигарите се повиши около 4.6 пъти за периода 2005-2013 година. В резултат, средните цени на цигарите за периода от края на 2004 година до момента са нараснали 3,3 пъти.

Същевременно, в сравнение с 2008 година, държавата събира едва 7% повече приходи, при двукратно увеличение на акцизните ставки за периода - заради 45% спад в обема на обложените цигари в продажба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпчо

    1 0 Отговор
    ниама спад има качак - в Македониа са 1 лев а тук 5 - алчни управляващи че пуша качак и не ма е на к... .
  • 2 румбо

    0 0 Отговор
    Повече пушат пущините!Тъпчат гилзи с някакви качаци и кадят на поразия.Вони ужасно,ама какво да ги правиш.
  • 3 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Глупости. Не се е свила продажбата заради забраната а заради високата им цена. Те сами си го набабаниха защото като вдигнаха цените на цигарите сега хората си купуват направо тютюн или цигари от турците при които цените са наполовина.Но то явно това е идеята защото все някой стои зад този нелегален бизнес нали?