Last news in Fakti

19 Март, 2013 17:02 3 532 3

Кметът на Ню Йорк иска да скрие цигарите

  • ню йорк-
  • майкъл блумбърг-
  • забрана
Кметът на Ню Йорк иска да скрие цигарите - 1
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е поддръжник на здравословния начин на живот. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг предложи да се приеме закон, забраняващ излагането на пакети, кутии и стекове цигари по рафтовете, витрините и касите на магазините, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Ако забраната за демонстриране на тютюневи изделия бъде въведена, клиентите ще могат да получат папироси, само ако специално попитат продавача. Самите пачки ще се съхраняват под касата, зад преграда или в отделно помещение на магазина далеч от погледите.

Според кмета Блумбърг забраната ще изолира от изкушението онези, които се борят с вредния навик, и няма да подсеща младите хора, които още не са пристрастени, да пробват. Предложението ще се обсъжда в Градския съвет на Ню Йорк и, ако бъде прието, забраната ще стане първата по рода си в САЩ.

Майкъл Блумбърг, който е начело на градската администрация на Ню Йорк от 2002 г., вече наложи редица мерки, подкрепящи борбата с тютюнопушенето. През 2010 г. в мегаполиса бе утвърден закон, забраняващ да се пафка по площадите, в парковете и на градските плажове. Кметът предостави лични средства в размер на няколкостотин милиона долара за тази здравословна кауза.

В резултат през 2011 г. като пушачи в Ню Йорк се определят 14,8% от населението спрямо 21,5% през 2002 г. Въпреки това според официалната статистика средно 7000 души годишно умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Неотдавна друга инициатива на Блумбърг, продиктувана от грижа за здравето на съгражданите му, обаче се провали. Забраната за продажба по улиците и в заведенията за хранене на сладки напитки в големи разфасовки, приета през 2012 г., беше отменена преди да влезе в сила от март 2013 г. Съдът, отменил забраната, я определи като „избирателна и несъстоятелна“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дс

    0 0 Отговор
    Ебати шибания хипокрит
  • 2 Непушач

    0 0 Отговор
    Уникални тъпаци
  • 3 Гостът

    0 0 Отговор
    Браво, а след 10 години и в българия, но дотогава трябва да пропуши още 1 поколение !