7 Март, 2015 17:07 2 076 2

Ситуацията в цялата страна остава сложна заради снежното бедствие

  • ситуацията-
  • цялата страна-
  • сложна-
  • снежното бедствие-
  • електрозахранване-
  • пожарникари-
  • спасители-
  • полицаи-
  • пътищата

Стотици населени места са все още без електрозахранване, военни подразделения помагат при разчистването та пътищата

Ситуацията в цялата страна остава сложна заради снежното бедствие - 1
Асеновград е една от общините, където обстановката и изключително трудна. Снимка: БТА

Ситуацията в почти цялата страна остава сложна заради обилните снеговалежи и снегонавяванията. Стотици населени места остават без електозахранване. В разчистването на пътищата се включиха и военни формирования.

Пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 200 сигнала за произшествия, съобщгиха от пресцентъра на МВР.

Най-тежка остава обстановката на територията на Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Пловдив.

По данни на Централния оперативен щаб, свикан със заповед на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Николай Николов, оперативната обстановка в страната продължава да бъде усложнена. Въведени са плановете за действие при извънредни ситуации на пожарните служби в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Пловдив. До момента силите и средствата на Министерството на вътрешните работи са участвали в локализирането и ликвидирането на над 200 сигнала за произшествия.

Основната част от постъпилите съобщения са свързани с паднали дървета и нужда от издърпване на закъсали автомобили. Продължава обявеното бедствено положение на територията на област Смолян и община Ардино. Бедствено положение е обявено и на територията на област Кърджали. Няма данни за пострадали и бедстващи хора.

Над 150 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в области на Югоизточна България
 
Дружеството продължава дейностите по нормализиране на електроснабдяването във всички райони, засегнати от тежката метеорологична обстановка. Ситуацията е усложнена поради обилния снеговалеж и затруднения достъп на много места.
 
Към 13:00 часа предимно в планинските области на Югоизточна България цялостно или частично имат проблеми със захранването. Най-тежко засегнати са области на територията на Родопите: Смолян, Кърджали и Хасково, за които днес е обявен най-високата степен за опасно време – червен код. Също засегнати са области Пазарджик и Пловдив, за които е в сила оранжев код.
 
Причината за авариите е усложнената обстановка вследствие на обилен снеговалеж и виелици, придружени на места с бурен вятър. Като резултат в някои общини е обявено и бедствено положение. Допълнително затруднение за екипите на дружеството са затворените пътища. В редица райони има паднали дървета, вследствие на което са скъсани въздушни електропроводи. Счупени са общо над 30 стълба от електроразпределителната мрежа, включително и железобетонни.
 
В някои общини като Велинград, Стамболийски, Калояново, Баните, Рудозем, Златоград, Крумовград, Момчилград, Ардино ситуацията с електрозахранването остава допълнително усложнена поради изключване на подстанции, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). EVN България оказва съдействие на ЕСО за възстановяване на схемите и в тези райони. Към 13:00 ч. общо 12 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в посочените области остават без захранване.
 
В област Пазарджик засегнати са планинските райони на Велинград, Белово и Пещера. Района на община Велинград остава без захранване поради отпадналата подстанция „Велинград“ на ЕСО. EVN България е ангажирала 36 свои екипи в цялата област
 
В цялата област Смолян беше обявено бедствено положение. Все пак екипите на EVN България  - 26 на брой, с подсилен състав, успаха да възстановят електрозахранването за редица селища. Към момента по всички аварирали електропроводи се работи. С нарушено електрозахранване остават районите на Смолян, Рудозем, Баните, Мадан, Златоград.
 
Военнослужещи от военно формирование 28 330 – Смолян помагат за разчистване на пътищата в област Смолян. Днес от 12.30 ч. с роторен снегорин те започнаха да разчистват пътя Смолян – Пампорово, както и пътищата в проходите Пампорово и Превала. Военнослужещите от Сухопътните войски се включиха в действията в помощ на населението по искане на областния управител на Смолян Недялко Славов. Поради обилния снеговалеж в областта е обявено бедствено положение. Военните формирования на Българската армия поддържат готовност за оказване на помощ при необходимост и в други населени места.

Критична остава и обстановката в област Кърджали, където в районите на Ардино, Крумовград и Момчилград продължават дейностите на ЕСО по възстановяване на авариралите 4 подстанции. Без електроснабдяване остават редица селища, включително и малки махали.
 
В област Хасково ситуацията също остава усложнена за момента. Общо 28 групи са на разположение в областта.
 
На територията на област Пловдив основните аварии са също по  планинските части. Редица населени места остават без захранване поради отпадането и тук на 2 подстанции на ЕСО - „Пясъчник“  и „Нови Кричим“. Тук също EVN България оказва съдействие на държавния системен оператор за включване на схемата.
 
Над 150 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в районите с аварии. Екипите са оборудвани със високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти.
 
За по-добрата координация на възстановителните дейности в EVN България функционира Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти. Дружеството е в повишена готовност и поради продължаващия към момента обилен снеговалеж.
 
Обилният снеговалеж през изминалата нощ предизвика многобройни повреди по електроразпределителната мрежа и в Североизточна България. Начупените дървесни клони и обледяванията от тежкия мокър сняг скъсаха множество проводници и начупиха изолатори. Към 12:00 часа без електрозахранване са около 200 населени места в областите Габрово, Велико Търново и Търговище.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи също спешно мобилизира всички налични аварийни екипи за отстраняване на повредите. Екипите са снабдени с високопроходима техника и са напълно оборудвани за работа в усложнени зимни условия.

Поради продължаващия снеговалеж възникват нови повреди и електропроводи, по които вече са отстранени аварии, изключват повторно.

В резултат на влошените метеорологични условия е затруднен регулярният отчет на консумираната електроенергия в селата Пчелище, Церова Кория, Рашевци, Клъшка река, Вилари, Сеймени, Цеперани, Пирамидата, Бижевци, Пъровци, Дедина, Лазарци, Дединци, Бяла река и Горско Калугерово на територията на област Велико Търново и в селата Боаза, Стоките, Гъбене, Ловни дол, Младен в област Габрово. Компанията е създала организация отчетниците да посетят повторно тези села на 12 март, за да засекат показанията на електромерите.

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължават да работят. Компанията има готовност, при усложняване на обстановката, да мобилизира допълнителен ресурс от квалифициран персонал и техника, който да бъде насочен към районите с голям брой повреди.

Днес от 19 ч. до 7 ч. на 8 март поради усложнената метеорологична обстановка се ограничава движението по  всички третокласни пътища в областите Смолян и Кърджали, съобщиха от АПИ. Забраната е за всички видове моторни превозни средства. Шофьорите, на които им предстои пътуване в този регион могат да пътуват по първокласната и второкласната пътна мрежа.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за утре - 8 март, е за постепенно намаляване и спиране на снеговалежите. "Оранжев" код за опасно време е определен в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. "Жълт" код за потенциално опасно време с валежи от дъжд и сняг е обявен в 8 области Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.
27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балчик

    0 0 Отговор
    А ние се молим за сняг в Балчик,от години няма сняг при нас.
  • 2 Али Бабата

    0 0 Отговор
    @@@@2
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове