Last news in Fakti

12 Март, 2015 11:37 1 684 3

Има ли държава, пита опозицията

  • снеговалеж-
  • държава-
  • пита-
  • свлачища

Лиляна Павлова предупреди, че в скоро време са възможни свлачища, срутища и повишаване нивата на реките

Има ли държава, пита опозицията - 1
Снимка: БТА

Опозицията поиска днес управляващите да отговорят на въпроси за бедственото положение, което продължава вече почти седмица. Хиляди са блокираните в Южна България, стотици селища са без ток. Вицепремиерът Меглена Кунева и министрите Теменужка Петкова, Лиляна Павлова и Ивелина Василева отчетоха взетите мерки. Лиляна Павлова предупреди, че в скоро време са възможни свлачища, срутища и повишаване нивата на реките.

Депутатът от ДПС Салиха Емин подчерта, че от доста места са получили информация, че за почистването на пътищата е организирана неподходяща техника и бедстващите общини сами не могат да се справят със ситуацията. По думите му „у всеки се е наложило усещането, че мерките, които се взеха, не бяха достатъчни”.

Повече от 7 дни

гражданите си задават въпроса - има ли държава.

Има места в страната, където гражданите са лишени от медицински грижи, хляб и вода, заяви Дора Янкова от „БСП лява България”. „Може ли да кажем и да отдадем всичко на природната стихия? Можем ли да прехвърлим отговорността за стихията от местните власти на НС и МС? Какво щяхме да правим ако преспите бяха блокирали цялата държава? Ние питаме, защото хиляди български граждани чакат отговор на въпросите“, посочи Дора Янкова.

Вицепремиерът Меглена Кунева защити действията на кабинета и посочи: „Веднага имахме свикване на Националния кризисен щаб. Дирекциите на МОСВ, МВР разпоредиха да се информират областните управители и кметове за предстоящата обстановка. Ще можем да сравним какво е било в генералния план, местния и да можем да отчетем дали действително са направени както трябва и сме изпълнили точка по точка. Задвижването на кризисния щаб стана още на шести март”.

Моята политическа оценка е, че правителството се справи с координацията при снеговалежа, подчерта Кунева.

Последиците от мартенските бури тепърва предстоят да бъдат анализирани. Борбата с последствията от тази природна стихия тепърва предстои, заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. „ Тя ще нанесе трайни инфраструктурни щети и на хората, които живеят в тези региони. Все още има десетки хиляди граждани, които са без ток, вода, достъп”, заяви тя.

Павлова посочи, че усилията на държавата са били положени към най-нуждаещите се, да няма хора, които да нямат достъп до лекарства, вода. „Поуките от създалата се ситуация, тепърва ще видим какви са щетите. Убедена съм, че заедно трябва да обединим своите усилия, какво повече можем да го направим и как”, подчерта министър Павлова.

На 7 март 2015 година, съгласно информация на електроенергийния системен регулатор 44 са авариралите електропроводи, в края на деня 9 от тях са поправените. Подстанциите, които са аварирали са 15. По данни на електроразпределителните предприятия без електричество на 7 март на територията на EVN са 890 населени места -184 800 абоната. Работят 156 аварийни екипа за отстраняване на повредите. На територията на ЧЕЗ има 264 населени места без ток - 86 745 абоната. На територията на Енерго-Про - 25 населени места. Това отчете от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й на 11 март 10 са авариралите електропроводи, до края на деня 3 електропровода са възстановени. В района, обслужван от EVN нямат ток 423 населени места и над 67 000 абоната. На територията, обслужвана от ЧЕЗ вече няма места без електричество захранване. „Във вчерашния ден 407 са населените места без електрическо захранване“, обясни тя.

Към днешният ден на територията, обслужвана от EVN 393 населени места са без ток или над 57 000 абоната“, обясни Петкова. Тя съобщи, че

общо над 660 екипа работят за възстановяване на електрозахранването

и изрази надежда, че „до края на деня, ако имаме достъп до подстанция Ардино”, хората ще имат ток.

Това което се случи този март не се е случвало от 50 години насам, каза още вицепремиера Меглена Кунева на изслушване в Народното събрание.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че разбира притесненията за състоянието на „Мини Марица Изток“, но институциите са реагирали максимално бързо и адекватно. „Още на 6 март във връзка с предстоящата обстановка сме изпратили писмо до „Мини Марица Изток“ за червеният код“, посочи Петкова. Според нея към настоящия момент мините работят нормално, както и тези, които се намират в Родопите.

Министърът на енергетиката бе категорична, че екипите на ЕСО ще останат на място до пълното възстановяване на електрозахранването в засегнатите региони. В момента на място работят 660 човека, включително и 32 екипа на ЕСО. "Министерството на енергетиката предприе всички необходими действия за овладяване на критичната ситуация в страната. Аварийните екипи работят вече шести ден без прекъсване.“, допълни още тя.

При такава бедствена ситуация имаме общински, областен и национален кризисен щаб. Моят ангажимент е да направя всичко необходимо областните пътни управления, да извършват необходимите действия по почистване на пътищата. Моят ангажимент беше да видя дали екипите работят, има машини, отчете Лиляна Павлова.

Павлова добави, че в Кърджали са видели, че машините са недостатъчно и координацията не е била добра. „Не съм министър на бедствията, отговарям за републиканската пътна мрежа. Където се обърнаха към нас, изпратихме допълнителна техника и апаратура”, подчерта Павлова.

Тя поясни, че пренасочваното е било приоритизирано спрямо броя население, а специално за Джебел, Кърджали не е имало искане към АПИ за допълнителна техника. Павлова увери, че при искане, ще бъде изпратена такава.

Павлова предупреди, че в районите, по пътя Девин – Кричим, както и в региона на Чепеларе, е възможно да се активизират свлачища.

Очакваме свлачища, срутища, повишаване нивата на реките,

предупреди Лиляна Павлова.

„Държавата е тук, държавата е на мястото си, важното е да намерим усилия как да работим по-добре, а не просто да критикуваме. Ако отидем заедно, нещата изглеждат различно, когато видиш тези преспи”, подчерта министър Павлова.

Екоминистърът Ивелина Василева посочи, че в МОСВ ежедневно се следи състоянието на водите, а при проблем се актвира работата на 24 часовото оперативно звено, предупреждават се и всички институции.
 
„Необходимо е да мислим за това какво ще се случи при пролетното снеготопене. В момента обстановката продължава да е усложнена при Марица, Тунджа и Арда”, заяви тя и уточни, че при р. Марица при Свиленград е обявен код оранжев, а същото се отнася за р. Тунджа при Елхово като се очаква да се запази тенденцията за понижение.
 
„Повишено внимание имаме и за водосбора на р. Арда. Предприехме спешни и приехме пакет от действия, които трябва да бъдат предприети незабавно от институциите”, каза още министър Василева.

От ДПС не сме и няма как да сме доволни от това, което чухме и видяхме днес, а и в последните 7 дни. Това заяви депутатът от ДПС Мустафа Карадъйъ във връзка с изслушването на вицепремиера Меглена Кунева и министрите Лиляна Павлова, Теменужка Петкова и Ивелина Василева за ситуацията в засегнатите райони от бедствията.

„Разбрахме, че министрите са били загрижени, но това не е достатъчно”, посочи той и добави, че са нужни ефективни действия, което е липсвало в последните 7 дни. „Разбрахме, че министрите не познават Родопите”, подчерта Карадъйъ. Той се обърна към председателя на парламента Цецка Цачева и заяви, че с процедурни техники и в нарушение на правилника, се е опитала да претупа тази важна тема. „Бедстващите хора и местната власт искат да разберат какво прави държавата в такива ситуации и какво да очакват при бъдещи такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    3 0 Отговор
    КОРАБА ПОТЪВА И НИЕ РЪКОПЛЯСКАМЕ
  • 2 Wow

    3 0 Отговор
    И без да го казва е ясно, че след тези обилни снеговалежи ще има такива последствия. Но въпроса е колко са некомпетентни всички в тези министерства и как 6 дни не могат да изчистят пътя до южни населени места. И поне малко да си признаят че имат вина но не те се тупат в гърдите колко са направили!
  • 3 Рачко Пръдлето

    0 0 Отговор
    А фесовете, като опяват че няма държава, да запретнат ръкави, да извадят милионите, откраднати от целия български народ, и да купят подходящата техника! Много е лесно да говориш, че няма държава когато не помниш собствените си грешки, а по време на тяхното управление е имало държава така ли?!
    В България отдавна няма държава, отдавна българският народ се е отрекъл от съд, прокуратура, полиция, въобще от институциите, които са само проформа. България е окупирана държава, и се държи като такава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове