Last news in Fakti

9 Април, 2015 11:42, обновена 9 Април, 2015 20:21 5 282 4

Задържаха митничари при мащабна акция на Капитан Андреево

  • капитан андреево-
  • акция-
  • митничари-
  • нап-
  • митници-
  • контрабандните цигари-
  • контрабанден канал-
  • митничари

Апелативният съд в Пловдив остави окончателно в ареста товарачите на камиона с контрабандни цитари и заместник-шефът на първа митническа смяна , шофьорът на камиона - турски гражданин. На ГКПП Капитан Андреево проверяват превозните средства, влизащи от Турция в България

Мащабна акция за пресичане на контрабандата се провежда на ГКПП Капитан Андреево. Има задържани митничари, за което първи съобщи Факти.бг. Това са Христо Палазов и Юри Гудев.

Христо Палазов е също от т.нар. Хасковска група. Той бе задържан още когато се разкри контрабандния канал за цигари през ГКПП Капитан Андреево и след 24 часа бе пуснат от ареста. Палазов бе сред 13-те митничари, които заведоха на разпит в Пловдив. От тях един остана в ареста - заместник-началника на първа смяна Димитър Ковачев. Днес е потвърдена е и мярката за неотклонение от Пловдивският апелативен съд „Задържане под стража”, взета по отношение на Димитър Ковачев. Срещу него е повдигнато обвинение по чл.282 ал.2 от Наказателния кодекс. Мотивите са, че е налице обосновано предположение за това, че е извършил деянието, в което е обвинен и опасност от извършване на престъпление.Определението е окончателно и не подлежи да обжалване.

Макар и да бе пуснат от ареста началникът на смяната Красимир Добрев също е с обвинение за помагач на Ремзи Караибрахимоглу за осъществяване на контрабанда в големи размери, като е организирал митническата смяна, за да бъде улеснено безпрепядственото пропускане на  папиросите.

Малко след 20 ч. източници на Факти.бг съобщиха, че Красимир Добрев отново е бил арестуван.

Юри Гудев бе съкратен от "Митниците" през ноември 2009 година с група други митничари, но след това бе възстановен.

Иначе пак днес по обяд стана ясно,  че заради контрабандния канал с цитарите, Пловдивският апелативен съд потвърди взетите по отношение на товарачите на хванатия ТИР в Пловдив  Атанас Петров, Николай Пещерлиев, Емил Петров, Стефан Пещерлиев и шофьорът на камиона Ремзи Караибрахимоглу мерки за неотклонение „Задържане под стража”. Срещу тях са повдигнати обвинения по чл.234 ал.2 т.2 от Наказателния кодекс. Мотивите са, че е налице обосновано предположение за това, че са извършили деянието, в което са обвинени и опасност да се укрият или да извършват престъпление. Определението е окончателно и не подлежи да обжалване.

При спецакцията на ГКПП "Капитан Андреево" се проверяват се превозните средства, влизащи от Турция в България. В операцията са включени служители на Областната дирекция на МВР - Хасково и специализираното звено за борба с организираната престъпност. Търсят се контрабандни пратки от цигари и други акцизни стоки. 

Спецакцията е разпоредена от главния секретар на МВР Георги Костов. В нея са включени служители на Главните дирекции "Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, разпределени във всички смени, както и мобилни екипи на Агенция "Митници"-София. Основната цел на операцията е противодействие на контрабандата през държавната граница. При установяване на данни за престъпления, ще се предприемат незабавни действия за доклад в прокуратурата, гласи пък официалното съобщение на МВР.

Служителите изпълняват дейности по организация на движението на моторни превозни средства и лица през граничния пункт и взаимодействат пряко със структурите на ГД "Гранична полиция".

Това става ден след като премиерът Бойко Борисов, излагайки идеята за сливане на НАП и Митниците по време на заседание на Министерски съвет, се обръща към министъра на отбраната Николай Ненчев и заявява (цитираме от стенограмата на заседанието – бел.ред.): „Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим.”

Алпийският батальон е Военно формирование 28 330 – Смолян, научи Факти.бг. Не би трябвало военни да се изпращат да борят контрабандата, но знае ли човек.

Факти.бг припомня, че след разкрития за контрабанден канал за цигари последваха арести и разпити на служещи на границата, а премиерът се закани да не остави на мира контрабандистите. Засега обаче въпросите са повече от отговорите относно поредната шумна акция на граничен пункт. Години наред се говори и пише за контрабанда, но го отнасят само ниския, и евентуално средния, ешелон на митничарите и граничните полицаи. Трудно можеш да залъжеш средния българин обаче, че няма замесени хора по висшите етажи на властта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Ама те камионите вървят на четни дати, за това ли днес е акцията понеже е нечетна?Стига с този театър Бойкооо!
  • 2 Eye scan

    0 0 Отговор
    Това е най-тарикатския коментар на соц трол за деня! Браво другар! С рутината задобряваш.
  • 3 БлБлагов

    0 0 Отговор
    Ми то не трябва да си много умен за да разгадаеш цялата схема примерно при този възстановен митничар.който вероятно пак ще излезне сух. Той си има адвокат ,който е в топли отношения с прокурор ,а прокурорът с определен съдия /съдии/. Изчаква се да се мине малко време всичко да се позабрави,след което адвокатът снася мангизи на прокурора , а той издебва кога неговия съдия е на дело и всичко е шест. После митничарът се свързва със своя човек по-нагоре и той отново е на бачкане. Останалите митничари виждат това и те заедно си образуват една кооперацийка ,с която си вадят добри парички .Снасят нагоре и никой не може да им каже копче!Просто и безпогрешно!За това преди това са се погрижили в закона да има дупчица и тя да се използва,която дупчица е дело на предвидливите депутати.
  • 4 Краси

    0 0 Отговор
    Ако митничаритеработеха съвестно, нямаше да са милионери със дъжавна заплата от 600 лева.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове