23 Януари, 2017 16:50 885 8

Петкова: ГЕРБ бе сапьор в енергетиката

  • герб-
  • сапьор-
  • енергетика-
  • таско ерменков
Петкова: ГЕРБ бе сапьор в енергетиката - 1

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова отрече да има бедствие в енергетиката, за което заговориха днес по-рано от БСП Лява България.

Според Теменжуда Петкова, ГЕРБ са обезвредили бомбите, заложени от социалистите:

Нека да бъдат спокойни българските граждани. До настоящия момент политическа партия ГЕРБ е била винаги в ролята на сапьор и сега се опитват да нагнетяват някакво обществено напрежение. Искам да им кажа, че този път в енергетиката няма да им се получи.

По отношение на твърденията за режим на тока, за източени язовири и за липса на въглища, такава опасност няма, заяви Петкова. „В тази изключително тежка и усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви Петкова.

„По отношение на това, че енергийната система е в колапс, че няма въглища, че са източени язовирите, че сме искали внос на електрическа енергия от Турция, честно да ви призная, имах усещането за по-голяма експертност, когато става дума за енергетика по отношение на колегите от БСП. Очевидно нещата не стоят точно така“, посочи тя. Според нея БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ. „Това е една нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. През 2013 г. те са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата. От друга страна България е предоставяла такава на наши съседни държави в размер на 2200 мегаватчаса. Към настоящия момент Българският електроенергиен системен оператор е поискал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, която е предоставяна на Турция и Сърбия. Тази помощ е безплатна“, коментира енергийният министър в оставка. По думите й съответната държава я предоставя, след което другата страна се ангажира да я върне. Тази помощ е безплатна. Другата държава се ангажира да я върне. Към настоящия момент Турция ни дължи такава помощ 1 800 мегаватчаса. Сърбия съответно ни дължи 800 мегаватчаса. Никой не е внасял електрическа енергия от Турция, заяви Петкова.

Обезвредихме и друга много важна бомба – финансовият апокалипсис в енергетиката. Когато поехме сектор „Енергетика“ на 6 ноември 2014 г., наличните парични средства на дружествата в държавната енергетика бяха 404 млн. лв. , заяви Петкова „Сега към този час по сметките на дружествата от БЕХ, наличният паричен ресурс е 1,113 млрд. лв. Когато някой се опитва да говори лъжи и да се заиграва със страховете на хората, то тогава нещата придобиват малко по-друг оттенък. Изрекоха се няколко неверни лъжи на т.нар. пресконференция на колегите от БСП. На първо място е абсолютна лъжа, инсинуация и манипулация е твърдението, че правителството на ГЕРБ залага бомба в енергетиката и че ГЕРБ не може да управлява сектор „Енергетика“, коментира Петкова. По думите й бомбата e „Белене“, която от БСП са заложили още през далечната 2006 г. и през 2008 г. са си поръчали оборудване за милиарди, което не са благоволили да платят. „Тази бомба трябваше ние да я платим. Бомбата обаче, не избухна така, както някои си я представяха или така както искаха да се случи, защото намерихме правилния подход и диалог с колегите от „Атомстройекспорт“, „Росатом“, с нашите руски партньори“, допълни тя.

Министърът припомни независимата оценка на МУДИС и даденият положителен рейтинг на Българския енергиен холдинг:

РА-1 със стабилна перспектива за развитие. Нека да прочетат.

Има достатъчно вода в язовирите, за да се произвежда електрическа енергия, каза Петкова. „Когато става въпрос за управление на водните ресурси, нашата работа е съвместна с МОСВ. Поддържаме непрекъсната връзка и комуникация с тях по отношение на състоянието на язовирите“, заяви Петкова. По думите й има вода, така че да се позволи производството на енергия. „Предприели сме всички действия и мерки, така че да бъде сигурна електроенергийната система“, каза още енергийният министър в оставка.

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева заяви, че липсата на компетентност и неграмотността, които по принцип са проблем, се превръщат вече и в проблем за държавата. „Искаме да благодарим на колегите от БСП, които ни дават шанса да обясним какъв е напредъкът и ходът на оперативните програми. ОП „Околна среда“ стои в техния фокус може би поради фактът, че това една тяхна историческа травма и е свързана с двукратно спиране на програмата. Първото е по времето на тройната коалиция, а второто в продължение на една цяла година от октомври 2013 г. до ноември 2014 г. по времето на правителството „Орешарски“, каза Василева. Според нея няма никакъв проблем с програмата към настоящия момент и има отворени процедури на стойност 1,3 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 незнайко

    3 1 Отговор
    А дано, ама надали! За язовирите е права. Не трябва да са пълни, защото снегът е много и може да прелеят при снеготопенето.
  • 3 кроко

    4 3 Отговор
    Обезвредихте или взривихте?! Има разлика. И къде е тая безплатна помощ, къде е тоя безплатен обяд? Въпроса не е в това, че ще се плати, а в това, че опукахте 2 милиарда за саниране, ама не давате 1 милиард за 2 атони реактора. И в същото време не за първи път се спира износа на ток през зимата като скочи потреблението. И тва при положение че промишлеността е супер умряла.
  • 4 Варна

    4 2 Отговор
    Сапьорите имат функцията не само да обезвреждат бомби, но и да ги залагат!
    Нека припомня, че тази същата преди няколко години обясняваше как няма никакъв риск Руснаците да ни осъдят за Белене.
    Това бе времето, когато Теменужка бе шеф на Държавния Финансов Контрол...
    После Борисов подписа 9 споразумения и един меморандум за създаване на нов АЕЦ Белене с Руснаците.
    Чакам когато ГЕРБ ще се разпадне и ще започне истинското разследване за проектите. Много хора ще влязат в затвора и червени и сини. Тогава ще разберете че Борисов, Теменужка и още няколко шматки са продали държавния интерес за да угодят на чужди държави. Надявам се да имаме всички възможност да наблюдаваме как Борисов, Теменужка, онзи недораслия Делянчо Добрев, Трайков и още няколко как гният в затвора до живот!
    Това разбира се важи и за няколко Червени, Сини и Жълти.
    А.. забравих и онази овца от настоящия РБ, която обиколи всички министерства и Европарламента!
  • 5 Гост

    2 3 Отговор
    Крокооооо като се дават 1 милиард за 2 реактора на каква цена ще дойде тока от там ? И на кого ще го продаваме като всички покрай нас имат собствени АЕЦ и не искат да купят скъп вносен ток, ама нали трябва да мрънкате!!!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 XXL

    4 1 Отговор
    Ха ха. ГРОБ са ГОЛЕМА работа те денонощно работят, какво ревете? Туй енергетика, саниране, магистрали за нищо ги нямат. Я магистралите как хубаво пропадат, ток няма, а санирането малелеееййй. От какво толкова сте недоволни? Я да гледате по ведро на нещата, че идват избори и да гласувате пак за ГРОБ.
  • 7 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    На най-ниската цена: примерно 44лв. за мегават, колкото е от Козлодуй. Тока от АЕЦ е най-евтиния ток в цял свят. ТЕЦ-овете са по70-90лв. за мегават, а всякаквите ВЕИ-схеми за източване на пари от НЕК са по 400-500лв. на мегават.

    На въпроса на кого ще го продаваме - на този, който има нужда. Сега на кого го продаваме, преди на кого го продавахме? Щом имаш конкурентна цена, ще си намериш и купувач. Имаш крава - пиеш мляко. Нямаш крава - пиеш студена вода. Иначе ви знам вас троловете, в землянките ни ток, ни вода, ни газ ви трябват. Ама не всички са като вас.
  • 8 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Трябва да си зададеш въпроса защо продъжаваме да плащаме скъпия ток на Американските ТЕЦ-ве, а затваряме всякаква възможност за ядрени мощности.
    Да не говорим, че предстои революция в машиностроенето, което видимо започва с изменения в автомобилостроенето, което означава че ще има много сериозно нарастване на консумацията на ток за сметка на горивата.
    Освен това е добре да се поразровиш за информация какви са преките загуби от Американските ТЕЦ-ве за НЕК. - ОТговорът е около 500 млн. на година. - Това не са измислени от мен цифри! Има ги в различни доклади публикувани в интернет пространството. А да не говорим изказването на онези кифла Бъчварова, която заяви че Борисов лично е спрял проекта за да върне България на световната политическа сцена ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове