Last news in Fakti

27 Януари, 2017 14:47 1 234 1

Смяната на властта (СНИМКИ)

  • служебно правителство-
  • служебен кабинет-
  • огнян герджиков

Министерството на образованието и науката е едно от най-важните министерства и със сигурност е най-видимото министерство в нашето общество. Това е така, защото близо един милион ученици, учители, студенти, преподаватели и учени очакват да видят какво ще направим, тъй като те са свързани с нашите решения, каквито и да са те.

Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на церемонията по приемането на поста от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Проф. Денков отбеляза, че дейността на МОН е свързана не само с България, но и с образованието на учениците от българските училища в чужбина, с нашите студенти, които учат във Великобритания, Холандия, Германия, но и навсякъде по света.

Към нашата дейност включвам и българските общности в чужбина, които искат техните деца да знаят български език и да бъдат свързани с България. Затова българската диаспора е една от нашите грижи, към която винаги трябва да имаме внимание, заяви проф. Денков.

Основната цел пред мен е запазване на енергийната стабилност на държавата и нейното нормално функциониране. Това каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов при поемане на поста от досегашния министър Теменужка Петкова.

Спокойна съм за енергетиката в следващите няколко месеца, каза Петкова и изрази задоволство, че за поста е избран човек от екипа на Министерството на енергетиката. Тя посочи, че приема назначаването на Павлов като оценка от президента Румен Радев за работата в енергетиката през последните две години и това ще осигури приемственост в сектора.

Оставям енергетиката финансово стабилна и стабилна от гледна точка на сигурността на системата, каза Петкова. Тя връчи на служебния министър доклада на Световната банка за либерализация на българския енергиен пазар.

От своя страна Николай Павлов обеща да инициира обществено обсъждане по доклада. Той декларира като приоритети запазването на финансовата стабилност на енергетиката и нейното подобряване, където е възможно, продължаването на процеса на либерализация на сектора и интензивна работа по проектите за диверсификация на маршрутите и доставките на газ.

Всичко добро, направено в Министерството на здравеопазването, ще бъде запазено и надградено. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, след като повече от половин час разговаря насаме с досегашния министър Петър Москов.

Той посочи, че с Петър Москов имат сериозни философски различия в областта на здравеопазването, което предполага сериозни промени. Семерджиев допълни, че той и екипът му държат да направят анализ и оценка на досегашното положение в МЗ и след това ще се прецени кое ще се надгради, запази или отмени.

Служебният министър на здравеопазването подчерта, че на пациента трябва да се гарантира свободен избор на лекар и лечебно заведение и само така пациентът може да бъде в центъра на здравната система. Където отиде пациентът, там ще плаща Касата, отбеляза той.

Договорният процес между НЗОК и лекарския съюз трябва да се възстанови, прекратяването му е основна грешка и той трябва да се възстанови, допълни още Семерджиев. Той увери, че отново ще се чува "гласът на колегията" и ще работи със съсловните и гражданските организации.

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви като приоритет договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата. "Надявам се с национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата" , каза служебният министър по време на приемането на поста от Зорница Русинова.

Той обяви за основен приоритет в политиката на МТСП конструктивният диалог със социалните партньори.

Гълъб Донев благодари на Русинова за постигнатото от министерството до момента и заяви, че ще има пълна приемственост в политиките и мерките.

Служебният министър на външните работи Ради Найденов определи като важни последователността и приемствеността. Трябва са бъдем единни, да сме заедно и да градим, отбеляза Найденов на церемонията в МВнР по встъпването си в длъжност. В това отношение са много важни последователността и приемствеността, коментира той.

Смяната на хората няма значение, важното е посоката да остава вярна, коментира досегашният министър на външните работи Даниел Митов. Той посочи, че в лицето на Ради Найденов имаме министър, който ще пази геостратегическата посока на България и ще я представлява по най-добрия

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски заяви по време на приемането в МИ на поста от министъра в оставка Божидар Лукарски, че ще бъде направен одит на провежданите стопански политики.

Той изтъкна, че няма опит в провеждането на стопански политики, който да не е ценен, и добави, че след един необходим в началото, по думите му, одит на провеждането им, ще продължи работата с ускорени темпове по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и за изпълнение на целите на Програмата за иновации и интелигентна специализация.

Започва подготовка на няколко стъпки за бързо повишаване на конкурентоспособността на икономиката, като в този процес ще бъдат привлечени представители на български и чуждестранни академични среди.

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова заяви при предаването на поста си на служебния ресорен министър, че Стела Балтова е преподавател с голям опит в сектора и каза, че вярва в надграждането на започнатото, за да може и тази година да се поздравим с много добри резултати за сектора.

Стела Балтова изтъкна, че министър Ангелкова е създала институцията Министерство на туризма и увери, че през краткия си мандат ще работи за продължаване на институционалното развитие на ведомството и превръщането на всеки елемент от туристическия сектор във важен за развитието на икономиката на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданина

    0 0 Отговор
    Бойко батмана, не заслужава да бъде повече в политиката със шайката крадци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове